Primul misionar creștin în Birmania, traducător al Bibliei
Autor: Laura Daniela Marinau  |  Album: Excepții ale Bibliei și eroi ai credinței  |  Tematica: Misionari
Resursa adaugata de loredanam in 12/01/2023
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Primul misionar creștin în Birmania, traducător al Bibliei

Adoniram Judson a fost un creștin congregaționalist american și mai târziu un misionar baptist special, care a slujit în Birmania timp de aproape patruzeci de ani. La vârsta de 25 de ani, Judson a fost trimis din America de Nord în India, de unde a plecat să predice în Birmania.

Educație sa a fost aleasă, absolvind seminarul teologic Andover, Școala Teologică Andover după Universitatea Brown.

Născut în 9 august 1788, în Malden, Massachusetts, fiul lui Adoniram Judson, Sr. , un reverend-duhovnic al Bisericii Congregaționaliste, și al lui Abigail (n. Brown). A Judson a absolvit Universitatea Brown (B. A. , M. A.) și  a graduat în prima promoție a Seminarului Teologic Andover (1810). Interesul său pentru misiuni a început în 1809, când a citit predica lui Claudius Buchanan „Steaua în Est”. Împreună cu prietenii din lucrare, a înființat Societatea de Investigare, un grup de studiu al seminarului pe misiuni. În 1810 a fost autorizat să predice de către Asociația Bisericilor Congregaționale Orange, Vermont, aprobare pregătitoare pentru slujirea pastorală; cu toate acestea, avea înclinații puternice spre misiunile de peste mări. În luna iunie a aceluiași an, Judson, Samuel Newell, Samuel Nott, Jr. și Gordon Hall s-au prezentat la Asociația Generală din Massachusetts pentru serviciul misionar și, ca urmare, s-a format Consiliul American al Comisarilor pentru Misiuni Străine (ABCFM). În urma unei încercări nereușite de a obține o numire de la London Missionary Society din Anglia, A Judson a convins ABCFM să sprijine trei cupluri și doi bărbați singuri într-o misiune în Est. Judson a fost candidatul principal al primului serviciu de investire pentru misionarii americani de peste mări, ținut la Tabernacolul Salem (Massachusetts) la 6 februarie 1812.

După o plecare cu mare vâlvă, A Judson și mireasa sa, Ann (Haseltine), au navigat împreună cu Newells spre India în 1812. În timpul călătoriei de patru luni, cuplul a studiat cu atenție argumentele baptiștilor englezi pentru a le contesta, pentru a-i contrazice pe aceștia(erau și în societatea londoneză care le refuzase investirea). Poziţia aceasta, totuși, au părăsit-o când au ajuns la Calcutta, au adoptat principiile baptiste biblice despre botezul nou-testamentar și au fost botezați de către William Carey(celebrul misionar în India). Din cauza schimbării sentimentelor lor, cei doi Judson deveniți baptiști. au demisionat din ABCFM și au fost făcut planuri pentru crearea unei societăți de misiune baptistă în Statele Unite.

Din ordinul Companiei Britanice a Indiilor de Est, cei doi Judson au fost forțați să părăsească India. Plini de entuziasm pentru misiune, au refuzat să se întoarcă în SUA și au  evadat pe furiș, cu o corabie ce pleca atunci în Rangoon, Birmania (Myanmar). Acolo, în 1813, au înființat un centru care a devenit prima misiune a baptiștilor americani. Lucrarea lor a inclus evanghelizarea și traducerea Bibliei. Dar au avut un singur convertit, un băștinaș Maung Nau (botezat în 1819), care s-a mutat cu ei, atunci când Ann era însărcinată în ultimele luni. În 1824, după finalizarea primului dicționar al lui Judson cuplul s-a mutat la Ava, sperând a stabili o relație favorabilă cu elita locală, cu  o oarecare influență creștină asupra guvernului Cu toate acestea, Adoniram Judson a fost acuzat că este spion englez( de către preoții păgâni locali) și a fost închis în iunie 1824. Într-o perioadă de 21 de luni de închisoare, în timpul războiului anglo-birman, a suferit de febră și malnutriție și a executat un marș forțat. Ca rezultat al curajului și ingeniozității soției sale, el a fost eliberat în februarie 1826 pentru a servi ca traducător pentru guvernul birman în timpul negocierilor pentru Tratatul de la Yandabo. Dar Ann Judson a murit din cauza unor complicații ale variolei mai târziu în același an, fiind precedată de fetița lor, Mary, plecată la cer înaintea vârstei de 1 an.


Pentru a-și eficientiza eforturile, Judson și-a mutat misiunea la Moulmein în 1828. Acolo, cu asistența lui Jonathan Wade, a construit o biserică și o școală și a continuat lucrul la Biblia birmană, pe care a finalizat-o în 1834. Mai târziu în acel an (în 1834), s-a căsătorit cu Sarah Hall Boardman -văduva lui George Dan Boardman, un lingvist și profesor talentat. După nașterea celui de-al optulea copil al lor, starea de sănătate a lui Sarah s-a depreciat și soții Judson s-au îmbarcat pentru Statele Unite. Sarah a murit pe drum (în 1845), fără a revedea SUA. Judson a încheiat călătoria și a rămas în Statele Unite pentru concediu, timp de nouă luni. Deși entuziasmul pentru lucrare îi fusese mult redus și suferea de laringită cronică, el a fost salutat ca un erou în întreaga comunitate creștină.


În timp ce preda la Universitatea Madison din nordul statului New York, el a cunoscut-o și a luat-o în căsătorie pe Emily Chubbock(căs. 1846–1850), scriitoare și educatoare. (a treia soție) S-au întors în Birmania în 1846 pentru a continua munca la un dicționar birmanez extins, care a fost terminat în 1849. La scurt timp după aceea, Judson a făcut febră respiratorie(probabil, pneumonie gripală) și, încercând să călătorească într-un climat mai sănătos, a murit pe mare ( în 12 aprilie 1850, în Golful Bengal). Fiul care i-a continuat lucrarea creștină, dar nu și misionară, a fost Gordon Adoniram Judson (pastor, poet, scriitor de imnuri creștine. Alt fiu, Edward, a mai lucrat un timp în Birmania, apoi a revenit în Statele Unite.

Adoniram poate fi considerat sfântul care a creștinat Birmania, căci la moartea lui erau deja 7000 creștini birmanezi, iar în Myanmar-ul de azi, confesiunea creștină cea mai numeroasă este cea baptistă, având origini în misiunea Judson.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 594
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni