Nicolae Moldoveanu
Autor: Speranța Doina Cătană  |  Album: fara album  |  Tematica: Poeti
Resursa adaugata de Softy in 28/01/2011
    12345678910 9.67/10 X
Media 9.67 din 6 voturi
Nicolae Moldoveanu

Dacă Vasile Alecsandri a fost considerat "Bardul de la Mirceşti", iar Mihai Eminescu "Luceafărul poeziei româneşti", pentru că au constituit o solidă temelie a literaturii române în versuri, mă întreb cum ar trebui calificat Nicolae Moldoveanu a cărui creaţie a făcut să pulseze mai rapid şi mai puternic întreaga spiritualitate crestină, indiferent de denominaţiune.

Cu cât mai mult, cu cât prestatia artistică a acestui mare om a lui Dumnezeu s-a confirmat într-o perioadă istorică extrem de potrivnică, perioada comunistă, datorită careia Nicolae Moldoveanu a făcut ani grei de închisoare. Dacă ar fi să aleg o metaforă reprezentativă vieţii şi creaţiei sale, eu i-aş spune "David al spiritualitătii româneşti".

Să fie integrat într-o denominatiune numai pentru că aşa ar fi corect din perspectiva actelor de stare civilă, este foarte dificil pentru că, omul Nicoale Moldoveanu, s-a dovedit frate nedisimulat al tuturor creştinilor.

Crescut în biserica ortodoxă, format în iuresul mişcării "Oastea Domnului", pentru care a devenit un mare reprezentant, încheind, mai apoi din fermă convingere, legamantul cu Domnul prin botezul în apă, şi prieten al oricărui creştin, Nicolae Moldoveanu şi-a deschis casa ca o biserică pentru prietenii din toate confesiunile creştine. El şi-a făcut din muzică, aripi de har, care să poarte solia Evangheliei Domnului Isus.


"Muzica evanghelică, este de fapt, Cântarea de laudă şi Cântarea duhovnicească, despre care vorbeşte limpede Cartea Sfantă: Efeseni 5:19; Coloseni 3:16, o muzică a liniştei şi a odihnei, căci în linişte şi în odihnă este mantuirea noastră."( Isaia 30:15 )

- Nicolae Moldoveanu, Un cuvant de început din Cantările Domnului, vol(1).


Fie că a trebuit cântată tăria credinţei, puterile harului sau slava lui Dumnezeu, frumuseţea şi orânduirile Sale şi a gloriei viitoare,"în arta fratelui Niculită se distinge accentul de măiestrie al creaţiei populare româneşti, care prin el, emană o mireasmă christică unică".


Aprecierea omului de cultură Nicolae Moldoveanu este foarte complexă şi aproape imposibil de departajat, încat lucrarea lui, deşi este un tot unitar, se împarte în trei mari domenii de creaţie: compozitie, poezie, proză. Toate trei însa, au ca temelie cercetarea Cuvantului lui Dumnezeu, ceea ce pentru fratele Nicolae Moldoveanu a devenit o patimă.

Din cercetarea Sfantului Cuvant s-au născut cântările, şi tot din acest Sfant Izvor s-au născut meditaţiile. Toate acestea sunt străbătute de firul roşu al gândului lui Dumnezeu, gând al unităţii în dragoste al tuturor copiilor Săi ( Ioan 11:51 - 52). Şi textele cantărilor şi a cugetărilor reflectă aceeasi lumină: a unităţii, a rugăciunii şi a revenirii Domnului, iar melodia compusă de fratele Niculită este inconfundabilă: "nu miscă picioarele ci inima, căci Domnul Isus, inima ne-o cere, ca să facă să curgă din ea râuri de apă vie".

În toată lucrarea aceasta, Nicolae Moldoveanu, smerit, fără nici o umbră de slavă deşartă, nu a înteles să aibă vreun merit. Căci cine işi are izvorul în Domnul Isus, nu poate gandi altfel.

Din ziua naşterii, 3 februarie 1922 şi pană în ziua trecerii în Slava lui Hristos, în 12 iulie 2007, Nicolae Moldoveanu şi-a construit o punte spre veşnicie, asteptând momentul intalnirii cu Isus, asa cum reiese din cântarea compusă în temnită:


Cer frumos, cer frumos

Loc al Domnului Hristos

Voi fi dus, voi fi dus,

În curând în tine Sus!


-"Cer senin". Cantarile Harului -

Cantari din temnita, vol 1, nr12


Aceasta este nădejdea care nu înseala şi pe ea se bizuiesc sora Lena, Daniela, Cristina, Natanael şi toti fraţii care l-au iubit şi care l-au condus pe ultimul drum, pe cel al cărui nume va rămâne puternic imprimat în conştiinţa credincioşilor români de pretutindeni, compozitorul creştin, Nicolae Moldoveanu.


Fratele Niculiţă a fost un om iubit, de toţi, deşi cu siguranţă au existat şi unii care au încercat să îl împroaşte cu noroi, prin afirmaţii, şi trist că unii chiar oameni mari, au ajuns să scrie versuri împotriva lui. Totuşi, cum de casa fratelui Niculiţă a fost aşa de plină, cum fraţii continuă să viziteze familia Moldoveanu, cum de a fost aşa de solicitat, şi chiar dacă îi era greu, nu voia ca să ştie că fraţii sunt în oraş şi nu trec în vizită pe la el.


Aş dori să răspund la acesteste întrebări prin nişte observaţi, cred eu obiective, deşi s-ar putea să scap unele lucruri din vedere(pentru asta nădăjduiesc în ajutorul celor care l-au cunoscut pe fratele Niculiţă mai bine decât mine)


1. Fratele Niculiţă a semănat cu Domnul Isus.


În viaţa fratelui, Domnul Isus a luat chip, şi El s-a văzut prin ceea ce fratele făcea. Îmi aduc aminte de a doua întâlnire cu fratele Niculiţă. Strălucirea de pe faţa lui se vedea că venea din transcendent. El era în comuniuni cu Cel de dincolo, şi i s-a imprimat pe chip frumuseţea aceasta. Când am intrat la ei în casă, un prieten mi-a dat un cot şi mi-a zis:


- Aici e prezent Domnul.


- De unde ştii?


- Uite orga, Domnul spune că locuieşte în mijlocul laudelor, crede-mă, e prezent Domnul.


Şi aşa a fost. Domnul Isus a guvernat viaţa fratelui Niculiţă, deşi recunoştea că este slab, recunoştea că nu de la el este ceea ce are, şi că Cel care i-a dat toate astea este din lumea de dincolo, despre care a cântat CER SENIN. Când Îl iubeşti pe Domnul, nu se poate să nu-i iubeşti şi pe cei care seamănă cu Domnul, de aceea fratele a fost aşa iubit. Dincolo de cuvinte, venea o autoritate care se ştia că nu este a lui Nicolae Moldoveanu, ci e din transcendent.


Odată a spus celor care erau lângă el:


- Apostolul Pavel a spus “Călcaţi pe urmele mele căci şi eu calc pe urmele lui Cristos”… Eu pot să spun lucrul acesta, dar voi puteţi să spuneţi?


… au plecat capul cu toţii întristaţi şi ruşinaţi.


“Doamne, lasa-ţi chipul în noi”


Cât despre mine, l-am iubit pe fratele, şi încă îl iubesc, chiar dacă a plecat Acasă – într-un fel mi-e dor de dumnealui, de vocea lui blândă, de cel care mi-a vorbit şi m-a zidit, de cel prin care Domnul mi S-a descoperit. Da, mi-e dor… şi nu numai mie ci şi tuturor care l-au iubit şi s-au simţit iubiţi de fratele Niculiţă.

Nicolae Moldoveanu
L-am cunoscut personal foarte tirziu, dar i-am cintat cintarile from frageda copilarie. Nu cred ca a existat vreodata un alt autor sa-i echivaleze valoarea. Cintarile fratelui Niculita sint noi de fiecare data cind le-ascult. Chiar cintari pe care le stiu de zeci de ani, pot sa le ascult cu acceasi intensitate ca si pe o cintare noua in prima auditie. M-a intristeaza faptul ca sint atitea cintari, dar tinerii de azi cinta cintari fara valoare care nu zidesc, doar repeta cuvinte la nesfirsit, o bolboroseala fara armonie. Ma intreb de ce? Cum pot sa cinte asa ceva? De ce ocupa timpul programelor in biserici cu asa cintari de joasa calitate? Toata muzica tinerilor din zilele noastre imi creaza dezgust si nu o pot asculta pentru ca nu are nici o culoare. Nici armonie, nici mesaj, nu rimeaza deloc, e doar versuri albe fara sens. Doamne deschide-le ochii, inima si urechile sa gaseasca muzica ziditoare si sa inlocuiasca arama zinganitoare care umple bisericile de orice denominatiune azi, si in particular a celor evangherlice care ar trebui sa aiba gust pentru o muzica crestina de calitate.
Adăugat în 04/06/2011 de RESOLUTION
Îndrăznesc să fac aici o precizare, deși am observat de mai multă vreme postările cântărilor fratelui Nicolae Moldoveanu, de către mulți iubitori de cântare duhovnicească. Numele meu e Speranța Doina Cătană și am scris două monografii intitulate Nicolae Moldoveanu - biografii creștine -. Paragraful cu care începe prezentarea marelui imnolog, Nicolae Moldoveanu, îmi aparține ca autor și se regăsește textual în prima ediție a monografiei, publicată în 2006. Se pare că a fost pe placul mai multor cititori, așa încât am găsit același paragraf și pe wikipedia, tot fără ca să fie pomenită sursa informării... îmi pare bine că scrierea despre viața și activitatea neasemuită a acestui mare om al lui Dumnezeu este atât de apreciată și am primit permisiunea conducerii Resurselor Creștine, să verific toate cântările postate aici, ținând să precizez că apreciez efortul celor care au făcut publice aceste comori. Uneori s-au strecurat erori, alteori nu erau precizate condițiile componistice, adică unele cântări sunt compuse ca text de Traian Dorz sau Costcahe Ioanid sau alți poeți, iar melodiile au fost compuse de Nicolae Moldoveanu. Am găsit și o postare a unei cântări foarte cunoscute, NUMAI HndARUL, la care scris „autor necunoscut”, ceea ce e de nerecomandat. În Monografiile pe care le-am scris există și un capitol despre ISTORICUL UNOR CÂNTĂRI, și chiar cântarea „Numai Harul”, are un istoric interesant, când poetul Nicolae Moldoveanu răspundea unora care nu înțelegeau că tot ce avem e rezultat al harului dumnezeiesc n u al eforturilor personale. Tematica harului a fost mult subliniată în compozițiile lui Nicolae Moldoveanu, poate de aceea și titlurile tuturor volumelor de cântări (aproximativ 8000) exclamă același adevăr: CÂNTĂRILE HARULUI. Cred că trebuie să respectăm scrierea așa cum a fost formulată de autor, păcat că aici nu se pot scrie și partituri, ca să se respecte și melodia inițială, dar tot ce se face aici, se face, așa cum spunea marele compozitor: SPRE SLAVA DOMNULUI!
Adăugat în 11/05/2023 de sperantadoina.catana
Statistici
  • Vizualizări: 11549
  • Export PDF: 24
  • Favorită: 3
  • Comentarii: 2
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni