UMILINTA
Luca 18:14 – caci oricine se inalta va fi smerit; Si oricine se smereste va fi inaltat
Multi considera ca umilinta nu are de a face cu caracterul cristic dar adevarul este ca modelul, etalonul de smerenie este tocmai Domnul Isus care … s-a smerit (s-a dezbracat pe sine insusi) iar smerenia Lui a tras o inaltare fara comparatie – nespus de mult. De altfel totdeauna Dumnezeu a fost atras de smerenie – Isaia 57:15, Isaia 66:1-2.
Sa nu vorbim de momentul spalarii picioarelor care un alt moment al smereniei care se pare ca este singurul loc al adevaratei autoevaluari (Isus stia cine este, de unde vine si unde merge).
Promisiunile pentru cel umil sunt uluitoare – Dumnezeu promite sa locuiasca cu cei umili, si sa-I inalte. Umilinta deschide drumul spre toate celelalte trasaturi de caracter ce formeaza roada Duhului asa ca este normal sa incepem de aici si sa raminem aici indiferent cit crestem in fiecare din caracteristicile care formeaza roda Duhului … nu eu, Cristos in mine.
Noi trebuie sa ne asemanam cu Dumnezeul intrupat in felul in care si-a trait viata pe pamant.
UMILINTA INAINTEA LUI DUMNEZEU
Este inrudita cu frica de Dumnezeu si incepe cu o conceptie foarte inalta despre Dumnezeu, vazindu-L in maretia, sfintenia, transcendenta Lui reactia normala este de a te smerii inaintea Lui – Moise s-a plecat cu fata la pamant, Isaia a strigat – vai de mine – Ioan a cazut la picioarele Lui ca mort, Daniel la fel. De altfel cele mai inalte fiinte din preajma tronului au o atitudine de smerenie: serafimii isi acopera fata, fapturile vii cad cu fata la pamant, cei douazeci si patru de batrini cad cu fata la pamant si isi arunca cununile la picioarele Lui.
Umilinta inaintea lui Dumnezeu este esentiala in toate domeniile vietii.
UMIL INAINTEA CUVANTULUI LUI DUMNEZEU
Cuvantul lui Dumnezeu exprima autoritatea Lui asa ca umilinta inaintea Cuvantului Lui este normala. Atunci cind Iosia a gasit Cuvantul lui Dumnezeu s-a smerit recunoscind vina de a fi incalcat acest cuvant si s-a supus pur si simplu.
Fata de intreaga Biblie trebuie sa avem aceeasi atitudine, este Cuvantul infailibil a lui Dumnezeu care nu trebuie contestat sau disputat ci onorat ca sursa cunoasterii lui Dumnezeu si expresia voii Lui pentru noi.
O atitudine de umilinta si respect ne v-a face dependenti de Duhul Sfint pentru descoperirea scripturilor nu de istetimea sau cercetarile noastre, ba mai mult vom avea o atitudine umila in deezbaterile noastre fara aroganta si pretentia suprematiei noastre in cunoastere.
SUNT CEEA CE SUNT PRIN HAR
Umilinta se extinde si asupra inzestrarilor si calitatilor noastre- sunt ceea ce sunt prin har, tot ceea ce am am primit – se pare ca acest lucru il corecteaza Pavel cind spune … de ce te lauzi ca si cind nu ai fi primit ceea ce ai.
Aceasta incepe cu mintuirea personala care este rolul exclusiv al harului lui Cristos far nici o contributie sau merit in alegerea facuta de catre Dumnezeu. Harul te pune totdeauna intr-o pozitie inferioara – Cristos a venit in lume sa mantuiasca pe pacatosi dintre care cel dintii sunt eu!
Pavel refuza sa pretinda aprecieri nici macar pentru eforturile lui realizind ca de fapt este doar meritul Duhului Sfint, meritul harului.
Asta nu este falsa modestie cum pretind unii ci smerire sub mana cea tare a lui Dumnezeu si ne pune intr-o motivatie corecta in ceea ce facem . Ca pentru Domnul.
SUPUNERE, SLUJIRE SI ONOARE
O atitudine umila inaintea lui Dumnezeu se v-a vedea in atitudinea noastra in relatia ci fratii nostri – supuneti-va inii fata de altii (Efeseni 5:21) Aceasta nu inseamna slugarnicie ci recunoasterea a ceea ce este Cristos in fratele nostru si a faptului ca suntem binecuvantati prin aceasta
Pe de alta parte atunci cind esti pus in postura de a invata pe altul, slujirea trebuie facuta in dragoste si cu onoare nu cu desconsiderare.
Apolo a acceptat sa invete de la Aquila si Priscila iar Petru recunoaste revelatia lui Pavel in Scripturi si scrierlile lui. In plus accepta mustrarea lui Pavel pentru fatarnicie, fara a face parada de pozitia lui apostolita de intiistatator.
O alta demonstratie a umilintei este prin a ne da cinste unii altora – Romani 12:10 – Efeseni 2:3, si se pare ca lipsa de respect a fost taxata de catre Domnul Isus cind le-a vorbit despre ocuparea locurilor la un ospat.
Ca o dovada a unui caracter umil inaintea lui Dumnezeu trebuie ca sa ne onoram unii pe alti, sa ne slujim unii altora sa ne supunem unii altora si aceste lucruri se invata prin exersare.
UMILINTA IN PRACTICA
Pasi practici in invatarea umilintei :
- Innoirea mintii in privinta umilintei
- Memorarea si meditarea asupra Scripturilor despre umilinta
- Marturiseste pornirile egoiste si din mindrie
- Roaga pe Duhul Sfint sa te ajute in dezvoltarea umilintei
PROVOCARI PERSONALE
1. Evalueaza umilinta in vita ta prin triada :supunere, slujire, onoare
2. Unde esti deficitar ? ce crezi ca te poate ajuta sa corectezi acest lucru?