Am mers până în oraș cu mașina, la radio se transmiteau urări, idei despre cum să-l petrecem pe Sf Ioan, tradiții, superstiții… Nimic despre el, despre cine a fost el sau ce-a făcut el. . totul superficial.
Ioan - cel mai răspândit nume în România ~1.8 milioane de români au un nume de Ioan sau derivat. 1 din 10, pare cam mult, dar dacă ne gândim că el e cel mai mare om născut din femeie, după cum a zis Mântuitorul, atunci nu e mult. Ai vrea să-ți aduci mereu aminte de cel mai mare om, nu? !
Ioan plin de Duh încă din pântece, se naște în chip miraculos, trăiește prin pustie, mânca lăcuste și miere sălbatică, avea o haină din păr de cămilă. Era cel care pregătea calea Mântuitorului, fiind gata să scadă ca El să crească. Nu suporta păcatul, pe farisei îi numește pui de năpârci (vroiau botezul fără pocăință) se ia de cârmuitorul Irod pentru că trăia cu nevasta fratelui său. Nu s-a lăsat intimidat de Irod, numește păcatul păcat, iar pentru asta plătește cu viața, fiind decapitat.
Mesajul lui central, preluat de Mântuitorul și dus mai departe, a fost „Pocăiţi-vă, căci Împărăţia cerurilor este aproape.”
Ioan era și este incomod, avea haine incomode și un fel de a fi incomod pentru mulți. Avea trăsături pe cale de dispariție astăzi: să vrei să-și pierzi popularitatea ca Altul să crească? ! Ioan nu mai e la modă azi, e incomod să fi categoric, să ai poziții categorice. Atât de flexibili am devenit noi, răul a devenit bine, binele a devenit rău.
Plini de ioani și totuși atât de puțini … El mânca lăcuste, noi facem party de ziua lui (mi se pare amuzant, dar e tragic, tot de la flexibilitate mi se trage).
Sărbătorim cu mâncare și băuturi alese, haine fine… Sărbătorim. Dar cum și pe cine?