Sunt un bulgăr de nimic
Autor: Nicolae Moldoveanu  |  Album: Istoricul unor Cântări ale Harului - Iosif Lazăr  |  Tematica: Comori vesnice
Resursa adaugata de Alexandra1989 in 23/08/2024
    12345678910 0/10 X
Textul cântării "Sunt un bulgăr de nimic" a fost scris de fratele I. Nicola din București, care l-a încredinţat fratelui Niculiță, pentru a-i compune melodia, în una din vizitele dânsului la București, la puţin timp după eliberarea din închisoare.
Stilul poetic foarte asemănător cu al fratelui Ioanid a făcut pe mulți frați să îi atribuie dânsului textul, dar fratele Niculiţă, fiind foarte meticulos și ordonat, a însemnat ținând o evidenţă corectă, cinstită, a tuturor autorilor de texte cu care a colaborat, a notat numele poetului, despre care știm mai puţine lucruri decât despre fratele Ioanid.
Metaforele "bulgăr de nimic"... "strop de rouă-n soare" care reflectă pe Dumnezeu, cu atât mai mare, cu cât poetul este mai mic, mai nevăzut, sunt de o frumuseţe și profunzime rar întâlnite în poezia și cântarea creștină.
Nu știm nici azi de ce fratele Niculiţă a scris această cântare după cuprinsul caietului cu cântările din închisoare, fără să fie conținută în acest cuprins, fapt care a făcut să rămână neobservată și netipărită până la plecarea fratelui Niculiță la Domnul! Observând omisiunea făcută, am hotărât să o includem în ultimul volum din Cântările Harului, volumul numărul 18.
Credem că așa a rânduit Dumnezeu, ca această cântare să fie o încheiere binecuvântată a șiragului de 8000 de cântări ale harului.
Slăvit să fie Domnul, care s-a folosit de multe și felurite persoane, suflete umile, căci numai celor smeriți le este promis harul Său nesecat, pentru lucrarea Sa, pentru a dărui cântări de o frumuseţe dumnezeiască, creștinilor români de orice confesiune și din orice parte!
Să slăvim cu toții pe Domnul, care S-a văzut atât de bine în toți acești frați smeriți, dar nespus de aleși înaintea Lui!

***

1. Sunt un bulgăr de nimic,
Sunt un strop de rouă-n soare,
/: Dar cu cât mă văd mai mic,
Cu-atât Tu,
Cu-atât Tu Te vezi mai mare. :/

2. Dacă Doamne, m-ai făcut
O fereastră către Tine,
/: Cu cât sunt mai nevăzut,
Cu-atât Tu
Cu-atât Tu Te vezi mai bine. :/

3. Doamne, când suntem noi doi
N-are cel viclean ce-mi face
/: Și cu cât îi duc război
Cu-atât Tu
Cu-atât Tu mă-mbraci cu pace. :/

4. Vin din cer mi-ai dat să sorb,
Şi pe ochii m-ai uns cu tină,
Dar cu cât eram mai orb,
/: Cu-atât Tu :/
Mi-ai dat lumină.

5. Și din toate câte-n rai
Le păstrezi Tu pentru mine
Nu mi-e dor de tot ce-mi dai,
/: Cât mi-e dor,
Doamne, cât mi-e dor de tine. :/

I: Cântările Harului, volumul 18, cântarea 154.
Text: Ioan Nicola
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 51
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni