- Isus înaintea lui Pilat
- Matei 27:11 Isus S-a înfăţişat înaintea dregătorului. Dregătorul L-a întrebat: „Eşti Tu Împăratul iudeilor?” „Da”, i-a răspuns Isus, „sunt.”
În ce privește raportarea noastră la Hristos, nu există o poziție neutră. Răspunsul este fie un „da” răspicat, fie un „nu” la fel de răspicat. Dregătorul Pilat a fost pus în situația de a lua o decizie atunci cînd L-a întrebat pe Isus: „Ești Tu Împăratul iudeilor?” El avea deja convingerea că Omul care stătea în fața lui era nevinovatși că avea un caracter moral și spiritual înalt. Știa că decizia corectă în cazul lui era eliberarea, dar nu era dispus să suporte neajunsuri și neplăceri din cauza Lui. Era încredințat că Isus era Împăratul iudeilor și s-a tulburat profund. A încercat să scape de vinovăție spălîndu-și mîinile cu apă. Iar în final, a renunțat la privilegiulsău de a vorbi în apărarea a ceea ce știa că era drept și corect.
Alegerea lui Hristos nu este o chestiune de preferință. Îl preferi pe El sau pe Baraba? Preferi să devii creștin sau nu? Dintr-un anumit punct de vedere , tipul acesta de întrebări nu-și are sensul. Este ca și cum ne-am întreba: Vreau să fiu infidel? Vreau să mint? Vreau să-mi dezamăgesc familia sau nu? Nu acestea sunt întrebările pe care trebuie să ni le punem.
Declarația Domnului Hristos ne așază în fața unei decizii pro sau contra Lui. Cînd a venit Isus, tînărul bogat nu se gîndea să facă schimbări radicale în viața sa. Nicodim, care a venit la El după lăsarea întunericului, a mărturisit că era dispus să Îl accepte doar ca pe un mare învățător. Lui nu-i încăpea în minte ideea că trebuia să facă o schimbare de 180 de grade în viața lui în clipa în care Hristos i-a spus: „Nicodim, trebuie să te naști din nou”. La așa ceva, el nu se așteptase.
În experiența creștimă există puține lucruri care ne fac un deserviciu mai mare decît încercarea de „a sta în două luntri”, adică aceea de a îmbina două interese opuse. Isus a declarat: „Și omul va avea de vrăjmași chiar pe cei din casa lui” (Matei 10:36). El nu vorbea aici despre familiile creștine, ci despre decizia inevitabilă în fața căreia suntem puși uneori.
Este ușor să-l alegi pe Baraba atunci cînd aceasta este și preferința mulțimii. De multe ori, prețul alegerii lui Hristos este mare. Isus Hristos a tulburat lumea secolului I și o mai tulbură și astăzi. El așază înaintea noastră o singură mare alternativă: Voi accepta eu sau nu voi accepta ca Omul acesta să fie Domnul meu?