- Ioan 8:33 Ei I-au răspuns: „Noi suntem sămânţa lui Avraam şi n-am fost niciodată robii nimănui. Cum zici Tu: ‘Veţi fi slobozi’?”
Cum zici Tu: „Veţi fi slobozi!”? (Ioan 8:33)
Creştinismul este o religie a dragostei, nu o religie a flexibilității. Cel mai liberi suntem atunci când înfruntăm păcatul cu fermitate și îl biruim. Libertinismul este adeseori confundat cu libertatea. Unii ajung chiar să distrugă în numele libertăţii. Oamenii libertini se poartă necuviincios, încalcă drepturile altora, îi desconsideră pe alţii, nesocotindu-le demnitatea și valoarea pe care o au înaintea lui Dumnezeu. Oamenii liberi au, dimpotrivă, o purtare demnă, sfântă, înălţătoare, transformatoare. Domnul Hristos ne oferă singura libertate adevărată: libertatea faţă de eu și faţă de păcat.
În viaţa Sa pe pământ, Mântuitorul a mers la oameni acolo unde se aflau și le-a făcut invitaţia: „Veniţi la Mine și vă voi face curaţi! Veniţi și vă voi scăpa de tot ce vă înjosește!” Libertatea este ideea lui Dumnezeu. Prin ea suntem renăscuţi pentru o viaţă de curăţie sufletească și sfinţenie, de dragoste și de ascultare, și nu la o viaţă de ură și neascultare. Vom cunoaște libertatea în măsura în care vom accepta adevărul și ne vom supune lui.
Sclavii negri și-au găsit libertatea în urma semnării Proclamaţiei de emancipare de către președintele american Abraham Lincoln. Sclavii păcatului cunosc adevărata libertate atunci când Îl primesc pe Isus Hristos și adevărul Său. Dacă lărgim însă sensul cuvântului „libertate” pentru a include libertinismul, deschidem ușa unui potop de păcate și ne îndepărtăm de adevărul care ne face slobozi. Libertatea nu este dreptul de a face tot ce ne place și ne trece prin minte, fără să ţinem cont de binele altora. Ea nu ne dă dreptul să-i exploatăm pe alţii. Această falsă libertate pervertește caracterul.
Dumnezeu nu ne transformă în sclavi atunci când ne cere să ne supunem adevărului. Omul firesc, familiarizat cu fărădelegea și cu imoralitatea din lumea noastră, nu poate înţelege libertatea creștină. Dar omul născut din nou o poate înţelege și aprecia. Lupta de eliberare din păcat purtată de Hristos pentru noi nu poate fi comparată cu niciuna dintre luptele de eliberare duse vreodată în istoria lumii. Prezenţa Sa ne curăţă sufletul și ne transformă, oferindu-ne libertatea de fii și fiice ale lui Dumnezeu.