Realitatile din spatele uciderii
Autor: Pastor Ioan COCIRTEU -BCB2  |  Album: Decalog  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de elveniva in 31/03/2017
    12345678910 0/10 X
A ȘASEA PORUNCĂ
”Realitățile din spatele uciderii”
Exod 20: 13

Nu contează unde trăim pe pământul acesta, trăim într-o vecinătate criminală. Crima, uciderea este prezentă la televizor, ca ficțiune, dar este prezentă și la colțul străzii, ca o realitate brutală. Cu o rată a criminalității de 10 la 100.000 există posibilitatea mai mare să fii ucis decât să mori într-un accident de mașină sau într-o prăbușire de avion.

Crima poate fi definită ca fiind actul premeditat și intenționat de a lua viața cuiva. Se impun câteva precizări:
• Omorârea accidentală poate să nu fie clasificată ca o crimă- Numeri 35: 11-28
• Pedeapsa capitală nu trebuie considerată o crimă- Numeri 35: 16-18
• Uciderile care au loc în timpul unui război nu pot fi considerate crime.
Sunt însă multe situații în care uciderea este o crimă. Astfel de situații le are în vedere porunca a șasea.

UCIDEREA INVADEAZĂ TERITORIUL LUI DUMNEZEU
Dumnezeu controlează intrarea omului în viață. Venirea omului pe pământul acesta s-a făcut la porunca lui Dumnezeu (Gen. 1: 27). Minciuna evoluționiștilor este că omul a evadat din unele forme inferioare de viață. Mai spun ei că toată viața de pe pământ a venit din aceste forme și că noi suntem produsul unui asemenea început modest. În lupta cu aceste neadevăruri este Cuvântul lui Dumnezeu care spune că omul este făcut în imaginea lui Dumnezeu. David vorbește atât de profund despre originea vieții (Psalmul 139: 13-16). Elihu, prietenul lui Iov, spune: ”Duhul lui Dumnezeu m-a făcut și suflarea Celui Atotputernic îmi dă viață” (Iov 33: 4).

Dumnezeu controlează și ieșirea omului din viață. Spunem plini de încredințare că Dumnezeu Însuși este în controlul vieții. El este Acela care stabilește limitele peste care nici un om nu poate trece (Iov 14: 5). Bineînțeles că omul poate să facă anumite lucruri care să-i scurteze viața (Iov 22: 15, 16; Ps. 55: 23), dar ascultarea de Domnul poate să-i lungească viața (Exod 20: 12; Prov. 10: 27). Categoric și aceste lucruri sunt subiectul suveranității lui Dumnezeu. Niciun om nu are dreptul să delibereze sau să intenționeze sfârșitul vieții vreunui om. Cine încearcă să ia viața cuiva sau chiar propria viață, se pune în locul lui Dumnezeu. Noi, oamenii, nu ne putem asuma poziția și puterea Lui. De fapt, ucigând invadăm teritoriul lui Dumnezeu !

UCIDEREA ÎNTRERUPE VIAȚA UMANĂ
Uciderea poate fi definită ca fiind omorârea premeditată a cuiva de către altcineva. Bineînțeles, că sunt felurite căi în care ea poate fi comisă.

Se poate vorbi despre uciderea fizică. Aceasta înseamnă să iei viața unui om. Uciderea de forma aceasta are o istorie la fel de lungă ca și lumea însăși. În Genesa 4: 8 este menționată prima crimă înregistrată pe paginile Bibliei. De atunci încoace istoria lumii este marcată de nenumărate crime.

Trebuie menționată și uciderea personală sau sinuciderea. Forma aceasta de ucidere reclamă anumite stări emoționale care nu puteau fi vindecate. Când o persoană se gândește la sinucidere, lucrul acesta dovedește o incapacitate de a administra circumstanțele vieții. Sinuciderea este un mod egoist de a părăsi lumea. Nu doar egoist, dar și păcătos ! Trăim într-o vreme în care la fiecare 90 de minute un tânăr sau o tânără încearcă să se sinucidă. La fiecare 30 de minute unul reușește. Vis a vis de aceste date sunt multe de spus. Pe de-o parte este vorba de neîncrederea în puterea lui Dumnezeu. Pe de altă parte, harul lui Dumnezeu este considerat ca fiind insuficient.

Uciderea asistată sau Eutanasia este o altă formă de ucidere. Unii o numesc ”moartea miloasă”. Felul acesta de moarte a fost adus în atenția publică de un doctor pe nume Jack Kevorkian. El ajuta persoanele cu boli terminate sau cu dureri extreme să-și sfârșească viața. Prin injectarea unei doze letale cauza moartea. Unele țări din lume au legalizat felul acesta de moarte.

Nu poate fi omisă uciderea prenatală sau avortul. Potrivit Bibliei, viața începe la fiecare moment în care este concepută de Dumnezeu (Psalmul 139: 13-16; Ieremia 1: 5).

UCIDEREA IMPLICĂ MAI MULT DECÂT OMORUL
Orice crimă aduce cu ea penalitatea, ea implică elementul justiției (Matei 5: 21, 22). Când va veni Domnul Isus va aduce cu Sine judecata (Apoc. 20: 11-15).

Uciderea poate avea loc în minte și inimă și niciodată să nu-i vezi manifestarea în realitate. Cu toate acestea, în ochii lui Dumnezeu ucigașul este la fel de vinovat (Matei 5: 22; 1 Ioan 3: 15). Uciderea este mai mult decât un act al trupului, este o atitudine a inimii.
Posibilitatea nefastă a uciderii poate fi evitată prin legea dragostei și a iertării, legi care trebuie aplicate de toți oamenii !

Pastor Ioan Cocîrțeu
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 720
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni