Lecție cu Malala, eleva silitoare împușcată de talibani
Autor: Laura Daniela Marinau  |  Album: Pilde moderne de eroism  |  Tematica: Meditație
Resursa adaugata de loredanam in 28/08/2018
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 4 voturi

Drama s-a petrecut în Pakistan, nu în Afganistan, cum am fi fost tentați să ne imaginăm. Timpul ei- a doua decadă a secolului 21, mileniul al III-lea de la Cristos. I s-a întâmplat Malalei, o elevă de liceu în vârstă de 15 ani, o paștună-aparținând deci, unei minorități răspândite prin Afganistan și Pakistan.

Deși avea doi frați, iar în comunitatea ei musulmană familia era felicitată doar la nașterile de fii, Malala era favorita tatălui, care-i și pusese numele unei eroine naționale paștune, legendară pentru vitejia sa. Și o lăsa în camera de oaspeți, să asiste la discuțiile despre politică ale bărbaților, lăudându-se deseori cu fetița lui, care citea de la 4 ani și scria de la 5: „Veți vedea, fata mea e atât de deșteaptă, încât va ajunge la fel de faimoasă ca și legendara Malala.”

După laude, tatăl iubitor a trecut la fapte, înființând o școală generală și un liceu de fete; deoarece era un profesor pasionat, percepea taxe doar de la bogați, iar fetele sărace învățau acolo gratis. Evident, Malala era printre primele eleve, nu întotdeauna cea mai bună, căci directorul s-ar fi simțit părtinitor: deci fata lui a fost un număr de ani, a doua în școală.

Din nefericire, Pakistanul a fost, o perioadă, controlat- cel puțin parțial- de talibani. Ei au semănat teroare pretutindeni în Pakistan, ca și în Afganistan, ca și ISIS în ultimii 5 ani. Printre multele lor crime, s-a numărat și asasinarea televizată și transmisă în direct a lui Benazir Bhutto, singura femeie musulmană care a fost vreodată prim-ministru într-o țară majoritar musulmană. Dar la televizor se uita atunci și Malala, o fetiță de doar 11 ani, care a fost îndurerată și șocată de martiriul pentru democrație al unei femei.

(Benazir Bhutto, prima femeie aleasă ca premier al Pakistanului, numită  adesea "Fiica Estului," a căzut victimă unui atentat sinucigaş, la un miting electoral, pe 27 decembrie 2007. Ea se alătură astfel marilor lideri politici ai lumii care au murit în lupta pentru democraţie.)

Dar această mostră de misoginism taliban nu a înfricoșat-o pe Malala, care a continuat, nu doar să meargă la școală cu dragoste și să fie foarte bună la științe, ci și să apară, de la 13 ani, în scurte emisiuni televizate, unde vorbea despre dreptul la educație al fetelor. . Vai, dar în acest timp, talibanii, care băteau cu sălbăticie orice femeie sau fată ieșită în oraș cu fața descoperită  neînsoțită de soț sau tată, aveau un predicator care prin radio, promitea fetelor analfabete raiul și le amenința pe cele studioase cu iadul... . lui Mahomed.

Malala, liceană în vârstă de 15 ani, a continuat să meargă împreună cu colegele la liceu, cu autobuzul modest al școlii, până într-o zi fatidică-atunci, după ore, talibanii au oprit autobuzul și au întrebat răstit: „Care e Malala?” Ea a răspuns, cu curaj: „Eu sunt Malala” Și a fost împușcată în cap și în torace.

Pe moarte fiind, a fost transferată cu avionul în UK, unde, după mai multe intervenții, prin miracolul Domnului, Singurul care dă viață, a fost salvată, rămânând cu cicatrice pe față și în suflet. Toată familia ei i s-a alăturat și sunt refugiați în Irlanda.

Ce putem învăța de la Malala, adolescenta împușcată fiindcă dorea să învețe carte?

Mai întâi, cum o binecuvânta tatăl ei: în același mod în care mulți părinți evrei își binecuvântă odraslele: profețindu-le mereu un viitor strălucit. (De pildă: „Vino să te îmbrățișez, prim-ministrule!” sau„Hai să te pup, ambasadoareo/doctorițo”) Așa putem să le urăm copiilor noștri să fie creștini autentici și... doctori în teologie.

Apoi, dacă suntem întrebați amenințător cine suntem, să ne spunem cu curaj numele și calitatea de creștini.

Cum a spus Isus „Eu sunt. .”

Și să nu uităm: dacă unii au considerat că merită să fii martir pentru democrație sau pentru țară, iar liceana Malala pentru dreptul la educație al fetelor, cu cât mai mult ar trebui să jinduim noi după cununa de martir...

Sau măcar, să nu ne lepădăm de Domnul în ziua Încercării!

Pentru că Malala umbla cu fața descoperită-„căci fața ei era identitatea ei”-deci talibanii au desfigurat-o... Cu cât mai mult noi, tot privind cu fața descoperită în oglinda Cuvântului, vom fi schimbați după chipul Domnului Isus! Din slavă în slavă!

Da, învățături adânci și folositoare desprindem din aceste atitudini frumoase, minunat prezentate...Mulțumiri și binecuvântări alese sora Daniela!
Adăugat în 29/08/2018 de Ioanhapca
Va multumesc pt notarile si comentariile dvs, intotdeauna binevoitoare!
Adăugat în 29/08/2018 de loredanam
Mulţumiri, foarte ziditor!
Adăugat în 29/08/2018 de floridinmaracineni
Cred ca umblarea cu fata descoperită căpăta acum valente mai speciale....in anii măștilor...care, chipurile, ne pot salva această viață. Dar Cristos este Viață si Adevărul.
Adăugat în 15/04/2021 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 1057
  • Export PDF: 4
  • Comentarii: 4
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni