„Pentru ei mă rog.” (Ioan 17:9a)
Origen spunea că floarea întregii Scripturi este Evanghelia, iar floarea Evangheliilor este Evanghelia după Ioan. Eu aș continua ideea spund că floarea Evangheliei după Ioan este Rugăciunea lui Isus. Rugăciunea lui Isus, consemnată în Evanghelia lui Ioan la capitolul 17, supranumită și ”Rugăciunea de Mare Preot”, este rostită de Domnul în Odaia de Sus, la ceea ce numim Cina cea de taină. Rugăciunea este extrem de bogată în cuvinte, multe din ele înțelese de noi doar în parte. Mai ales modul cum se relaționează Domnul Isus la Dumnezeu este uimitor.
Ceea ce doresc însă să observăm acum este faptul că Domnul se roagă, Celui care are toate resursele, pentru ucenici: „Pentru ei mă rog. Nu mă rog pentru lume, ... ” (Ioan 17:9a) Este o mângăiere să ști că cineva se gândește la tine și se roagă pentru tine, cu atât mai mult să ști că însuși Fiul lui Dumnezeu o face. (Luca 22:31-32; Romani 8:34) Foarte interesant, aici Domnul Isus se roagă doar pentru cei care au crezut în El și L-au urmat. Pentru ei există înțelesul pildelor, pentru ei rugăciunea Domnului, pentru ei promisiunile lui Dumnezeu, pentru ei totul. Pentru lume, pentru cei necredincioși, nu există decât o așteptare înfricoșată a judecății și văpaia unui foc care-i va mistui. Domnul Isus mijlocește în rugăciune pentru cei credincioși și îi cere Tatălui ceresc patru lucruri: ocrotire, unitate, sfințire și proslăvire.
„Eu nu mai sunt în lume, dar ei sunt în lume, și Eu vin la Tine, Sfinte Tată, păzește, în Numele Tău, pe aceia pe care Mi i-ai dat, ... Nu te rog să-i iei din lume, ci să-i păzești de cel rău.” (Ioan 17:11a, 15) În viziunea Fiului lui Dumnezeu prioritară este ocrotirea. Într-o lume dominată de rău, în care diavolul dă târcoale ca un leu care răcnește căutând pe cine să înghită, proteția divină este esențială. Într-un documentar am aflat că leii în Africa mănâncă carnea oricărui animal prins, dar preferă carnea antilopelor Impala. Tot așa și Cel rău are o preferință pentru sufletele celor credincioși, de aceea este importantă protecția Domnului și a îngerilor Lui. Este atât de importantă încât a fost introdusă în Rugăciunea Domnească: „Tatăl nostru care ești în ceruri... și nu ne duce în ispită, ci izbăvește-ne de cel rău... ” (Matei 6:9-13)
„... pentru ca ei să fie una, cum suntem și noi... Mă rog ca toți să fie una, cum Tu, Tată, ești cu Mine, și Eu în Tine; ca, și ei să fi una în noi, pentru ca lumea să creadă... ” (Ioan 17:11b, 21-23) Este importantă unitatea? Esențială! O împărăție dezbinată nu poate dăinui. (Marcu 3:24) Niccolo Machiavelli a spus-o într-o formă care a devenit celebră: „Dezbină și stăpânește”, adică, dacă reușești să dezbini vei stăpni cu ușurință. Forța unei comunități stă în unitatea ei. Puterea celor credincioși stă în unitatea dintre ei și în unitatea lor cu Domnul. Modelul unității creștine este Sfânta Treime. Scopul unității este evanghelizarea lumii.
„Sfânțește-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul... Și eu însumi Mă sfințesc pentru ei, ca și ei să fie sfințiți prin adevăr.” (Ioan 17:17,19) S-a spus de atâtea ori, Domnul nu urmărește pe pământ în primul rând confortul celor credincioși ci sfințirea, maturizarea, desăvârșirea lor duhovnicească. Mijlocul de sfințire este Cuvântul lui Dumnezeu care este adevărul. După cum minciuna murdărește tot ce atinge, adevărul sfințește pe toți cei care vin în contact cu el.
„Tată, vreau ca acolo unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine și aceia, pe care Mi i-ai dat Tu, ca să vadă slava Mea, ... ” (Ioan 17:24) În final, Domnul Isus se roagă pentru ca la sfârșitul vieții, cei care L-au urmat să fie duși în Rai, pentru a experimenta slava Lui veșnică. Iată fericire supremă! Nu este mai mare rușine și durere ca aceea de a te vedea la sfârșitul vieții părăsit de Dumnezeu și aruncat în focul veșnic. Tot astfel, nu există bine mai mare ca acela de a fi luat de îngeri și dus în Sânul lui Avraam. Aceasta înseamnă mântuire!
Rugăciunea este respirația sufletului, rugăciunea face lucrurile imposibile posibile, rugăciunea deschide cerul, rugăciunea... Te rogi? ... Când te rogi, ce spui lui Dumnezeu? ... Știu! Te rogi pentru sănătate, pentru familie, pentru semeni, pentru biserică, pentru țară, ... Toate sunt bune. Domnul Isus este modelul nostru în toate, deci și în rugăciune. Pentru ce mijlocește El? Pentru ocrotire, pentru unitate, pentru sfințire, pentru proslăvire. Să adăugăm la gândurile noastre de rugăciune și pe acestea. Sunt prioritare.