cateva ganduri ale unui simplu penticostal
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de roboind in 10/02/2011
    12345678910 0/10 X

 

 

Ca si tanar crestin (la fel ca toti ceilalti tineri crestin), in procesul de dezvoltare intelectuala si spirituala am ajuns intr-un moment al vieti cand a trebuit sa imi gasesc raspunsuri satisfacatoare la cateva din intrebarile elementare ale viatii.Desi acest proces a inceput cu multi ani in urma totusi imi aduc aminte de una din intrebarile care mau muncit multi ani dupa aceia.Dupa ce frecvebtezi ani de zile o biserica si ajungi sa o compari cu modelul pe care lai descoperit in Biblie un se poate sa un te surprinda diferenta si sa iti pui urmatoare intrebare:”de ce-i asa”.Nu am gasir raspunsul si ani de zile l-am cautata nestiind daca trebuie sa ma schimb eu sau “ei”.

Ani mai tarziu discutam in contradictoriu pe o tema biblica cu un frate prezbiteri si isi gasea greu raspunsurile impotriva argumentelor strict biblice pe care i le aduceam. Fara a intra in detalii ma marcat pana in ziua de astazi raspunsul pe care mi la dat :auzi, tu poti sa-mi spui ce-ai vrea eu stiu ce am simti si ce am vazut .Era argumentul suprem.Am ramas mut pe ganduri.Nu mias fi putut imagina ca un om poate sa sfideze asa de mult Biblia.Un om care stie, un om care a vazut multe si nu mai poti sa-i spui nimic diferit. In generalin in bisericile noastre penticostale cu multa traditie invatatura de baza este data de frati cu multi ani de experienta care la randul lor au primito de la inaintasi nostri chiar de pe vremea cand biblia valora cat greutatea ei in aur. Acesta a fost raspunsu la vechea mea intrebare. Dar rezolvand o problema ajungi sa te confrunti cu urmatoarea.

O alta intrebare a inceput sa ma urmareasca:“totusi de cei asa”.Cum poate un om sa sfideze intratat versete intregi din biblie.Cum poti sa fii atat de desinteresat. Cativa ani ma urmarit intrebarea aceasta.

Sa intamplat ca intr-o duminica un frate a inceput un studiu biblic ce a tinut mai bine de o ora. Nu retin foarte bine ce sa discutat stiu ca in continuu am fost grozav de revoltat. Ma tot intrebam cum poate cineva sa tina un studiu biblic de mai bine de o ora fara sa se foloseasca de biblie. Cateva zile mai tarziu la o repetitie de cor in respectiva biserica a fost pusa la indoiala fundamentele acestei invataturi. La care o sora ma invarsta a facut urmatoarea afirmatie: nu ingurtati cararea batranilor ci tinetio asa cum via-u lasato ei. A fostr raspunsul la intrebarea care ma urmarea de cativa ani. Eu unul un aveam nici cea mai vaga intentie sa urmez calea vreunui batran sau al altuia. Eu sunt evanghelic. Aceasta este calea pe care am aleso. Mai mult intro discutie cu pastoru meu cerandui sa-mi argumenteze biblic un raspuns mia adresat urmatoarele cuvinte: “Ascultama ce-ti spun.Tu o sa ajungi departe numa lasa tu hartogariile tale si asculta si tu ce spun batrani biserici, ca si eu asa am facut”.Afirmatia aceasta o pot comfirma mai bine de 100 martori care au fost de fata. In ziua aceia am luat hotararea sa las invataturile batranilor si sa imi gasesc raspunsurile in “hartogariile mele”.Cred ca o asemenea invatatura ar trebui catalogata ca blasfemie fara nici o retinere, dar se pare ca am fost probabil singurul nemultumit. Hartogariile acelea se numesc Biblie sau Cuvantul lui Dumnezeu. Si totusi aceasta este invatatura care o predica pastorul unei biserici penticostale nu fara renume.

Iatama deci pornind la un drum nou. Iar ca orice drum nou un totdeauna nimeri cararea cea buna din prima fara a nega faptul ca uneori te poti rataci cu totului. Reacunosc, conceptia mea teologica de acum este diferita de cea de ieri si de cea de maine. Ma aflu in plin proces de explorare si trebuie sa recunosc faptul ca putini sunt cei care imi impartasesc modul original de a gandi si de ce un excentric. Cea ce propun eu este sa cautam un raspuns 100% biblic si 100% rational.Cea ce trece peste sunt opinii personale greu de verificat. Deci sa punem la indoiala cateva din raspunsurile pe care ni le ofera biserica la intrebarile legate despre botezul cu Duhul Sfant intrucat aceasta este temelia de baza a Biserici Penticostale.

 

CRITICA DISTRUCTIVA-ca sazidesti mai intai trebuie sa darami.

Cum caut raspunsul la acest subiect de mult timp sunt numai ochi si urechi atunci cand este abordat.Am ascultat numeroase predici cu rasuflarea taiata despre staruinta dupa Duhul Sfant in care ni se spune: este biblic, este scris, este poruncit, mai mult primi crestini au staruit dupa Duhul Sfant deci si noi tebuie sa le urmam exemplu.Desi sunt foarte atent cand se abordeaza acest subiect totusi un am aflat niciodata unde scrie, unde ni s-a poruncit sa facem lucrul acesta sau cand au staruit ucenici dupa Duhul Sfant.Interesant.Mai mult am cautat eu insumi acest raspuns,nu am gasit asa ceva ci din contra.Iata de ce pot spune acest “din contra”.

Un exemplu banal.Imagineaza-ti.Daca ai veni la mine si mi-ai cere masina pt sambata viitoare (pt ce te priveste).Sa spunem.Iti promi: vii dupa chei.Daca ma intalnesc cu tine ziua uramatoare si o sa incepii: Stii … am o rugaminte la tine...daca ai putea sa ma ajuti cu problema asta.Am mare nevoie.Nu stiu cum sa-ti spun.Miar trebui o masina...Ti-am promis-o deja.Vii dupa chei.O sa le ai sigur.Daca lucrul acesta sar petrece de fiecare data cand te intalnesti cu el...Probabil esti un mincinos si vrea sa se asigure ca nu te-ai schimbat ca vremea.Va trebui sa ii promiti masina in fiecare zi de douo trei ori ca sa te creda. Dumnezeu a promis ca va da Duhul sfant celor ce-l cer. Iai cerut tu Duhul Sfant lui Dumnezeu. Crezi ca chiar o sa se tina de cuvant. Sar putea sa fii uitat asa ca mai adui aminte si maine. Din punctul meu de vedere staruinta dupa Duhul Sfant este la fel cel putin in gandirea multora din cercul meu de cunostinte. Practica a demonstrat ca cine staruieste astfel primeste chiar daca biblic sar putea sa un fie chiar ok (celui ce cere i se va da.Ai grije ce ceri). Bine ar fi sa nu fortezi o use pe care Dumnezeu o tine inchisa fara a neglija faptul ca daca nu-ti raspunde nimeni sar putea sa bati la cea gresita.

“De aceea vă spun că, orice lucru veţi cere, când vă rugaţi, să credeţi că l-aţi şi primit, şi-l veţi avea/s-o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască deloc: pentru că cine se îndoieşte, seamănă cu valul mării.Un astfel de om să nu se aştepte să primească ceva de la Domnul”.Cred ca pasajul este destul de clar.Ai crezut tu ca ai primit Duhul Sfant atunci cand l-ai cerut.Daca un... nici sa un te astepti.Daca ar fi sa recapitulam am putea sa tragem lesne urmatoarea concluzie:blasfemie intrucat il faci mincinos pe Dumnezeu iar cine staruieste nu a primit inca,si nici sa un se astepte sa primeasca vreodata.

Ni se spune despre ucenici ca staruiau in rugaciuni,invatatura,etc,dar niciodata dupa botezul cu Duhul Sfant.Am participat la mai multe seri de staruinta si intotdeauna dedicate staruintei dupa botezul cu Duhul Sfant.Diferenta dintre niciodata si intotdeauna ar trebui sa fie suficient de pregnanta incat sa tragi concluzia ca ceva e diferit.

Ba mai mult am particiapt la astfel de intruniri unde eram triati inca de la use: tu ramai mai in spate iar tu treci in fata.Alti au fost si mai “norocosi”: tu intra iar altuia tu nupoti intra. Iata rezultatul. Trebuie sa recunoastem ca acolo se intampla lucruri care ar trebui ferite de cei “neavizati” fara a intra in detalii desi youtub-ul este plin de ele; lucruri care sunt o o pata pt biserica ca sa nu trec la alte calificative. Iata rezultatul.

 

CRITICA CONSTRUCTIVA.Cineva mia spuc ca discutia cu mine nu este constructiva. Recunosc.Pana aici am incercat sa subninez cateva din conceptiile cu care eu un sunt deacord. De aici as vrea sa trec la un aspect constructiv.

Un frate din biserica tinea un studiu despre Duhul Sfant.La un monent dat a facut aceasta afirmatie memorabila: eu cred ca lucruriel stau asa.Nu cautati in biblie ca un veti gasi, dar in mintea mea...Sper ca in mintea noastra sa se gaseasca aceleasi lucruri ca si in biblie. Intrebarea se pune: daca nu sunt deacord cu acest mod de gandire, ce propun in loc. Propun sa revenim la “hartogariile” noastre si sa le studiem putin fara a intra in detalii aprofundate, desi cred ca ar fi foarte indicat, ca un un cumva sa nu vedem padurea de copaci.

 

Cand au primit primi crestini Duhul Sfant? Uni raspund intr-un fel alti in altul. Eu insa abordez aceasta intrebare intr-un mod diferit.Voi sintetiza cateva pasaje ce m-au ajutat sa gasesc acest raspuns.

a) Spunea cuvintele acestea despre Duhul pe care aveau să-L primească cei ce vor crede în El. Căci Duhul Sfânt încă nu fusese dat, fiindcă Isus nu fusese încă proslăvit.”

Prima concluzie: Duhul Sfant nu a fost dat pana cand Isus un a fost proslavit.

Tangential chiar daca un tine de subiectul aborda putem intelege ca cei 12 ucenici scoteau draci, faceu vindecari, chiar daca Duhul Sfant un le fusese inca dat.Mai mult chiar unul dintre ei era un drac.

a') „Tată, a sosit ceasul! Proslăveşte pe Fiul Tău”.Incepand din ceasul acela ne asteptam in orice moment ca ucenici sa primeasca Duhul Sfant incat prima conditie a fost indeplinita.

b) “dacă nu Mă duc Eu, mângîietorul nu va veni la voi; dar dacă Mă duc, vi-L voi trimite”.O alta conditie.Acum haidem sa vedem cand este implinita si aceasta conditie.

b') “Acum Mă duc la Cel ce M-a trimis” sunt cuvintele spuse in noaptea cinei cu 3 zile inainte de inviere. Cand s-a implinit aceasta? In primul rand trebuie sa tinem cont de faptul ca Isus ca mare preot trebuia sa aduca jerfa de ispasire in locul preasfant. Orice preot intra cu sangele mielului jerfit imediat si nu a douoa zi deaceia si Isus si-a implinit aceasta lucrare imediat dupa inviere. Mai mult in dimineata invierii el ii spune mariei:„Nu mă ţinea căci încă nu M-am suit la Tatăl”. Prin acest nu ma tinea putem intelege ca urma sa faca ceva grabnic (inca nu M-am suit) si nu trebuie sa fie intarziat; sau dupa traducerea din limba engleza – nu ma atinge. Ca mare preot trebuia sa fie foarte atent de ce se atinge sau este atins. In seara aceleiasi zile ii invita pe ucenic:”pipaitima si vedeti”. Daca pe maria un a lasato sa il atinga dimineata caci “căci încă nu M-am suit la Tatăl”iar spre seara ii invita pe ucenici ”pipaitima si vedeti” este lesne de inteles cand sa implinit cel de al doilea motiv pt care “Mangaietorul nu va veni la voi”. Mai mult Isus ia cerut Mariei “du-te şi spune-le că Mă sui la Tatăl”.

Acestea sunt motivele pt care cred ca intradevar ucenici au primit Duhul Sfant cand Isus a suflat peste ei si lea ceru: "Luati Duh Sfant". Din lipsa de timp si de spatiu ma limitez la aceste exemple sugestive desi argumentele ar fi numeroase. Totusi ajungand la aceasta concluzie ne intrebam daca uceici au primit Duhul Sfant in ziua invierii ce au primit la Rusalii. Un lucru este sigur: Duhul Sfant nu! Mai mult desi am auzit deseori aceasta idee totusi nu am gasit nicaieri cum ca ucenici ar fi primit Duhul Sfant la Rusalii ceia ce confirma concluzia anterioara. Deci avem un caz concret in care mai multe persoane au primit Duhul Sfant fara a primi botezul cu Duhul Sfant.

Totusi ce au primit ucenici la Rusalii? O putere. “toti s-au umplut”- o umplere. Cateva zile mai tarziu dupa ce Petru si Ioan sunt cercetati in fata sinedriului iar apoi intors in mijlocul ucenicilor: “s-a cutremurat locul unde erau adunaţi; toţi s-au umplut de Duhul Sfânt, şi vesteau Cuvântul lui Dumnezeu cu îndrăzneală”. Marea majoritate probabil fusesera prezenti si in odaia de sus la Cinzecime. Putem concluziona ca aceasta umplere este un fenomen repetabil si nu un eveniment unic.

Am fost intrebat de numarate ori daca sunt botezat sau nu. In mod normal nu poti raspunde cu da la aceasta intrebare decat atunci cand intradevar esti botezat. Mai degraba intrebarea ar trebui sa fie de genu:Ai fost botezat? Sau: Cand ai fost botezat ultima oara; intrucat stim ca este un fenomen repetabil si este de dorit sa fie asa.

Mai mult in vechiul testament gasim personaje care au fost umplute cu Duhul Sfant ceia ce ne face sa credem ca botezul cu Duhul Sfant nu este un fenomen specific noutestamental. Probabil unic in istoria omeniirii este faptul ca pt prima data oameni mantuiti, inoiti, care au primit deja Duhul Sfant au parte de aceasta experienta. Cu siguranta oameni deosebiti au parte de aceasta experienta intr-un mod deosebit fata de inaintasii lor.

Totusi cum stiu ca am fost botezat sau nu. Atentie intrebarea nu este daca am primit Duhul Sfant ci daca am fost "botezat", "umplerea" sau "puterea". Cel mai comun semn pentru multi penticostali-vorbirea in alte limbi. Dar cum vorbirea in limbi este un semn pentru cei necredinciosi pt mine si cei ca mine acest indiciu nu este valabil. Nu am exemple concrete poate si datorita faptului ca este atat de evident. Este demn de notat faptul ca intotdeauna cand cineva a primit Duhul Sfant sau Botezul cu Duhul Sfant intotdeauna, fara nici macar o exceptie l-au primit de la, sau prin intermediul cuiva care poseda deja acest dar. Fara nici o exceptie. Un alt argument oarecum tangential impotriva staruintei dupa Duhul Sfant.

Revenind la vorbirea in limbi. Este un pasaj destul de incomod cel din Corinteni 14:28. Totusi trebuie sa tinem cont ca cel care a poruncit sa nu minti sau sa furi a insuflat si acest pasaj. Nu mi-as fi imaginat ca asemenea porunci sunt puse in discutie. Depinde pe cine furi, depinde cu ce motive minti,etc...In legatura cu pasajul din corinteni am auzit multe interpretari dar din categoria celor care il rerereinterpreteaza nu am gasit nici macar douo la fel. Si am auzit vreocateva. Interesant nu? Cine va adauga sau va scoate i se va adauga si i se va scoate asa ca nu vreau sa ma transform intr-un avocat al Bibliei. Vreau numai sa imi argumentez gandirea teologica, si dece nu pot fi deacord cu multi.

Statistici
  • Vizualizări: 4244
  • Export PDF: 5
  • Favorită: 2
Opțiuni