Modelul minunat
Autor: Linda Dillow  |  Album: Partenera creatoare  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de nina_oly in 09/07/2011
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi

Facand recent o ancheta sociala, ne-am adresat unui numar de 250 de barbati si femei, rugandu-i sa spuna cine este persoana care i-a influentat cel mai mult in viata. Din cei 250, au fost 212 care au raspuns. O femeie: Adesea era sotia sau mama, dar erau si bunici, invatatoare la scoli duminicale, etc. Am auzit cu totii zicala: "Mana care misca leaganul conduce lumea", dar Abraham Lincoln a adaugat: "Si tot ce sunt sau sper sa fiu, datorez numai mamei mele, care a fost un inger pentru mine".

Noi astazi, fiind sub impresia reclameler, cand spunem "gospodina", ne vine in minte notiunea de "corvoada". Cunoasteti imaginea din reviste: o femeie imbracata ca Miss Consignatia, moda1956, care sta aplecata deasupra mesei de calcat rufe, cu sase copii mici in jurul ei, cu catelul familiei la picioare si o oala fierbinte pe foc. Acestea sunt insotite de mesajul incurajator ca dupa o zi obositoare sa luam excedrin ca ne vor trece toate durerile, sau nytol ca sa ne calmam nervii sau geritol ca sa prindem puteri.

Partial si din cauza acestor manifestari, multe dintre noi ne intrebam care este rolul nostru si cum trebuie sa fie viata noastra, in general? Multe femei sunt nemultumite. O femeie spunea ca ea nu poate sa astepte pan' ce vor creste mari toti cei patru copii ai ei, ca dupa aceea, sa activeze pe plan social. Zilnic ea pandea cu nerabdare momentul cand copiii erau toti culcati, pentru a lucra cate ceva pentru altii.

Dar oare, misiunea de sotie si de mama consta numai din impaturirea prosoapelor pe care sotul le arunca mototolite, din intretinerea lenjeriei familiei sau din conducerea la timp a copiilor la gradinita? Nu, este cu mult mai mult. Am fost determinate sa credem ca rolul unei sotii si mame este numai sa gateasca, sa faca curatenie, sa economiseasca banii familiei.

Sa nu uitam insa ca exista multe sotii nemultumite, cum sunt si ingineri, piloti, si instructori de sport nemultumiti. Dar aceasta nemultumire nu se datoreaza naturii muncii lor, ci plictiselii inevitabile intr-o munca pe care o fac fara entuziasm si fara a-i acorda ceva din inventivitatea lor.

O partenera creatoare este mai mult decat un ajutor. Este o tovarasa de viata care, o data ce si-a ales vocatia de sotie si de mama, este hotarata sa invete si sa creasca in toate domeniile acestui rol si sa-si dea silinta sa-l indeplineasca la fel de bine ca si cum si-ar fi propus sa devina directoarea unei intreprinderi.

A fi o partenera creatoare inseamna in esenta a functiona la superlativ in toate domeniile casniciei. Sa analizam un exemplu descris cu foarte multi ani in urma, de catre imparatul Solomon, in vechea monografie biblica numita Pildele sau Proverbele. Exista multe femei credincioase si remarcabile despre care se vorbeste in Biblie, dar in Proverbe 31:29 se vorbeste despre una anume: "Multe fete au o purtare cinstita, dar tu le intreci pe toate". Cine a fost aceasta femeie care pretuia mai mult decat Debora, sfatuitoarea in timp de razboi, decat Rut cea statornica, decat imparateasa Estera, care si-a riscat viata pentru poporul ei? A fost o sotie si o mama ca tine si ca mine.

Studiind acest proverb, aflam ca de la versetul 10 la 31 ne este prezentata femeia plina de virtuti. Aceste versete sint destinate sa le arate barbatilor ce fel de sotii sa-si aleaga. Este si un acrostih. Fiecare din cele 22 de versete incepe cu una din literele alfabetului ebraic, asezate in ordinea in care se invata acest alfabet, si constituie, atat din punct de vedere literar cit si spiritual, o capodopera.

"Cine poate gasi o femei excelenta?" (v.10) (in traducere romaneasca se foloseste cuvantul "cinstita").

Cuvantul tradus aici prin excelenta inseamna de fapt o femeie plina de putere in toate actiunile ei. Este acelasi cuvant care se folosea pentru a-i descrie pe judecatorii lui Israel si care insemna ca ei aveau competenta de a face slujba ce li se incredintase - erau oameni tematori de Dumnezeu, oameni ai dreptatii si ai adevarului. De aici rezulta ca o femeie vrednica  este o femeie calificata in profesia ei, care stie sa se autodisciplineze si care este capabila sa conduca personalul de care dispune. Este o femei hotarata, care, avand principii evlavioase, le respecta cu fermitate. Cine poate gasi o asemenea femeie? Intrebarea biblica ne sugereaza ca astfel de femei sint foarte rare.

"Este mai de pret decat margaritarele" (v.10).

Valoarea margaritarelor, la fel ca si a oamenilor, depinde de cel care le-a creat, daca sint facute de Dumnezeu sau de oameni. Aceasta femeie este produsul intelepciunii si iscusintei lui Dumnezeu. Ea a fost intocmita de Dumnezeu, de aceea are calitati de nepretuit pe care numai o femeie cu adevarat evlavioasa le poate avea. Barbatul ei stie din experienta cit este de nepretuita. Cu ce te-ar schimba sotul tau daca ar fi sa te schimbe chiar acum? Cu pacea si linistea lui sau cu cel mai celebru dintre diamante?

"Inima barbatului se increde in ea, si nu duce lipsa de venituri" (v.11).

Increderea este elementul principal intr-o casnicie. Sotul acestei femei este convins ca ea stie sa se poarte si sa-i faca cinste in societate. El stie ca ea va fi cinstita fata de el in orice situatie si nu-l va trada niciodata.

Acum cativa ani, cand Jody si cu mine eram intr-o misiune, eu colectam material pentru lucrarea "Punctul de vedere crestin despre sex, dragoste si casatorie". La un moment dat, l-am intrebat pe Jody ce aprecia cel mai mult la mine in calitate de sotie. Mi-a raspuns, logic ca intotdeauna: "Credinciosia ta". "Credinciosia?" m-am gandit eu. Dar explicatia lui m-a facut sa-l apreciez mai mult ca oricand. "Cel mai important lucru pentru un barbat este ca femeia pe care o iubeste sa fie de partea lui, a spus el.

"Chiar daca restul lumii ii spune ca e nebun, ea sa fie totusi alaturi de el."

La sotia din Proverbe 31 se vede ca exista o legatura de incredere intre ea si sotul ei. Unii au spus ca aceasta intrebare este bazata pe capacitatea ei de a conduce treburile casei: el stie ca ea este competenta, si cand el soseste acasa la ora 6, caminul va fi in ordine si nu in haos. Cum este la voi cand sotul se intoarce de la lucru? 

Expresia "el nu duce lipsa de venituri"este extrem de interesanta. Cuvantul "venituri" este traducerea unui termen care insemna pe atunci un castig din prada de razboi - giuvaieruri, aur si alte lucruri de pret, care erau atat de fericit cu aceasta femeie, incat nu jinduieste nici o bogatie a lumii. "Ce nevoie am eu de bani, cand te am pe tine?"

"Ea ii face bine si nu rau, in toate toate zilele vietii sale" (v.12).

Femeia de incredere nu face niciodata ceva care sa-l dezonoreze pe barbat sau numele lui. Ea nu va sopti la urechea prietenilor ei cand s-a purtat el brutal cu ea si nu va ride facand lista greselilor lui. Comportarea ei este deasupra oricarui repros..

"In toate zilele vietii sale" ne sugereaza ca ea si-a oferit lui de bunavoie intreaga viata, astfel incat va sta langa el, orice se va intampla. Astazi cazul cel mai obisnuit este ca femeia sa-si iubeasca barbatul si sa-i faca bine doar atata timp cit nu se ivesc dificultati. Dupa aceea, fiecare pentru el! "Tu iti traiesti viata ta si eu pe a mea. Eu fac ce vreau si tu la fel." Cit timp se inteleg e splendid, dar cand incepe sa scartie, o ia fiecare incotro poate. In contrast cu aceasta mentalitate, avem scris in 1 Corinteni 13:7 "Dragostea rabda totul". Femeia data ca model in Proverbe 31 se leaga sa faca bine sotului ei in toate zilele vietii sale.

Pavel le spune corintenilor: "Scumpii mei, noi facem totul pentru binele vostru" (pentru zidirea lor, pentru cresterea lor in Cristos). Femeia model aplica aceste lucruri sotului ei si-l trateaza in consecinta: Dragul meu, eu fac totul pentru binele tau", adica cumpaneste fiecare vorba si fiecare fapta astfel ca sa faca numai ceea ce poate sa-l zideasca pe el si sa-l ajute.

"Ea face rost de lina si de in si lucreaza cu maini harnice" (v.13).

Aceasta fraza arata ca femeia ideala din timpul imparatului Solomon confectiona cu placere imbracaminte pentru familia ei. In versiunea King James se spune: "lucreaza de bunavoie cu mainile sale". Aceasta expresie de bunavoie mi se pare importanta. Caci exista multe lucruri in mediul familial, care sunt deosebit de atragatoare. Se poate ca gospodina din reclama de la televizor sa fie incintata de un detergent, care-i face din curatirea baii o placere, dar, drept sa va spun, eu personal nu ma extaziez cand trebuie sa deretic prin casa. De fapt, Dumnezeu nici nu-mi cere sa sar de placere. Ci doar sa fac totul cu dragoste, asa ca pentru El. Noi trebuie sa facem tot ce avem de facut, cu voie buna, fara impotrivire sau cirteala, ci cu draga inima, pentru ca le facem pentru aceia care ne-au fost dati de Dumnezeu sa-i iubim.

Va intreb: sinteti de acord sa munciti la orice este nevoie in gospodarie sau citeodata incercati sa va eschivati de la treburile neplacute? Am o prietena care sufera de deprimare si se simte mereu nefericita. Dar eu cred sincer ca una din cauzele care au dus-o la aceasta stare este ca fuge de munca. Versetul citat ne spune ca ceea ce conteaza este atitudinea pe care o avem; nu este important daca stim sa coasem sau sa gatim mincaruri alese, ci daca mainile nostre gata sa lucreze de bunavoie.

"Ea este ca o corabie de negot; de departe isi aduce painea" (v.14).

Gospodina cea buna cauta prin multe magazine ca sa cumpere cele necesare casei, cercetind diferite posibilitati. Ea se orienteaza unde sa gasesc cele mai bune lucruri, la preturile cele mai avantajoase si aprovizioneaza familia in cele mai bune conditii.

"Ea se scoala cand este inca noapte cand inca este noapte si da hrana casei sale, si imparte lucrul de peste zi slujnicelor sale". (v.15). 

Pe vremea lui Solomon, stapana casei se trezea inaintea tuturor, ca sa pregateasca hrana pentru cei plecati la lucru si sa distribuie sarcinile servitorilor. Eu cred insa ca se trezea mai devreme inaintea celorlalti si pentru alt motiv: ca sa se pregateasca ea insasi atat din punct de vedere spiritual, cit si fizic pentru solicitarile din timpul zilei. Traducerea din alta versiune a Bibliei spune astfel: "Ea se trezeste  de dimineata cand este inca noapte si primeste, prin comunicarea ei cu Dumnezeu, hrana spirituala pentru toata casa ei". Ea stie ca daca primul nostru "buna dimineata" il adresam lui Dumnezeu, celelalte vor urma incomparabil mai bine. In legatura cu acest verset, Jody si cu mine aveam o gluma numai pentru noi. El spunea: "Iubito, cand te vei hotari sa te trezesti cu noaptea in cap, asa ca femeia ideala?" Iar eu raspundeam: "Cand ma vor astepta slujnicele la usa, ca sa le impart sarcinile de peste zi!" 

Exista doua moduri in care  poate incepe ziua in casa familiei Dillow. Primul mod este ca eu sa dorm mai departe, desi clopotelul desteptatorului a sunat, si dupa un timp sa-mi sa ma trezesc obosita din pat, sa alerg in camera fetelor ca sa le strig sa se grabeasca pentru a nu intarzia la scoala. Apoi sa ma duc in fuga in camera lui Tommy ca sa-l imbrac repede; sa ma duc la bucatarie, unde ma asteapta vasele nespalate de cu seara. In sfarsit, sa servesc dejunul care este mancat de toti in fuga de toti, iar eu sa-i indemn sa se grabeasca. La terminarea gustarii, fiecare bombane cite ceva si eu ma mir de ce intreaga familie este atat de nervoasa de parca ar sta sub tensiune!

Al doilea mod este sa ma trezesc inaintea tuturor si,  cu un zambet pe fata, sa stau de vorba cu Dumnezeu despre ziua care incepe si s-o incredintez Lui. Dupa ce am petrecut un timp cu El, plec in camera fetelor, le sarut pe fiecare si le trezesc. Apoi, ma duc la baiat, il trezesc, si-l ajut sa se imbrace. Spalatorul de vase a fost golit si sandvisurile pregatite de seara, asa ca punerea mesei se face usor. Fiecare mananca linistit si zambeste. Bineinteles ca exista zile cand lucrurile se petrec oarecum intre ele, dar familia mea afirma ca prefera al doilea mod.

"Se gandeste la un ogor si-l cumpara; din rodul muncii ei sadeste o vie" (v.16).

Este o femeie desteapta care in timpul liber se ocupa de investitii. "Se gandeste" imi sugereaza cumpanirea ocaziilor, lucru pe care il apreciez mult, pentru ca mie adesea imi vine sa greu sa pronunt importantul cuvant "nu". Aceasta sotie prudenta cantareste fiecare decizie inainte de a-si asuma o noua responsabilitate. De multe ori sintem solicitate sa ne angajam in diferite activitati, dar daca nu avem stabilite prioritatile si nu stim unde putem contribui cel mai bine, riscam sa ne apucam de treburi care ne depasesc. Eu invat sa nu mai spun "da" la fiecare lucru care mi se pare de valoare, ci sa cer un timp de gandire, pe care il folosesc pentru a medita si a ma ruga, astfel ca hotararea pe care urmeaza s-o iau sa fie cea mai buna.

"Ea isi incinge mijlocul cu putere, si isi oteleste bratele" (v.17).

Acesta nu este un limbaj figurat. S-ar putea spune, in limbaj modern, astfel: "Ea isi stabileste regimul alimentar si face gimnastica, pentru a-si mentine conditia fizica". Daca esti fara vlaga trupeasca, iti este influentata viata emotionala si cea spirituala, ceea ce se resimte si in familie sau in mediul social in care traiesti. Am observat ca atunci cand conditia mea fizica este buna, dispun de energie mai multa si de aceea ma simt mai agera la minte si pot fi mai placuta si mai folositoare celor din jur.

"Vede ca munca ii merge bine, lumina ei nu se stinge noaptea" (v.18).

In epoca lui Solomon, intr-o casa ordonata, era obiceiul ca o candela sa stea aprinsa toata noaptea, ca un semn de viata. Stingerea acesteia insemna nenorocire. Acea femeie model isi cheltuia timpul cu folos si uneori isi continua lucrul tarziu in noapte. Rezultatul acestei munci este succesul si multumirea.

"Ea pune mana pe furca, si degetele ei tin fusul" (v.19).

Apucandu-se de tors, ea lucreaza cu pricepere. Pe ea o caracterizeaza credinciosia. Tot ce face este realizat cu pricepere, folosindu-si la maxim calitatile si talentele. Accentul nu se pune pe cit este ea de experta, ci pe atitudinea ei.  Ti-a cerut vreodata sotul tau sa-l ajuti la fixarea cricului invartind manivela in sens invers acelor de ceasornic? Chiar daca nu te pricepi, fa treaba care ti-o cere el (riscand sa te murdaresti de unsoare), cu maini binevoitoare, cautand sa o faci cat poti de bine.

"Ea isi intinde mana catre le nenorocit, isi intinde bratul catre cel lipsit" (v. 20).

Ea are atata dragoste de a darui, incat nu se opreste la familia ei. Mainile i se intind spre toti cei ce sint in nevoie. Nu de mult am vorbit in fata unei grupe formate din sotii de medici despre "Realitatea crestinismului in viata unei femei". La sfarsit, o femeie elegant imbracata s-a apropiat de mine si mi-a spus: "Este frumos sa ne vorbesti despre o legatura cu Dumnezeu, dar cu ce contribui dumneata la viata societatii? Te duci vreodata in cartierele saracilor ca sa ajuti realmente oamenii?"

I-am raspuns : "Dumnezeu mi-a dat un sot si trei copii mici. Acestia au prioritate in viata mea. Din cauza lor, eu merg in acele cartiere si nici nu trebuie sa ma duc. Exista atatea nevoi chiar in vecinatatea mea, incat nu am de facut decat cativa pasi sa dau de ele".

Traiesc intr-un cartier mijlociu dintr-un oras american obisnuit, unde sunt mai multe familii tinere. Inauntrul apartamentelor din numai cateva blocuri vecine exista o multime de probleme. Unele casnicii s-au si destramat. Altele inca se mentin, dar au greutati. Multi copii produc tot felul de necazuri. Tinere mame cad prada amaraciunii si disperarii. Sunt oameni  bolnavi si persoane in nevoi. Cum de isi inchipuie cineva ca numai in acele cartiere sarace sint oameni care au nevoie de ajutor? Pot contribui la viata societatii chiar din locul unde ma aflu. Secretul este sa-ti asezi mana ta in mana lui Dumnezeu. Spune-I Lui ca esti disponibilasi ca doresti sa-ti daruiesti energia, si cere-I sa-ti arate unde este lipsa de ajutor. Sint sigura ca vei primi raspuns: ti se vor deschide ochii asupra unor situatii unde vei putea intinde mainile sa-i ajuti pe cei care au nevoie.

"Nu se teme de zapada pentru casa ei, caci toata casa ei este imbracata cu caramiziu" (v.21).

Imbracamintea "caramizie" se refera la una de cea mai buna calitate. Dar in afara de aceasta este si bine ingrijita. Am putea sa parafrazam cam asa : "Familia ei are in fiecare dimineata camasi curate, pregatite pentru fiecare si nu este nevoie ca vreun nasture sa fie cusut in ultimul moment".

"Ea isi face invelitori, are haine de in subtire si de purpura" (v.22).

Aceasta nu inseamna ca ea poarta haine scumpe cand spala podeaua, ci sa se imbrace frumos pentru a da persoanei sale un aspect placut fata de cei din jur. Cata stradanie pui tu oare pentru a prezenta o infatisare agreabila barbatului tau? Chiar si pantalonii de lucru pe care ii imbraci ca sa cureti baia, poti sa-i alegi sa-ti stea bine si sa mai pui si bluza care-i place sotului! O femeie neglijenta degeaba aseaza cuvantul "doamna" in fata numelui ei!

"Barbatul ei este bine vazut la porti, cand sade cu batranii tarii" (v.23).

Acum, autorul Proverbelor aduce brusc vorba despre sot. La prima vedere ar parea curios ca, in mijlocul acestei prezentari pline de laude la adresa femeii, apare dintr-o data figura barbatului, fara vreo legatura vizibila cu celelalte versete. Dar daca privim mai adanc, distingem ca scriitorul ne sugereaza urmatoarele: Datorita calitatii nevestei sale, acel sot este apreciat de oamenii cu vaza care se intalnesc la porti. Avand o asemenea sotie excelenta, el devine nu numai bogat, dar si important si renumit.

"Ea face camasi, si le vinde, si da cingatori negustorului" (v.24).

De unde a avut ea bani pentru cumpararea ogorului? Din vanzarea obiectelor produse in mica industrie a casei ei.  Astazi acest lucru s-ar putea asemana cu munca la domiciliu.

"Ea este imbracata cu tarie si slava, si ride de ziua de maine" (v.25).

Oricat de bine ar fi imbracata o femeie, cand ea apare undeva, ochii celorlalti sint atrasi nu de hainele care le poarta, ci de calitatea prezentei ei. Ceva din taria de caracter si echilibru interior se vede pe chipul ei. "Taria" arata ca ea are resurse de a rezista la incercari, spre deosebire de sotia "foarte frumoasa si neajutorata", care se pierde cand apare vreun necaz. Ea ride de ziua de maine, inseamna ca ea se bazeaza pe forta ei interioara si pe situatia economica buna pe care si-a creat-o, pentru a trece prin orice dificultati viitoare.

"Ea deschide gura cu intelepciune data de  Dumnezeu, pe limba ei fiind legea bunavointei". Intelepciunea este aici egala cu priceperea - ea are sfaturi pline de pricepere si instructiuni intelepte pentru altii. Trairea dupa principiile lui Dumnezeu implica pricepere, la fel ca si cantatul la pian sau croitoria. Femeia ideala lucreaza intens la perfectionarea ei si prin modul ei de viata, de vorbire, prin sfaturile pe care le da, dovedeste acest lucru. Gandeste-te un moment cum ar arata casele noastre, daca fiecare din noi ar pune in aplicare in viata de toate zilele acest verset. Nu-i asa ca se va resimti in relatiile cu sotul si cu restul familiei faptul ca vei deschide gura cu intelepciune si cu legea bunavointei pe limba? Ai bagat de seama vreodata cum difera tonul pe care-l folosesti in societate, fata de acela folosit in familie? Atat de usor le dam strainilor ce avem mai bun in noi, iar propriei noastre familii ai aruncam doar niste resturi. O mama cu opt copii a intrat in camera si i-a gasit certandu-se. "Nu stiti ca in Biblie scrie sa va purtati frumos unii cu altii?" le-a spus ea. Dar cel mai marisor, care avea noua ani, i-a raspuns: "Bine mama, dar aici nu sintem decat noi, cei din familie!"

"Ea vegheaza asupra celor ce se petrec in casa ei, si nu mananca painea lenevirii" (v.27).

Ea supravegheaza tot ce se intampla in casa. Pe timpul lui Solomon, sotia avea la dispozitie slujnice. Femeia din zilele noastre dispune de aparatura moderna sau poate are o persoana angajata pentru curatenie, dar indiferent cum s-ar petrece lucrurile, stapana casei trebuie sa-si cunoasca perfect casa. Sotia cea buna este o profesionista in munca ei si nu se da inapoi de la greutatile conducerii si supravegherii gospodariei.

"Fiii ei se trezesc, si o numesc fericita" (v.28).

Termenul "trezesc" are aici intelesul de "se ridica", adica intra in activitate publica. Copiii unei mame bune, cand cresc mari, prin felul de viata si prin ceea ce vorbesc, sint o marturie a calitatii muncii ei si o binecuvanteaza pentru felul cum i-a crescut pe cei mici. Tinerii de azi, dupa ce au ajuns adulti, o pomenesc pe mama lor in toate felurile, dar putini sint aceia care o numesc "fericita!"

"Barbatul ei se trezeste si-i aduce laude zicand: "Multe fete au o purtare cinstita, dar tu le intreci pe toate" (v.28-29).

As putea sa am peretii camerei mele plini cu tot felul de diplome de aprecieri din partea Camerei de Comert, a Societatii Doamnelor Misionare, a cercetaselor femei, a grupelor de studente din biserici; dar toate acestea nu inseamna nimic fata de  cinstirea pe care mi-o aduc cei care ma cunosc cel mai bine. Mare insemnatate are pretuirea din partea fiintelor care traiesc alaturi de mine i fiecare zi. Ele m-au vazut si la bine si la rau si vor aprecia mai mult insusirile interioare pe care le am, decat calitatile exterioare. O prietena de-a mea a facut aceasta descriere umoristica a casniciei: "Este foarte umilitor sa stii ca exista o alta persoana in lume care cunoaste ce fel de sobolan esti" (adica iti cunoaste adevarata fata).

Cauza pentru care femeia excelenta din Proverbe este ata de minunata, o gasim in versetul 30:

"Dezmierdarile sint inselatoare si frumusetea este desarta, dar femeia care se teme de Domnul va fi laudata".

O parafrazare moderna a acestui verset ar putea fi: "Farmecul exterior ar putea sa ascunda un caracter urat, frumusetea este ceva superficial si trecator, dar o femeie tematoare de Dumnezeu este cu adevarat incantatoare si merita dragoste". Femeia virtuoasa mai intai traieste cu frica lui Dumnezeu si I se inchina Lui. Ea merita incredere, este harnica, credincioasa, miloasa, puternica, inteleapta, prudenta, plina de bunatate, generoasa, amabila, etc. Te copleseste aceasta descriere? Ai dori sa fii o astfel de femeie, dar observi ca n-ai nici o mica parte din calitatile ei? Sigur ca vom continua sa ne simtim  coplesite, daca vom privi numai spre noi, fiindca atunci vom descoperi doar partile noastre negative. 

Cheia pentru a deveni o sotie creatoare este legatura noastra vitala cu Dumnezeu. El a promis sa ne faca pe fiecare din noi sa devenim acea femeie pe care El doreste s-o realizeze (Filipeni 1:6). Nu ne spune ca va fi usor dar ne garanteaza rezultatele!

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 3804
  • Export PDF: 5
  • Favorită: 1
  • Gramatical corect
  • Fără diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni
Eclesiastul 11:9 Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cât eşti tânăr, umblă pe căile alese de inima ta şi plăcute ochilor tăi, dar să ştii că, pentru toate acestea, te va chema Dumnezeu la judecată.