Crestinul si cearta de vorbe
Autor: www.realsos.ro  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 26/01/2006
    12345678910 0/10 X
Textul - 1Corinteni11:2-16
Versetul de memorat - 1Corinteni 11:16

"Daca iubeste cineva cearta de vorbe, noi nu avem un astfel de obicei si nici Bisericile lui Dumnezeu."


Este curios cum Pavel incheie acest capitol atat de controversat in ceea ce priveste tinuta in biserica. Se pare ca explicatia asupra autoritatii si a ierahiei in biserica facuta de Pavel a starnit o cearta de vorbe. Se pare ca tot ce Pavel a vorbit mai inainte despre slobozenia crestina si de a nu fi prilej de poticnire s-a lovit de niste urechi surde.

Dar in ciuda faptului ca ei nu au fost de acord cu el, Pavel stabileste un principiu care ramane in picioare si azi, si anume, ca in biserica lui Dumnezeu este o ierarhie, ca femeia este sub autoritatea barbatului, barbatul sub autoritatea lui Hristos si Dumnezeu este capul lui Hristos. Potrivit traditiei din Orientul Mijlociu, femeile nu ieseau in public fara val "yashmak". Valul acesta era un semn al inferioritatii (femeia a fost luata din barbat) si, in acelasi timp, al protectiei.

Sir William Ramsay explica aceasta astfel: "In tarile orientale, valul reprezenta puterea, onoarea si demnitatea unei femei. Cu capul acoperit ea putea merge oriunde in siguranta si profund respect. Ea nu este vazuta. Ea este singura. Oamenii din jur erau inexistenti pentru ea si ea era la fel pentru ei. Ea este suprema in multime. Dar fara val este un lucru de nimic, si oricine o putea insulta. Autoritatea si demnitatea femeii disparea cu totul daca ea nu-si punea valul pe fata". Pavel considera ca este mai bine sa faci greseala de a fi prea strict, decat a fi prea desfranat. El ii mustra pe cei care se cearta de dragul de a se certa. Nu exista loc in biserica lui Hristos pentru barbati si femei care nu se supun autoritatii.

Este bine sa stai in picioare pentru un principiu bun, dar nu sa fii un razvratit impotriva autoritatii. Cearta de vorbe nu este un obicei bun de practicat, nici in afara si nici in Biserica lui Dumnezeu. Cearta este o lupta pentru putere. Cand oamenii se cearta se insulta, se blameaza si se acuza. Ea este o roada a firii. Nimeni nu se cearta cu o persoana pe care o iubeste. In dragoste, dimpotriva, este supunere, renuntare, acceptarea voii celuilalt, dar mai presus de toate, acceptarea voii lui Dumnezeu.

Meditatia zilei: Realizez eu ca atunci cand argumentez impotriva spuselor Scripturii, de fapt incerc sa ies de sub autoritatea lui Dumnezeu si firea isi pretinde dreptul la suprematie?
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2761
  • Export PDF: 3
Opțiuni