Nu trebuie sa se certe
Autor: www.realsos.ro  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 26/01/2006
    12345678910 0/10 X
"Si robul Domnului nu trebuie sa se certe; ci sa fie bland cu toti, plin de ingaduinta rabdatoare, sa indrepte cu blandete pe potrivnici, in nadejdea ca Dumnezeu le va da mantuirea" (2Tim.2:24-25).



Pavel avertizeaza in aceste randuri de scrisoare pe Timotei de posibilitatea certurilor si controverselor si cum sa le previna in cazul ca este prins in ele. In v.23 Pavel l-a avertizat sa se fereasca de intrebarile "nebune si nefolositoare", care nu aduceau niciun beneficiu vietii lor spirituale, ci mai degraba dadeau nastere la certuri. Acei care le promovau si le iubeau la nebunie, credeau despre ei ca sunt intelepti si invatati, dar Pavel ii numeste "nebuni si neinvatati".

1. Dezavantajul din aceste dezbateri este ca dadeau nastere la controverse si certuri intre crestini. Este demn de remarcat cat de des si cu cata seriozitate apostolul Pavel il atentioneaza pe Timotei cu privire la disputele religioase. Pavel a vrut sa-i arate tanarului Timotei ca religia consta mai mult in a crede si a practica ce Dumnezeu ne-a revelat si ne cere prin Cuvant, decat acele dispute subtile, care ne pot tulbura pacea si produce confuzie.

Nimic mai rau nu i s-a putut intampla Domnului Isus decat crucea si Calvarul. Cu toate acestea El, Robul Domnului nu s-a certat si nu i s-a auzit glasul pe ulite (Mat.12:19). El a fost un exemplu de smerenie si blandete, de gentilete, mai degraba decat de contradictie si cearta. Robul Domnului trebuie sa fie bland si prin aceasta sa confirme puterea Evangheliei care schimba caracterul unui om, si sa arate ca el este supus puterii poruncitoare a acelei religii sfinte in slujba careia este si pe care o propaga.

2. "..in stare sa invete". Nu sunt in stare sa invete acei care sunt in stare sa se certe si care sunt furiosi, nestapaniti si cu toane. Robii Domnului trebuie sa fie rabdatori, sa-i rabde pe cei rai si sa-i invete cu smerenie, nu numai pe cei ce li se supun ci si pe cei ce li se opun.

Sa observam ca:

1. Acei care se impotrivesc adevarului trebuie invatati. Invatatura este metoda scripturala de a se ocupa de cei gresiti si de a fi convinsi de erorile lor, in loc de a-i pune pe rug pentru ele. Pavel nu indeamna ca sa omoram trupurile sub pretextul ca sufletele sa fie mantuite.

2. Cei ce se opun trebuie invatati cu blandete, pentru ca si Domnul Isus a fost bland si smerit (Mat.11:29), si acest fel de a fi este compatibil cu caracterul slujitorului lui Dumnezeu. Aceasta este calea de a comunica adevarul si puterea lui in lume si sa biruim raul prin bine (Rom.12:21).

3. Robii Domnului trebuie sa aiba totdeauna in vedere recuperarea celor impotrivitori, "in nadejdea ca Dumnezeu le va da pocainta". Pocainta este darul lui Dummnezeu. De aceea nu trebuie sa disperam de harul lui Dumnezeu, ci sa nadajduim impotriva oricarei nadejdi. Acelas Dumnezeu care ne descopera adevarul, ne aduce si la cunoasterea si acceptarea lui, altfel inimile ar continua sa se razvra-teasca impotriva lui. Adevarul trebuie crezut cu inima si marturisit cu gura (Rom 10:9-10). Pacatosii se pot smulge din cursa diavolului daca vor sa isi vina in fire.

Esti tu un astfel de rob al Domnului, caruia nu ii place sa se certe si care are in vedere castigarea celor potrivnici?
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1952
  • Export PDF: 4
Opțiuni