Cei batrani trebuie sa fie...
Autor: www.realsos.ro  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 26/01/2006
    12345678910 0/10 X
"Spune ca cei batrani trebuie sa fie treji, vrednici de cinste, cumpatati, sanatosi in credinta, in dragoste, in rabdare" (Tit 2:2).



Mai mult ca in oricare din epistolele lui, Pavel insista in scrisoarea lui Tit asupra invataturii sanatoase care creeaza caractere sanatoase. Subliniati in Bibliile voastre cuvantul sanatos, cand o veti citi data viitoare. Invatatura trebuie sa fie sanatoasa (1:9, 2:1); credinciosii sa fie sanatosi in credinta (2:2) ca si sanatosi in trup (3:15); vorbirea sa fie sanatoasa (2:8). Pavel il indeamna pe Tit sa vorbeasca lucruri care se potrivesc cu invatatura sanatoasa si el sa invete pe altii sa faca la fel.

Chiar daca el a ordinat pe altii ca sa predice, el nu era exclus de la a predica. El trebuia sa instruiasca si sa invete nu numai pe prezbiteri, ci si pe batrani si pe femei si pe tineri.

"Tu insa" (2:1) arata inapoi la invatatorii falsi care circulau basme evreesti si porunci date de oameni, fara nici un folos. In contrast cu ei, Tit trebuia sa vorbeasca lucruri care se potriveau cu invatatura sanatoasa, si pentru care motiv era in locul acela.

Invatatura adevarata este invatatura Evangheliei. Pastorii si invatatorii trebuie sa fie cu grija sa invete asemenea adevaruri. Tit este indemnat apoi sa aplice aceste adevaruri la cateva categorii individuale de oameni. El trebuia sa fie practic si sa invete pe fiecare, in mod particular care era datoria lor.

1. "Spune celor batrani". Unii inteleg prin aceasta ca se referea la diaconii sau batranii bisericilor. Dar mai degraba trebuie sa fie luat ca si unul care are referinta la o persoana inaintata in varsta. Chiar si ucenicii in varsta ai lui Hristos trebuie sa se comporte in toate lucrurile in acord cu invatatura crestina.

"Sa fie treji" nu se refera la a nu dormi din punct de vedere fizic, ci sa ne gandim la aceea ca natura lor nu-i poate justifica ca sa fie in vreun fel dezordonati ori necumpatati. Ei trebuie sa-si cunoasca masura in toate lucrurile, in ce priveste sanatatea si activitatea lor, pentru a fi un exemplu pentru cei mai tineri.

2. "Vrednici de cinste" denota seriozitate si o nota de autoritate. Usuratatea si nestatornia sunt improprii pentru oricine, dar mai ales celor batrani. Ei trebuie sa fie calmi, cu stapanire de sine, gravi, seriosi in obiceiurile bune, in vorbire, si comportare, si in maniera in care se imbraca.

3. "Cumpatati", adica moderati si prudenti, aderand constant la adevarul Evangheliei, care nu-i dornic sa auda lucruri noi, nici gata sa accepte pareri nesanatoase ori spiritul de partida, nici furat de basme evreesti si de traditii, ori de litera rabinilor. Acei care sunt batrani de varsta trebuie sa fie plini de har si bunatate, omul dinlauntru innoindu-se mai mult si mai mult pe masura ce omul dinafara se trece.

4. "Sanatos in dragoste" se potriveste cu credinta, prin care dragostea lucreaza si trebuie vazuta in credinta dragostea fata de Dumnezeu si fata de oameni, cat si starea ei sanatoasa. Ea trebuie sa fie o dragoste sincera, fara prefacatorie.

5. "In rabdare". Oamenii in varsta sunt adesea cu toane, prost dispusi, ispititi sa se ingrijoreze si sa-si iasa din fire; de aceea este nevoie ca sa fie treaz si sa se pazeasca de asemenea infirmitati si tentatii. Dragostea, credinta si rabdarea sunt trei virtuti crestine importante si sanatatea in ele dovedeste foarte mult perfectiunea Evangheliei. Este rabdare si indelunga rabdare, ambele de dorit si de avut. Sa suporte raul cum se cuvine si cu multumire, sa vrea binele, sa fie printre cei "ce cu credinta si rabdare mostenesc promisiunile".

Cand mi-am verificat ultima data starea sanatatii mele spirtuale? Sunt cu adevarat sanatos in credinta, rabdare, vorbire, dragoste si cumpatare?
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1453
  • Export PDF: 3
Opțiuni