Trebuie sa ajutati
Autor: www.realsos.ro  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 26/01/2006
    12345678910 0/10 X
"In toate privintele v-am dat o pilda, si v-am aratat ca lucrand astfel, trebuie sa ajutati pe cei slabi, si sa va aduceti aminte de cuvintele Domnului Isus, care Insus a zis: "Este mai ferice sa dai decat sa primesti" (Fapte 20:35).



Acest verset este parte din cuvantarea de ramas bun de la fratii din Efes. Corabia pe care Pavel si tovarasii lui erau imbarcati era, se pare, la dispozitia lor, pentru ca ea pleca sau se oprea cand voiau ei. La Milet ei s-au dat jos de pe corabie si au stat atat cat a trebuit ca batranii din Efes sa vina la el. Batranii si prezbiterii se pare sa fie cei 12 care au primit Duhul Sfant prin punerea mainilor de catre Pavel (Fapte 19:6). Dar pe langa aceasta, este probabil ca si Timotei a ordinat pe alti prezbiteri in serviciul bisericii din Efes si imprejurimi.

Nu vom intra in detaliu asupra tuturor cuvintelor pe care Pavel le-a spus cu aceasta ocazie. Versetul citat se pare sa fie incheierea cuvantarii lui si o concluzie la tot ce spusese mai inainte. Pavel le reaminteste ca atunci cand a fost printre ei, el si-a castigat singur cele de trebuinta pentru el si cei ce il insoteau. Aceasta nu a fost usor, avand in vedere si lucrarea spirituala care a facut-o intre ei. Ar fi fost mai bine daca ei toti lucrau pentru el. Dar asa a fost. Dar chiar si atunci cand el a lucrat ca sa se intretina pe sine cu cele de trebuinta, el a economisit ce a putut pentru nevoile altora mai in lipsa decat el, ceea ce ii indeamna si pe ei sa faca. "In toate privintele v-am dat o pilda, ca trebuie sa ajutati pe cei slabi". Unii inteleg ca sa suporte pe cei slabi in credinta, prin a le indeparta prejudecatile pe care unii le aveau cu privire la crestinatate ca si cand ar fi facut din aceasta o meserie pentru castig si ca Evanghelia era un subterfugiu pentru a face bani si a goli buzunarele oamenilor.

Dar eu inteleg mai degraba ajutorarea si suportarea celor bolnavi si saraci, si aceia care nu pot munci pentru ca aceasta se potriveste cu ceea ce scrie in Efes 4:28; "ci mai degraba sa lucreze cu mainile lor la ceva bun, ca sa aiba sa dea celui lipsit".

Noi trebuie sa fim angajati si sa facem o slujba onesta nu numai pentru a fi in stare ca sa traim, ci si pentru a fi in stare sa dam. Aceasta se pare o vorba grea de spus, de aceea apostolul Pacvel o intareste cu o vorba inteleapta spusa de Invatatorul nostru si care ii va face pe ei totdeauna sa-si aduca aminte de ea. "Este mai ferice sa dai decat sa primesti". Aceste cuvinte ale Domnului Isus se pare ca erau cuvintele pe care El le-a folosit adesea. El insus a facut asa de mult bine pe de gratis si i-a indemnat si pe ucenici sa faca la fel (Mat 10:8-9), cu toate ca aceste cuvinte nu sunt inregistrate in niciuna din Evanghelii. Totusi Pavel le-a primit prin cuvantul vorbit, de la Petru ori vreunul din apostoli. Este o zicala excelenta si pare a fi si un paradox in ea. "Este un farmec deosebit in aceasta afirmatie a Domnului Isus pentru noi, caci fiind omisa din Evanghelii si astfel in pericolul de a fi pierduta si uitata, a fost cu bucurie, recuperata de apostolul Pavel si inregistrata de sfantul Luca" (Dr. Tilloston).

Este mai ferice sa dai la altii decat sa primesti; si aceasta nu numai ca este mai ferice ca sa fii bogat si astfel sa fii mana care da, decat sa fii sarac si sa fii astfel una care primeste; ci este mai ferice sa facem bine cu ceea ce avem, fie mult fie putin, decat sa economisim si sa adunam cat mai mult. Sentimentul fiilor lumii acesteia este contrar acestei afirmatii. Ei se tem sa dea, pentru ca raman cu nimic, gandesc ei; si de aceea spera sa primeasca si mai mult (Isaia 56:11) "Fiecare umbla dupa foloasele lor".

Hristos spune: Este mai ferice sa dai decat sa primesti pentru ca asta ne face mai asemenea lui Dumnezeu care da tuturor si primeste de la nimeni, ca si Domnul Isus care a facut bine tuturor. Este mai ferice sa dam din truda noastra decat sa primim o plata pentru ea. Este mai placut sa faci bine celui recunoscator, dar este mai onorabil sa faci bine celui nerecunoscator pentru ca atunci il avem pe Dumnezeu ca Cel ce ne plateste si care ne va rasplati la invierea celor drepti, pentru ceea ce nu am fost recompesati aici.

Este fericirea mea sa dau sau sa primesc?Chiar si cel mai sarac poate sa dea ceva. Ce pot sa dau azi care sa ma faca fericit?
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 3829
  • Export PDF: 4
  • Favorită: 1
Opțiuni