Nu am trebuinta de tine
Autor: www.realsos.ro  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 26/01/2006
    12345678910 0/10 X
Ochiul nu poate zice mainii: "N-am trebuinta de tine"; nici capul nu poate zice picioarelor: "N-am trebuinta de voi" (1Corint. 12:12-21-25).

Pavel vorbeste in prima parte a capitolului 12 despre darurile spirituale. Duhul Sfant este o persoana divina. El performeaza lucrari divine si imparte daruri divine dupa cum El vrea, prin propria Lui putere si potrivit placerii Lui fara sa depinda ori sa fie controlat de cineva. Dar cu toate ca El distribuie aceste daruri pe de gratis si fara sa fie controlat, darurile sunt destinate nu pentru onoare si avantaj personal, ci pentru beneficiul altora, pentru zidirea trupului lui Hristos, biserica. In a doua parte a capitolului, Pavel aplica ceea ce a spus mai sus, prin a compara biserica lui Hristos cu un trup uman.

1. Trupul uman are mai multe membre si mai multe membre fac doar un trup (v.12). La fel este si Hristos. Hristos si biserica Lui fac un trup, El fiind capul iar biserica, trupul; pentru ca toti au fost botezati in acelas trup si au baut din acelas Duh (v.13). Evrei si Neamuri, liberi si robi sunt pusi pe aceias treapta. Crestinii devin membri ai trupului prin botez, in urma nasterii din nou (Tit3:5). Dar este prin Duhul ca ei sunt innoiti si facuti madulare ale trupului lui Hristos.

2. Fiecare madular are forma, locul si folosirea lui particulara. Madularele cele mai lipsite de frumusete ori importanta formeaza o parte din trup. Dar daca ar fi sa renuntam la unul din ele fara ca functia trupului sa fie afectata, care ar fi acel madular? Piciorul si urechea sunt mai putin folositoare, am putea zice noi, decat mana si ochiul. Si totusi Dumnezeu ne-a creat asa de echilibrati si armonios si functia fiecarui madular in parte o completeaza pe a celuilalt. Dar in trupul lui Hristos, daca unul nu este mana si altul nu este ochi, nu apartin pentru aceasta trupului? (v.15-16) Asa ca fiecare madular al trupului nu poate avea acelas loc si aceeas slujba in acelas trup. Si atunci ce-i de facut? Daca cineva nu este favorizat sa aiba aceleasi daruri, ca si altii, pot spune: "Eu nu apartin lui Hristos?" Nu, cel mai putin vrednic de cinste madular este un madular al trupului ca si cel mai vrednic de cinste.

3. Toate madularele ii sunt scumpe Domnului. Trebuie sa fie o distinctie intre madularele aceluias trup (v.17-19). Daca tot trupul ar fi ochi, unde ar fi auzul? Daca totul ar fi auz, unde ar fi mirosul? Acum dar, Dumnezeu a "pus madularele in trup, pe fiecare asa cum a voit El" (v.18). Daca toate ar fi un singur madular, unde ar fi trupul? Un membru al trupului nu este trupul. Trupul este facut din mai multe madulare; si intre ele trebuie sa fie o distinctie. Fiecare are o intrebuintare diferita si de aceea are o putere deosebita si in diferite locuri, unul are un dar, altul are alt dar. Varietatea in trup contribuie la frumusetea lui. Ce monstruos ar arata un trup numai cu urechi ori numai cu ochi, ori numai cu maini. La fel si in biserica, este pentru frumusete si aparenta placuta ca trebuie sa fie o diversitate de daruri si slujbe.

4. Dispozitia membrelor intr-un trup natural si felul cum sunt pozitionate sunt asa cum Dumnezeu voieste (v.18). La fel este si-n biserica. Dumnezeu este Suveran si dispune favorurile si darurile Lui "asa cum a voit El". Ce motiv este atunci in a fi nemultumiti si a invidia pe altii?

5. Intr-un fel oarecare, toate madularele trupului sunt folositoare si necesare (v.21-22). Dumnezeu le-a facut asa ca unul sa se slujeasca de celelalte, pentru binele comun. Nici un madular in trup nu dispretuieste pe altul si asa ar trebui sa fie si in biserica.

6. Omul se ingrijeste de tot trupul si madularele mai dispretuite sunt impodobite mai frumos.

7. In trup nu este nici o schizma, nu actioneaza independent si separat unul de altul (v.28). Aceasta trebuie evitat si in trupul sfant al lui Hristos. Madularele trupului sunt facute sa aiba grija unul de altul pentru a preveni o schizma. Durerea unui madular afecteaza tot trupul si la fel, placerea si fericirea unuia afecteaza intreaga fiinta. Simpatia crestina este o parte din datoria crestina. Noi trebuie sa ne bucuram cu cei ce se bucura si sa suferim cu ceia ce sufera.

Ti-ai gasit locul in trupul lui Hristos? Esti un madular sanatos?
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1029
  • Export PDF: 4
Opțiuni