Datoria omului
Autor: Watchman Nee  |  Album: Omul Spiritual  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de HolocaustUcalCaleb in 05/01/2012
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 3 voturi

Datoria omului…..

 

Watchman Nee

Omul Spiritual pag 304-305

 

  Când un credincios este guvernat primordial de sentimentele sale în mod inevitabil el îşi va neglija datoriile faţă de semeni. Asta pentru că  el face din  el însuşi centrul universului său,fiind,în consecinţă,incapabil de a se preocupa de nevoile altora. Pentru ca un creştin să-şi poată face datoria,este nevoie de credinţă şi de voinţă. Responsabilitatea ignoră sentimentele .Datoria noastră faţă de oameni este bine precizată,iar responsabilitatea noastră în chestiunile mondene ale vieţii este fără echivoc .Acestea nu pot fi modificate după sentimentele noastre schimbătoare. Datoria trebuie îndeplinită după principiul care o guvernează.

  În perioada în care un creştin cunoaşte adevărul doar în simţurile sale,îi va fi  în mod cer imposibil să-şi facă datoria. El va fi atât de preocupat de bucuria ce derivă din părtăşia cu Domnul,încât nu va mai urmări altceva. Ispita lui cea mai mare va fi să nu facă nimic,ci doar să petreacă timp de părtăşie cu Domnul,lăfăindu-se cu bucuria care vine din această părtăşie.

Nu-i place lucrarea în care era angajat înainte,deoarece asta nu-i oferă  decât perspectiva altor încercări şi necazuri. Când stă faţă în faţă cu Domnul,simte o puternică  sfinţenie şi o mare biruinţă,dar când iese din prezenţa Domnului pentru a-şi duce la îndeplinire îndatoririle de zi cu zi,se vede la fel înfrânt şi întinat ca mai înainte. El vrea cu orice chip să scape de îndatoririle sale. Şi astfel speră că,zăbovind vreme îndelungată în prezenţa Domnului,va putea prelungi durata sfinţeniei şi biruinţei sale .El priveşte aceste chestiuni,cum ar fi îndatoririle sale,drept lucruri pământeşti şi nevrednice de a reţine atenţia unei persoane atât de curate şi biruitoare ca el .Deoarece ţine atât de mult la timpul şi locul în care să poată avea  comuniune cu Domnul,detestând atât de multele treburi pe care are datoria să le facă,fireşte ,va neglija nevoile şi bunăstarea celor din jur. Părinţii şi servitorii care gândesc în felul acesta,în genere,nu au grijă cum se cuvine de copiii lor şi nu-şi servesc stăpânii cum ar trebui să o facă,fiindcă în opinia lor,acestea sunt treburi lumeşti şi ,prin urmare,de o valoare minimă. Ei cred că trebuie să caute ceva mai spiritual. Motivul pentru această abordare neechilibrată este eşecul credinciosului de a umbla prin credinţă. Acesta continuă să caute sprijin din lăuntrul eului său propriu. El nu a fost unit pe deplin cu Dumnezeu. De aici şi nevoia sa de un timp special şi un loc special pentru comuniune cu Dumnezeu. El nu a învăţat să-L recunoască pe Domnul în toate chestiunile,cooperând în consecinţă, cu El .El nu ştie cum să fie unit cu  Domnul în în detaliile vieţii  de zi cu zi .Experienţa sa cu privire la Dumnezeu e concentrată doar în simţurile sale. Şi astfel ,lui îi place să ridice un cort pe munte în care să locuiască permanent cu Domnul,neconvenindu-i însă să coboare la şes,ca să scoată afară demonul.

Chiar şi cea mai înălţătoare experienţă creştină nu este niciodată în contradicţie cu îndatoririle vieţii mondene. Citind epistolele către Romani,Coloseni şi Efeseni ,vedem lămurit cât de perfect trebuie să-şi îndeplinească un creştin datoria faţă de semeni. Viaţa lui cea mai înălţătoare nu necesită nici un ceas special,nici o situaţie specială pentru a se  putea manifesta.

Ea se poate exprima limpede în orice timp şi-n orice loc. La Domnul nu este nici o dihotomie între treburile casei   şi predicare sau rugăciune. Viaţa lui Hristos se poate etala prin tot felul  de activităţi.

  Ca urmare a faptului că trăim o viaţă guvernată de simţuri,devenim nemulţumiţi cu situaţia noastră actuală,fiindu-ne lehamite să ne îndeplinim îndatoririle ce incumbă acelei poziţii. Şi astfel ne revoltăm deoarece nu găsim absolut nici o satisfacţie în aceste îndatoriri .Dar viaţa noastră nu are  ca scop plăcerea .Atunci de ce o căutăm?Calea simţurilor ne îndeamnă să ne neglijăm  îndatoririle .Calea  credinţei ne cheamă să nu uităm de îndatoririle noastre,şi cele faţă de prieteni,şi faţă de duşmani. Dacă suntem uniţi cu Dumnezeu în toate aspectele vieţii,vom ştii care  ne sunt sarcinile şi cum trebuie să ne achităm în mod corespunzător de ele.

Doamne dă-ne har, pricepere și înțelepciune să urmărim mereu, necontenit Calea Credinței!
Adăugat în 07/01/2012 de Ioanhapca
W.Nee are scrieri profunde le citesc şi eu cu mare plăcere ele dezvoltă mult temele Cuvântului
încercând să ne "rezervăm " timp pentru părtăşie uităm de atributul OMNIPREZENŢEI al Divinităţii
şi tot ce facem - cu gândul, cu fapta, să le facem spre slava Sa!
fiţi binecuvântat
Adăugat în 09/01/2012 de floridinmaracineni
intotdeauna avem de invatat de la fratele W.Nee .Merita sa va faceti timp pt a studia cartile scrise de el.


Adăugat în 25/01/2012 de ghilamm
Am vreo 12 si de mai e nevoie şi de se vor mai găsi mai cumpăr....El Tozer...Chambers şi câţiva contemporani sunt minuni vii în privinta scrisului şi artei lui creştine.
Adăugat în 26/01/2012 de HolocaustUcalCaleb
Foarte frumos si intelept ! ,,Viata lui Hristos se poate etala prin tot felul de activitati'' O si cit am fost tinuti legati la ochi de religie aratindu-ne, ce sa facem si ce sa nu facem, si invatindu-ne ca trebuie sa fim in biserica unii si afara altii. Ne-am invatat sa umblam prin vedere si prin simturi. Dar Domnul sa ne ajute sa umblam prin credinta, daca am primit neprihanirea lui Dumnezeu in Hristos, atunci vom fi aceiasi si acasa si la biserica si in bucurii si in necazuri, oriunde si oricind.
Adăugat în 12/08/2014 de Maria18
Statistici
  • Vizualizări: 3167
  • Export PDF: 5
  • Comentarii: 5
Opțiuni
Neemia 9:17 n-au vrut să asculte şi au dat uitării minunile pe care le făcuseşi pentru ei. Şi-au înţepenit grumazul şi, în răzvrătirea lor, şi-au pus o căpetenie ca să se întoarcă în robia lor. Dar Tu, Tu eşti un Dumnezeu gata să ierţi, îndurător şi milostiv, încet la mânie şi bogat în bunătate. Şi nu i-ai părăsit