"Mâniaţi-vă şi nu păcătuiţi". Să n-apună soarele peste mânia voastră..." Efeseni, 4:26
Mânia necontrolată poate fi asemănată cu urcarea într-un Ferrari, pornirea în trombă şi descoperirea nefuncţionării frânelor. Biblia spune: "Mâniaţi-vă şi nu păcătuiţi". Să n-apună soarele 26
peste mânia voastră, şi să nu daţi prilej diavolului." (Efeseni, 4:26, 27) Mânia necontrolată deschide uşa diavolului, după care lucrurile se vor agrava rapid! Deci, înainte de a spune ceva ce vei regreta sau nu vei putea retracta, întreabă-te:
1) îmi este justificată mânia? Uneori este. Nu poţi iubi trandafirii şi să nu urăşti buruie¬nile, însă este uşor să permiţi lucrurilor mărunte precum comentariile negândite sau neastâm¬părul copiilor să te facă să izbucneşti. Pentru ca mânia să aibă un rezultat sănătos trebuie să fie cu măsură şi constructivă. E o chestiune de control! la aminte: "...umblarea după lucrurile Duhului este viaţă şi pace." (Romani, 8:6) Un răspuns controlat şi un răspuns blând este un răspuns aprobat de Cristos. Este mereu învingător!
2) Merită să târăşti alţi oameni în această problemă? Mânia îi afectează în mod inva¬riabil pe cei din jur pentru că este uman să fii de partea cuiva, chiar dacă nu eşti implicat direct în conflict. Implicarea altora este de obicei o modalitate de a ne satisface eul şi de a ne justifica atitudinea şi comportamentul negativ.
3) Merită eliberarea temporară a presiunii suportarea consecinţelor conflictului? Biblia spune: "Un răspuns blând potoleşte mânia, dar o vorbă aspră aţîţă mânia." (Proverbele, 15:1) Izbucnind, vei ajunge să ţii acel discurs faimos pe care-l vei regreta! Prin însăşi natura sa, mânia încurajează exagerarea. Te împinge să spui lucruri pe care nu le mai poţi retracta. Mult timp după încheierea conflictului, cuvintele îşi păstrează puterea de a răni şi dezbina.