Limitele științei
Autor: John Lennox  |  Album: Răspunzând obiecțiilor și erorilor tipice noilor atei  |  Tematica: Știință
Resursa adaugata de Mada_O in 19/11/2014
    12345678910 0/10 X
Toate drepturile rezervate John Lennox si reprodus cu permisiunea autorului. Pentru mai multe resurse ca aceasta (in engleza) vizitati www.johnlennox.org
Copyright of John Lennox and reproduced by his permission. For more resources like this (in English), see www.johnlennox.org

    Cred că una din cele mai bune metode pentru a ilustra limitele știința este prin a ne imagina o doamnă - pe care o putem numi mătușa Matilda – care a copt un tort frumos pe care îl arată câștigătorilor premiilor Nobel ai lumii și le cere – eu personal, ca maestru de ceremonii le-aș cere asta - să-l analizeze. Desigur, chimistul se va limita la substanțele chimice folosite, fizicianul la elementele și particulele componente, deci am avea parte de o descriere briliantă a acestuia. Iar la final le zic, ”Mulțumesc pentru această descriere științifică, mai am doar o întrebare. De ce a făcut ea tortul?” Desigur, fizicianul poate să-l analizeze, dar nu îmi poate spune de ce l-a făcut. De fapt, niciun om de știință nu va putea, doar dacă ea îmi va dezvălui motivul. Lucrul interesant cu privire la aceasta este următorul: atunci când ea îl dezvăluie și îmi spune că a fost făcut pentru verișoara ei, prietena ei sau oricine altcineva, acest lucru nu îmi oprește rațiunea. De fapt, eu o folosesc pentru a vedea dacă motivul ei are vreun sens.

    Acum, desigur că aceasta ridică anumite întrebări, întrebări foarte profunde. Există ceva, cineva care se află într-o relație cu universul așa cum se află Matilda cu tortul? Și dacă da, ne-a dezvăluit vreun lucru?

    Clar, asta este ceea ce creștinismul susține că s-a întâmplat, faptul că Dumnezeul care a făcut universul ne-a și descoperit ceva.

    Aceasta este o ilustrație poate prea simplă, dar ne ajută să înțelegem un alt lucru foarte răspândit și greșit înțeles. Faptul că revelația – termenul biblic pentru a descoperi ceva – este cumva împotriva rațiunii. Acest lucru este un nonsens. Noi folosim rațiunea în toate domeniile, chiar și în a înțelege revelațiile.

    Ideea este că există mai multe surse de informație. Una din ele este studiul naturii. Și o alta, după părerea mea, este Cuvântul lui Dumnezeu. Și când Dumnezeu ne descoperă ceva în Cuvântul Său, noi nu suntem fără rațiune, ci chiar avem nevoie de ea pentru a-L citi. Putem spune, apoi, dacă ceea ce este scris are vreun sens.

     Deci, cam aceasta ar fi abordarea mea a întrebării cu privire la limitarea științei.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1157
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni