Dumnezeu nu este o soluție (cine a creat Creatorul?)
Autor: John Lennox  |  Album: Răspunzând obiecțiilor și erorilor tipice noilor atei  |  Tematica: Creație
Resursa adaugata de Mada_O in 19/11/2014
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi
Toate drepturile rezervate John Lennox si reprodus cu permisiunea autorului. Pentru mai multe resurse ca aceasta (in engleza) vizitati www.johnlennox.org
Copyright of John Lennox and reproduced by his permission. For more resources like this (in English), see www.johnlennox.org

    Una din problemele legate despre acest subiect este următoarea. Richard Dawkins spune – și este inima argumentelor sale – în capitolul 4 al cărții sale, că Dumnezeu nu este, în mod clar, soluția multor întrebări pentru că, prin definiție, Dumnezeu este mult mai complex decât lucrul pe care încerci să Îl explici. Deci, asta e absurd.

    Eu vreau să spun că nu este absurd. În viața de zi cu zi suntem obișnuiți cu aceasta tot timpul. Ilustrația pe care o dau eu des este aceasta: într-o peșteră din China găsim două zgârieturi, se spune că aceste două simple zgârieturi – și explică asta chiar și geologii chinezi – seminifică inteligența umană. Să nu fim ridicoli, sunt doar două zgârieturi. Postulezi o minte umană să explice apariția acelor zgârieturi. Ființa umană e de departe mult mai complexă decât acele două zgârieturi. Deci explicația voastră nu e deloc explicație.

    Pe de altă parte, ar putea spune că acele două zgârieturi formează un caracter chinezesc, simbolul pentru cuvântul „om”. Și pentru că acel simbol este semiologic, adică are un înțeles, este semnul că singura explicație care are sens este că poartă mesajul a ceva mult mai complicat decât el. Deci, în esență, ideea că o explicație nu poate fi mai complexă decât lucrul care îl explică este falsă.

    Dacă am merge pe Marte și în timp ce aterizăm vedem acolo mici tuburi de titan perfect prelucrate. Și ar fi numerotate cu numere prime: 2, 3, 5, 7, 13, 17, 19, etc. Am știi imediat că e ceva inteligență responsabilă pentru aceasta. Nu am știi care, dar am știi că acea inteligență este mult mai complexă decât acele tuburi.

    Deci, lucrul pe care Dawkins refuză să-l admită este faptul că o explicație te poate conduce în sus în privința complexității.

    De asemenea vreau să spun, explicațiile pot deveni crescând complexe.

    Gândiți-vă la un măr care cade. Prima descriere ar fi în termenii gravității lui Newton, dar deja mulți oameni nu ar accepta asta. Dar dacă încep apoi să îl descriu și să spun că Newton nu avea dreptate, că a venit Einstein și a spus despre deformarea timp-spațiu sub acțiunea gravității. Aceasta a lăsat majoritatea oamenilor cu mult în urmă. Deci explicația devine mult mai complexă. Iar pentru anumite lucruri, la nivel cuantum, avem teorii precum mecanica cuantică, chiar și electrodinamică cuantică, teorii cumplit de complicate. Dar lumea crede în ele nu pentru că sunt simple, nu sunt simple. Ci pentru că simplitatea nu este singurul criteriu de adevăr.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1508
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni