Este creștinismul împotriva progresului?
Autor: John Lennox  |  Album: Răspunzând obiecțiilor și erorilor tipice noilor atei  |  Tematica: Progres
Resursa adaugata de Mada_O in 18/12/2014
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Toate drepturile rezervate John Lennox si reprodus cu permisiunea autorului. Pentru mai multe resurse ca aceasta (in engleza) vizitati www.johnlennox.org
Copyright of John Lennox and reproduced by his permission. For more resources like this (in English), see www.johnlennox.org

    Ideea unui creștinism împotriva progresului, un creștinism reacționar o găsesc aproape amuzantă deoarece chiar libertățile pe care le valorăm în democrația vestică liberală este tocmai libertatea dată de creștinism. Este interesant că atunci când este vorba despre drepturile omului, calitățile lui, sistemul legal, sistemul educațional, lucrurile de care toți ne bucurăm, toate au rădăcinile în creștinism. Și presupun că una din rădăcinile majore este doctrina creștină care spune că ființele umane sunt egale pentru că au fost create egal și li s-a dat o demnitate infinită pentru că sunt creaturi ale lui Dumnezeu.

    A spune că aceasta este reacționar și, cumva, decremental mi se pare incredibil pentru că evaluează ființa umană la un nivel mult ridicat decât o face ateismul care spune că la sfârșit, ființa umană este doar un stadiu al unei desfășurări fără sfârșit, negândită de nimeni și fără scop a ceea ce există la un nivel mai lent în materia atomică. Deci, este bine să ne aducem aminte chiar și prin ateii care au văzut acest lucru. Este cazul lui Jürgen Habermas, unul dintre cei mai proeminenți și intelectuali lideri ai Germaniei care se descrie ca un ateu metodologic. Și, totuși, spune că atunci când ne uităm la civilizația vestică, creștinismul este acela care ne-a dat această libertate, democrația, sistemul legal și așa mai departe. Apoi adaugă faptul că în ziua de azi nu avem altă opțiune decât creștinismul, restul este o pălăvrăgeală postmodernistă. Deci cred că este un foarte bun memento din partea cuiva care nu este creștin a ceea ce datorăm creștinismului. Așadar, pentru cineva care spune că doctrina creștină împiedică progresul, pur și simplu nu știe istorie.

    Până la urmă, am putea adăuga la asta grija pentru cei săraci/bolnavi. Spitalele, ospiciile sunt toate dezvoltări ale creștinismului. Dacă ne uităm la lumea greacă și cea romană, ei nu erau egalitari în niciun fel, bebelușii nedoriți erau abandonați în munți, etc. Ceea ce a adus creștinismul în lumea antică și în ziua de azi sunt acele valori fundamentale. Ceea ce găsesc interesant este faptul că oamenii care nu vor să recunoască acest lucru tind să spună că acelea au fost valori ale iluminismului. Desigur că nu sunt. Iluminismul le-a luat din creștinism, iar acesta a încercat să scape de Dumnezeu. Cineva spunea că ceea ce iluminismul a adus nou a fost faptul că au introdus metoda de tortură prin tăierea capului celor cu care nu te înțelegeai. Dar valorile de bază ale umanității, toate se trag din creștinism. Pericolul pe care-l văd eu este acela că prin a înegri creștinismul vom descoperi că am face lumea un loc mult mai rău. Este foarte interesant, Constituția Europeană care este un document foarte lung, nu are nicio mențiune cu privire la Dumnezeu. Au existat multe discuții dacă ar trebui menționat sau nu creștinismul. Dar au decis la sfârșit să scoată orice urmă chiar a lucrului care ne-a dat libertatea de care toți ne bucurăm. Aceasta mi se pare foarte ciudat.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1106
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni