Contabilitate si har
Autor: Miron Popan  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de resursecrestine in 20/10/2008
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 3 voturi
În “Jurnalul fericirii” Nicolae Steinhardt spunea că diavolul este asemeni unui contabil sârguincios care numără, măsoară, cântăreşte şi pune în dosare dovezi acuzatoare pentru noi, oamenii. În cealaltă extremă este Dumnezeul harului, care nu se ocupă cu o contabilitate de felul acesta. Mi-a plăcut această constatare, pentru că subliniază un adevăr profund.

Domnul Isus nu l-a lăudat pe Iuda când a calculat suma de bani ce s-ar fi putut da săracilor, dacă mirul acela scump din vasul de alabastru ar fi fost vândut şi nici pe Petru care a vrut să ştie de câte ori trebuie să ierte celui ce îi greşeşte. Petru a vrut să numere greşeli şi Domnul l-a lăsat să numere mai mult decât el şi-ar fi închipuit, ca să înţeleagă că nu matematica de felul acesta e importantă.

Matematica lui Dumnezeu
e diferită. Ea nu se potriveşte deloc cu a noastră. Matematica lui Dumnezeu are de-a face cu harul, adesea neînţeles de minţile noastre modelate de un sistem în care totul funcţionează după logica calculelor contabile.

Cum e posibil
– am spune noi – ca doi bănuţi ai văduvei să fie mai valoroşi decât pungile cu galbeni aduse la visteria Templului de către cei bogaţi? Sau, gândindu-ne la pilda cu oaia rătăcită, s-ar justifica să rişti, lăsând nouăzeci şi nouă de oi fără pază, pentru a merge să cauţi o singură oaie pierdută? Sau, privind la pilda lucrătorilor viei, care patron ar fi gata să plătească aceeaşi sumă de bani atât celui ce a lucrat o singură oră din zi, ca şi celui ce a trudit din zori şi până-n seară?

În lumea noastră nu se trăieşte cu acest sistem de valori. Noi ştim că o sută de lei nu-i acelaşi lucru cu un milion, că o pierdere de unu la sută nu-i o pagubă pentru care să rişti celelalte nouăzeci şi nouă de procente şi că nimeni nu plăteşte cuiva care n-a muncit.

Dumnezeu însă, îşi permite o astfel de nebunie. El este asemănat cu tatăl care taie viţelul cel îngrăşat pentru fiul care i-a făcut ruşine şi i-a cheltuit averea. Acestui fiu netrebnic îi dă în locul zdrenţelor, haina cea mai bună, îi pune un inel în deget şi face ospăţ. De ce? Pentru că asta înseamnă har. Harul nu se împacă cu aritmetica contabilităţii. Har înseamnă să primeşti ceea ce nu meriţi.

http://mironel.wordpress.com/
~~~Contabilitate si har~~~ În “Jurnalul fericirii” Nicolae Steinhardt spunea că diavolul este asemeni unui contabil sârguincios care numără, măsoară, cântăreşte şi pune în dosare dovezi acuzatoare pentru noi, oamenii. În cealaltă extremă este Dumnezeul harului, care nu se ocupă cu o contabilitate de felul acesta. Mi-a plăcut această constatare, pentru că subliniază un adevăr profund.
matematica lui Dumnezeu
matamatica lui Dumnezeu este cea mai perfecta .El nu greseste niciodata si lucreaza numai cu doua operatii; adunare si inmultire .
Adăugat în 20/10/2008
atotputernic
"Dumnezeu însă, îşi permite o astfel de nebunie."Dumnezeu cel atotputernic are resurse infinite cu care poate sa faca orice.Noi suntem oameni pacatosi dotati cu resurse limitate si de ce sa nu recunoastem cu foarte putin har.Sa ne rugam ca sa ne dea si noua o astfel de putere ,sa ne dea din harul sau ,ca si noi sa ne putem face datoria de fii ai lui.Slavit sa fie numele lui.
Adăugat în 20/10/2008
Statistici
  • Vizualizări: 3373
  • Export PDF: 1
  • Comentarii: 2
Opțiuni
Eclesiastul 11:9 Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cât eşti tânăr, umblă pe căile alese de inima ta şi plăcute ochilor tăi, dar să ştii că, pentru toate acestea, te va chema Dumnezeu la judecată.