Invierea pe care unii n-au cunoscut-o
Autor: Nicolae Geantă  |  Album: Lupta cu inertia  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de resursecrestine in 03/04/2010
    12345678910 0/10 X

Încercând să-L prezint pe Isus înviat, într-una din zile, un profesor respectabil din oraşul meu m-a apostrofat în mijlocul dăscălimii: „Domnule, dumneata eşti un om de cultură, cum poţi să crezi în legende !?”. Apropos, a fost învierea Lui un mit? Evenimentul cel mai de preţ al omenirii să fie o farsă? A fost Isus o legendă? Îl cunoaştem noi pe Cel de la naşterea căruia s-a despărţit istoria în două? Pe Cel în Numele căruia cerem binecuvântare, cerem vindecare, cerem milă şi-ndurare? În Numele căruia întind mâna cerşetorii, suntem botezaţi şi cununaţi, ni se face slujba la cimitir? Îl cunoaştem pe Acela despre care s-au scris cele mai multe cărţi şi s-au compus cele mai multe imnuri din întrega civilizaţie? Pe singura Persoană de sub ceruri „în Numele căruia putem fi mântuiţi” (F.A. 4:12) ?

    În dimineaţa învierii, Maria Magdalena L-a-ntâlnit pe Domnul Isus, dar nu L-a cunoscut. „A crezut că e grădinarul”. În după amiaza aceleaşi zile, doi dintre ucenicii Săi care se refugiau la Emaus, s-au întâlnit pe drum cu Cel Înviat. Au mers câteva mile cu El şi nu L-au cunoscut. „Pentru că ochii lor erau împiedicaţi să-L cunoască”. Cu trei zile în urmă, evreii, puşi în faţa celei mai importante alegeri din istorie (între Isus şi Baraba), nu-L cunoscuseră pe Împăratul lor. Preoţii şi cărturarii, saducheii şi fariseii, nu L-au cunoscut pe Mesia. Şi, au hotărât să-L răstignească pe-o cruce. Acolo I-au bătut piroane în mâini, I-au pus o cunună de spini pe cap, I-au străpuns coasta c-o suliţă. Şi toate acestea pentru că Isus „a venit la ai Săi, şi ai Săi nu L-au primit”. În aceeaşi dimineaţă în care ucenicii au plecat speriaţi de la mormânt, lăsând-o acolo pe Maria cu ochii plini de lacrimi, îngroziţi de vestea pe care îşi doreau din toată inima să n-o fi auzit, marii preoţi şi fariseii au hotărât să însceneze o minciună colosală prin care să justifice mormântul gol: "Isus n-a înviat, I-au furat trupul ucenicii”(Matei 28:13) !     

    Învierea, această „dovedire” a Lui Hristos că este Dumnezeu (Rom. 1:4), este ceea ce-L separă pe Domnul Isus de orice pretinşi mântuitori ai lumii. „Nu evangheliile explică învierea din morţi a lui Hristos, ci aceasta (învierea) le explică pe ele” (John S. Whale). Căci, credinţa creştină începe şi continuă de la mormântul gol. Toată istoria s-a îndreptat într-acolo şi se derulează de acolo. De la mormântul Lui, unde a treia zi de la răstignire Dumnezeu a arătat omenirii că Isus din Nazaret este Fiul Său, prin faptul că „L-a înviat din morţi”(F.A. 13:30). Acolo, unde Dumnezeu a contrazis diavolul şi pe omul păcătos, care după ce-L răstignise pe Domnul vieţii, I-au sigilat mormântul să nu evadeze! Dar „piatra de la intrarea în mormânt nu a fost decât o fărâmă de nisip pentru Stânca Veacurilor aflată înăuntru !" (Fred Beck). Căci, Preaiubitului Lui Dumnezeu „nu i-a fost îngăduit să vadă putrezirea” (Ps. 16:10). „El nu a oprit răstignirea. A înviat din morţi” (Dorothy Sayers). Învierea din morţi pare mai degrabă să creeze dificultăţi credinţei decât s-o-ncurajeze. Şi totuşi, este evenimentul care constituie cea mai mare piedică în calea negării şi nimicirii credinţei creştine. A fost subiectul central al propovăduirii lui Pavel, al apostolilor şi-al martirilor, este secretul creşterii miraculoase a bisericii primare, este forţa mobilizatoare a răspândirii Evangheliei pe întregul pământ. Datorită învierii, Biserica dăinuieşte, persistă în timp şi încă se răspândeşte. Este vie, pentru că Hristos este viu !

    Ce-ar mai putea face Dumnezeu şi n-a făcut, ca oamenii să creadă  cele spuse mai sus? Oare ce motiv determină omenirea să nu creadă în înviere? De ce cred oamenii în reîncarnare, în filosofiile care promovează „nimicul de dincolo de mormânt”, în ştiinţele care afirmă răspicat că omul e descendent din maimuţă? De ce e Învierea atât de contestată? Pentru că presupune miraculosul, mai presus de mintea umană? Pentru că a fost batjocorită şi ridicularizată de filosofii greci din timpul bisericii primare? Pentru că s-au instrumentat tot felul de invenţii diabolice: ucenicii au avut halucinaţii, Isus nu a murit ci doar a leşinat, femeile au greşit mormântul, Isus şi-a regizat moartea (Hook Hookfield)? Pentru că James Cameron a venit în SUA cu două cutii de oase găsite la Talpiot şi a cerut să fie recunoscute ca provenind din mormântul lui Isus (nu de la Ierusalim !?), pentru că Dan Brown a scris un roman stupid, încercând să schimbe istoria? Categoric, nu. Ci pentru un singur şi simplu motiv: din cauza păcatului, oamenii sunt despărţiţi de Dumnezeu şi se tem că atunci când vor muri vor fi daţi de ruşine! De aceea ei nu vor să existe înviere! Căci, le este rânduit „să moară o singură dată iar după aceea vine judecata” (Evrei 9:27). Dar, oricât ar dori s-o evite, nu vor putea s-o desfiinţeze.

    Noi care citim Evangheliile, la 2000 de ani după Înviere, uităm cât de greu le-a fost ucenicilor să creadă (Philip Yancey). Mormântul gol nu-i convinsese decât că Isus nu mai era acolo, nu şi că înviase. „Unii s-au îndoit”, chiar după ce I s-au închinat (Matei 28:17). Pentru a-i convinge pe aceşti sceptici au fost necesare întâlniri personale cu Cel care le fusese Învăţător timp de trei ani. Timp de şase săptămâni a fost văzut de sute de persoane. Ei au fost martorii oculari ai unui Isus Înviat. Dar reţineţi: nici un necredincios nu L-a văzut de la Învierea Sa!

    Azi, în 2010, ce implicaţii are învierea? Ce facem cu acest Hristos înviat? Dacă murea şi putrezea, probabil puteam sfida poruncile Lui. Dar, a înviat din morţi şi e viu, de aceea, nu poate fi ignorat! Cine o face, e riscul lui etern. O asemenea sfidare făţişă a realităţii nu se lasă nepedepsită! Ce fel de creştini am putea fi dacă învierea ne lasă reci, dacă misiunea ne este indiferentă, dacă diaconia nu ne interesează, dacă predica, şcoala duminicală, biserica nu ne atrage? Dacă „Christos Anesti !” (Hristos a înviat!), e doar un salut din buze şi nu din inimă? "După mine, poziţia pe care o ai privind faptul învierii, nu mai este teologie creştină. Pentru mine, creştinismul  rămâne în picioare sau se prăbuşeşte odată cu învierea (Lui Hristos)" (Theodorus Harnack).

    Cu voia noastră sau nu, într-o zi vom să învia şi noi. „Dumnezeu nu va lăsa moartea să învingă” (John Donne). Biblia ne avertizează însă că există posibilitatea ca în ziua aceea, când unii vor încerca să se justifice, Cel Înviat să le răspundă: „niciodată nu v-am cunoscut !” (Matei 7:23). El ne cunoaşte foarte bine. Ne citeşte gândurile, ne ştie cuvintele, înainte să le rostim. Ştie orice lucru ascuns al nostru. Orice pas. Orice acţiune. Ştie dacă venim la biserică mânaţi de Mâna Sa, ori de mâna părinţilor, a partenerului, a fricii. Nu uita, „ţi se va răsplăti la Învierea din morţi” (Luca 14:14).

    E săptămâna Patimilor. Apoi vine Învierea. Intră în biserică şi lasă-L pe Isus să te inunde. Întâlneşte-L Personal. Să Îl poţi cunoaşte. Căci dacă nu-L cunoaşti pe Isus, şi învierea Sa, ghici cine e pierdut? 

http://iosiftruefriendforever.blogspot.com/
Adăugat în 03/04/2010 de EciSpainArganda
A fi crestin nu inseamna a adera la un cult religios, la o doctrina anume sau a imbratisa un anume set de reguli... A fi crestin inseamna al cunoaste pe Hristosul inviat, care nu mai moare niciodata!... deosebit articol... Slava Domnului Isus!
Adăugat în 04/04/2010 de andreibraescu87
Despre ce cred oamenii
Ce mult mă bucur de faptul că am deschis calculatorul şi am dat peste această resursă creştină foarte la obiect. Şi dacă îmi va fi permis de editori, am să le povestesc pe scurt de tot, despre cineva foarte cunoscut şi foarte credincios, pe care l-am abordat puţin, întrebându-l unele lucruri despre Lumina despre care se vorbeşte că se aprinde singură la mormântul binecunoscut al Domnului Hristos. Şi ştiţi ce mi-a spus... Vezi de treabă frate Paul, că au ei acolo o... ceva a lor care se aprinde singură să prostească lumea, lumea se duce şi aduce cu avionul lumina de acolo, totul este minciună, nu este nicio Lumină de la Dumnezeu putere, Lumina lui Dumnezeu este peste tot când ne iubim între noi, asta este adevărata Lumină, să nu vedem... şi să credem că Domnul Iisus Hristos a înviat şi este viu în ceruri. Aşa zicea pastorul acesta, şi i-am dat dreptate, noi credem că Domnul Hristos a inviat cu adevărat, dar ce face oare celălalt eu din tine, eu care vede semnele invierii Domnului şi înălţării Sale la ceruri, şi totuşi nu crede zicând în gândul său că este o prostie şi o minciună grosolană cu invierea aceasta a Lui Hristos din morţi. Şi pentru a mai întregi imaginea aceasta a necredinţei oamenilor despre inviere, merg de data aceasta în Germania, unde am urmărit o emisiune televizată despre ce cred oamenii locurilor despre învierea Domnului, iar reporterul a sfătuit pe cel interesat, să întrebe un preot catolic. Şi surpriza a fost să afle acest reporter, că de multă vreme ziua învierii Domnului de foarte multe suflete nu mai este crezută, ci, ziua de Paşti... a devenit o sărbătoare a primăverii, o sărbătoare a înoirii... şi atât din păcate. Şi cine mai are curaj acum să mai spună ceva... de genul... da, mie mi s-a aprins sindură lumina la mormântul Mântuitorului, şi vă spun pe cuvântul meu de credincios... că nu vă mint şi este adevărat; cine?... Amin.
Adăugat în 05/04/2010 de poetpaul
suntem aceiasi oameni ca acum 2000 d ani cand inclusiv uceniicilor le era greu sa creada ca ISUS a inviat si a fost nevoie sa vada cu ochii lor aceasta minune ,asa este si cu noi pana nu vedem noi si traim noi personal o minune de la Domnul ......nu credem. Poate e un pic de inteles de ce e greu sa acceptam ceea ce simte,traieste si vede un credincios avem si noi nevoie de aceste trairi ca sa aprobam .s-a intamplat atunci si se intampla acum nimic nu s-a schimbat chiar daca au trecut atatia ani.HRISTOS A INVIAT !!!!!
Adăugat în 06/04/2010
pentru turnea claudia
A fi crestin nu inseamna "crede si nu cerceta". Faptul ca Isus S-a aratat ucenicilor (si nu doar celor 11, ci scrie ca la un moment dat s-a aratat la "peste 500 de frati deodata") este una dintre dovezile care atesta istoricitatea invierii Lui: martorii oculari (nimeni nu poate spune ca 500 de oameni au avut halucinatii deodata). Care dintre noi ar fi crezut ca Isus a inviat, daca nu i S-ar fi aratat si ar fi dovedit ca este in carne si oase, ca ucenicilor si lui Toma? Si cum am fi putut sa dovedim celor necredinciosi ca El e viu, daca nu tocmai prin dovezile palpabile (mormantul deschis, giulgiurile goale, faptul ca eu si alti cateva sute de oameni L-am vazut, L-am pipait, L-am vazut mancand... si acum sunt gata sa mor pentru El)? Cine ar fi gata sa-si dea viata pentru ceva ce nu e sigur si nu poate dovedi? Tocmai faptul ca Isus e viu, au existat si exista dovezi in favoarea invierii Lui, tocmai asta a tinut si tine Crestinismul in picioare astazi.

Hristos a inviat! Am dovezi!
Adăugat în 07/04/2010 de ioananka
Statistici
  • Vizualizări: 4089
  • Export PDF: 8
  • Recomandări email: 2
  • Comentarii: 5
Opțiuni