Despre Harul lui Dumnezeu
Autor: Posted by: Daniel Ioan Notar  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de danielnotar in 18/12/2012
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Despre Harul lui Dumnezeu

Despre Harul lui Dumnezeu



Despre Harul lui Dumnezeu


1 Tim 1:12-17 ”Mulţămesc lui Hristos Isus, Domnul nostru, care m’a întărit, că m’a socotit vrednic de încredere, şi m’a pus în slujba Lui,măcarcă mai înainte eram un hulitor, un prigonitor şi batjocoritor. Dar am căpătat îndurare, pentrucă lucram din neştiinţă, în necredinţă!Şi harul Domnului nostru s’a înmulţit peste măsură de mult împreună cu credinţa şi cu dragostea
care este în Hristos Isus.O, adevărat şi cu totul vrednic de primit este cuvîntul, care zice: ,,Hristos Isus a venit în lume ca să mîntuiască pe cei păcătoşi“, dintre cari cel dintîi sînt eu.Dar am căpătat îndurare, pentruca Isus Hristos să-Şi arate în mine, cel dintîi, toată îndelunga Lui răbdare, ca o pildă celor ce ar crede în El, în urmă, ca să capete viaţa vecinică. A Împăratului veciniciilor, a nemuritorului, nevăzutului şi singurului Dumnezeu, să fie cinstea şi slava în vecii vecilor! Amin.” In mijlocul acestui extraordinar text gasim ” un cuvant adevarat si cu totul vrednic de primit”.Sa observam versetul 15 : ” O adevarat si cu totul vrednic de primit este cuvantul care zice: Hristos Iisus a venit in lume sa mantuiasca pe cei pacatosi dintre care cel dintai sunt eu.” Aceasta expresie o gasim de 5 ori in epistolele pastorale si indica o formula familiara bisericii primare care deja pana in perioada primei intemnitari a lui Pavel a reusit sa-si dezvolte teologia destul de mult.

Biserica a sumarizat evanghelia condensand-o intr-o propozitie, fiecare cuvant fiind ales cu deosebita grija.

Hristos Iisus pare sa fie formula preferata a lui Pavel,formula folosita de 25 de ori in scrierile sale comparat cu doar sase ori pentru formula Iisus Hristos. Acest lucru poate indica perceptia castigata in urma teofaniei de pe drumul Damascului. Daca ceilalti apostoli l-au cunoscut mai intai ca Iisus din Nazaret ajungand abia mai tarziu la convingerea ca El este Hristosul, Pavel l-a cunoscut mai intai ca Hristosul, realizand ulterior ca El este de fapt Iisus din Nazaret. Hristos Iisus a venit in lume, lumea fiind nu doar sfera existentei, planeta noastra cat mai ales umanitatea cazuta, pierduta, oarba, condamnata, ostila lui Dumnezeu (1 Ioan 5:19: …toata lumea zace in cel rau ). In lumea aceasta a venit El dar nu ca s-o judece ci ca lumea sa fie mantuita prin El (Ioan 3:17)

Matei 1:21 …Ii vei pune numele Iisus, pentru ca El va mantui pe poporul Lui de pacatele sale.

Luca 19:10 …Fiul Omului a venit sa caute si sa mantuiasca ce era pierdut. A mantui inseamna a scapa de moarte de intuneric, de pacat, de iad, de judecata.

Asadar Pavel celebreaza in pasajul acesta lucrarea si implicit harul salvator al lui Dumnezeu.Versetul 12 incepe cu multumire iar 17 termina cu o doxologie in lauda. Dumnezeu are puterea sa transforme vieti .Deschid cuvantul Lui si nu pot sa nu ma minunez vazand indracitul din Gadara linistit, inchinandu-se la picioarele lui Iisus imbracat de-acuma, sau Matei vamesul dispretuit de toti dar care va avea privilegiul de-a scrie biografia lui Dumnezeu in evanghelia sa.Bartimeu,leprosul,orbul din nastere, slabanogul de 38 de ani,sau Zacheu care a auzit faimoasele cuvinte:”Astazi a intrat mantuirea in casa ta…” Sutasul roman, temnicerul din Filipi, Corneliu, sau famenul etiopian, Lidia sau efesenii care auzind evanghelia au scos si ars in mijlocul cetatii tot ce statea intre ei si Hristosul propovaduit in evanghelia curata. Il inteleg pe Pavel uitandu-ma la viata mea cand spune Sunt multumitor! Sunt multumitor! Se pare insa ca cea mai spectaculoasa intoarcere ramane totusi cea a lui Pavel care in propriile cuvinte este PROTOS adica cel dintai,dintre cei pacatosi. Este atat de uimit omul acesta de ce a facut Dumnezeu in viata lui, incat marturiseste despre asta in repetate randuri: Fapte 22,26 ;Galateni 1,2; Filipeni 3, si bineinteles textul nostru, unde o face pentru a crea un contrast in primul rand cu invatatorii falsi pe care ii pomeneste incepand cu versetul 3, iar apoi cu cei care indraznesc sa priveasca legea ca fiind raspunsul in problema mantuirii. Aceasta marturisire facuta de Pavel, Timotei are obligatia sa o transmita mai departe, obligatie pe care am simtit-o si eu, deci sa pornim la drum.

Dar ce este Harul? Daca tot vorbim despre el toata seara poate ar fi bine sa incepem cu o definitie: Harul lui Dumnezeu este iertarea Lui plina de iubire,absolvirea de judecata si implicit pedeapsa, si promisiunea binecuvantarilor atat temporale cat si eterne,daruite toate in mod gratuit, unor pacatosi vinovati si condamnati. Nimic din toate astea nu se bazeaza pe vreun merit al cuiva sau pe lipsa lui.Nimic din ce-am facut sau din ce nu am facut poate influenta rezultatul acestei ecuatii. Harul este darul nemeritat al lui Dumnezeu pentru noi.

Elementele Harului asa cum le observa Pavel:

1.Sursa Harului ( versetul 12)

Pavel multumeste lui Hristos Iisus. De ce? Pentru ca intelege ca doar Dumnezeu este sursa Harului. V 14, V 17

Ioan 1 : 17 ” Caci Legea a fosr data prin Moise, dar harul si adevarul au venit prin Iisus Hristos”

1 Cor 15:9;10 “Caci eu sunt cel mai neinsemnat dintre apostolic;nu sunt rednic sa port numele de apostol, fiindca am prigonit Biserica lui Dumnezeu. 10:Prin harul lui Dumnezeu sunt ce sunt…”

Efeseni 3:8 ” Da, mie, care sunt cel mai neinsemnat dintre toti sfintii,mi-a fost dat harul acesta…” Observati cum Pavel refuza sa se disocieze de propria istorie amintind mereu punctul terminus.Nu este nicidecum falsa modestie ci doar uimirea unei inimi care-a inteles ca mantuirea se datoreaza numai harului … numai harului !

Versetul 12 dezvaluie 4 ipostaze inedite ale harului:

Harul cauzeaza alegerea.

Totdeauna cand aminteste contextul convertirii sale Pavel se simte obligat sa faca aceasta precizare.( Faptele Apostolilor 9:15; 22:14; 26:16 ).Nicaieri nu este mai convingatoare doctrina alegerii prin har decat in viata lui Pavel. Aflat in drum spre Damasc, cu intentia clara de a-I omori pe crestini, si de a distruge biserica lui Iisus, pe care il considera un criminal executat pe buna dreptate, este oprit, confruntat, convins si schimbat si revarsarea harului lui Dumnezeu il transforma din batjocoritor in apostol. Harul lui D-zeu i-a adus mantuirea.

Harul ne intareste,

Nu suntem doar alesi prin har, dar si intariti prin el. Degeaba am primi har spre mantuire, daca harul ar pleca de la noi dupa aceea, am cadea din nou in mocirla de unde am fost scosi. Ne-am pierde din nou! Dar harul ramane cu noi si ne da putere sa umblam pe calea Sa si sa pastram credinta. 2 Tim 4:17 “…Domnul a stat langa mine si m-a intarit…” Fil 4:13 ” Pot totul in Hristos care ma intareste” Traim in har!

Harul ne face vrednici de incredere

Pavel era uimit atunci cum sunt si eu astazi de cata incredere a avut Dumnezeu in mine ca sa depoziteze in viata mea mantuirea Sa platita cu un prêt asa de mare. Asta insa il determina sa-si ia slujba foarte in serios si de fapt el si asociaza slujirea adevarata cu credinciosia (1 Cor 4:1-2 ). Un text chiar mai clar si mai puternic il gasim in 1 Cor 7:25 “…Le dau insa un sfat ca unul care am capatat dela Domnul harul sa fiu vrednic de crezare.”

Harul ne pune in slujba

Increderea pe care ne-o acorda Dumnezeu culmineaza prin aceasta ca doreste sa-l reprezentam in fata oamenilor. Col 1:23-25 “…Evanghelia …al carei slujitor am fost facut eu Pavel. 25 Slujitorul ei am fost facut eu, dupa ispravnicia pe care mi-a dat-o Dumnezeu pentru voi ca sa intregesc Cuvantul lui Dumnezeu”

Pavel nu se lauda aici. El ne vorbeste doar despre harul incredibil a lui Dumnezeu care ne-a ales, care ne intareste, care ne-a facut demni de incredere si care ne pune in slujba. Vedeti cum nu ne putem gandi la har ca la un lucru simplu. Harul lui Dumnezeu nu poate fi inlocuit cu efortul nostru. Abia acum putem intelege adancimea versetului 9 din 2 Corinteni capitolul 12.” Harul meu iti este de ajuns!”

2.Nevoia de har (V 13) Fapte 8:3; 9:1; Un adevarat pacatos cu o nevoie disperata de salvare. Criminal, hulitor, prigonitor si batjocoritor. Amintim toate astea pentru ca ne dau ocazia sa privim cu multumire de unde am fost scosi si unde am ajuns datorita harului sau de care avem tot timpul tendinta sa uitam si sa-l minimalizam.

3.Puterea harului – exprimata in mijlocul nevoii. Pavel era dovada vie, cum de fapt concluzioneaza la finalul versetului 13 :” dar am capatat indurare..pentru ca lucram din nestiinta in necredinta”( Tata iarta-I ca nu stiu ce fac! )

4.Masura harului (V 14) Romani 5:20 ” dar unde s-a inmultit pacatul, acolo harul s-a inmultit si mai mult” Este interesant de observat in textul nostru ( V 14) cum harul vine la pachet cu credinta si cu dragostea care este in Hristos Iisus. Primim asadar toate lucrurile de care avem nevoie pentru a-l urma pe Dumnezeu.

5. Scopul harului (V 16 ) Dumnezeu ii da har lui Pavel, cel mai mare dintre pacatosi pentru ca sa-si arate indelunga lui rabdare si sa-si proslaveasca Numele, dar si sa dea curaj oricarui pacatos sa se apropie de scaunul harului. A Imparatului vesniciilor, a nemuritorului, nevazutului si singurului Dumnezeu sa fie cinstea si slava in vecii vecilor Amin! Acesta este singurul raspuns valid in fata maretiei
harului Sau. Nu putem face exegeza pe doxologie dar putem sa o admiram si sa o adoptam. Daca esti crestin harul Lui te provoaca la multumire si adorare iar daca esti inca departe intelege ca oriunde ai fi harul Sau este de-ajuns si pentru tine ca sa iti schimbe fiinta si traiectoria intregii tale vieti.

Postet By : Notar Daniel Ioan

KONTAKT:

http://christliche-kanal-christian-channel.blogspot.de/

http://christliche-radiosender.blogspot.com/

http://radiomegapower-nonstop.blogspot.de/

https://twitter.com/MegaPowerDany

https://www.facebook.com/RadioVoceaEvanghelieiGermania?ref=tn_tnmn

http://www.facebook.com/megapower1976



[email protected]



Adaugă comentariu
Raportează o problemă
God bless you today
Bine spus, Domnul sa iti dea putere in continuare sa graiesti tot asa din Biblie.
Adăugat în 18/12/2012 de MihailCiprianMuresan
Statistici
  • Vizualizări: 4356
  • Comentarii: 1
Opțiuni