Stresul - o problemă care ne macină sănătatea
Autor: Ionut Stveduneac  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
A alerga, a câştiga, a fi pe o treaptă cât mai înaltă a societăţii, a şti că copiii sunt în siguranţă, sunt probleme la care nici unul dintre noi nu am putea spune că sunt de neglijat. De câte ori pe zi folosim expresii ca: "Vai, ce tarziu e!" sau "Dar nu aş putea obţine acest lucru mai devreme?". Necesitatea de a face multe lucruri într-un timp cât mai scurt posibil impune graba de a le realiza de fiecare dată cu o şi mai mare iuţeală. Cei mai mulţi oameni mănâncă în graba, vorbesc în grabă, se mişcă iute dintr-o parte în alta, călătoresc mii de kilometrii anual, îşi schimbă sau cel puţin doresc să-şi schimbe cât mai des serviciul, casa şi maşina. Dar din nefericire, la sfârşitul alergării (cu toate că nu are sfârşit, decât la moarte) puţini pot spune: "A meritat osteneala".
Dimpotrivă, cea mai mare parte a vieţii a fost tensionată şi fără bucurii; relaţii cu alte persoane şi din păcate şi ale celor mai buni prieteni s-au deteriorat, sănătatea fizică s-a slăbit considerabil, deasemenea şi sănătatea mintală a suferit consecinţe corespunzătoare.
Bine, bine, ar spune cei plecaţi în Italia, Spania sau Franţa, dar noi nu am venit în aceste ţări să ne relaxăm şi nici să ne facem vechime, noi suntem aici să câştigăm bani şi atât. Este adevărat, marea majoritate au mers pentru acelaşi scop, dar să nu uităm ce înseamnă să te îmbolnăveşti, cel puţin să micşorăm influenţa acestui pericol letal care este stresul.
Aparitia subită şi subtilă a acestei probleme moderne i-a surprins pe mulţi pe nepregătiţi şi nu au ştiut cum s-o înfrunte. Cert este că atunci când suntem atacaţi de stres, este nevoie de o atitudine deosebită în faţa greutăţilor, o viziune aparte cu privire la activităţile zilnice şi cunoaşterea practică a unor tehnici specifice pentru a-l preveni şi combate. Şi atunci putem să cheltuim toţi banii care i-am câştigat, eventual să facem şi o rată la bancă şi tot nu vom reuşi să schimbăm nimic.
In acest articol as dori ca impreuna cu dvs. sa invatam cum am putea sa ne aparam sau sa abordam real aceasta problema.
Dupa ce am facut cunostinta cu aceasta realitate din viata noastra, as dori s-o detaliem si sa intelegem mai bine ce este "stresul".
Stresul este reactia pe care o are organismul in fatza unei solicitari, o stare de tensiune puternica, fiziologica sau psihologica, inceputul unei serii de imbolnaviri. Ce nu este stresul? Nu este neaparat nociv, dimpotriva deseori ne ajuta sa realizam obiectivele dorite.
Nu este neliniste, nu este frica. Stresul poate fi negativ sau pozitiv si ca atare, nu este bine sa-l scoatem in evidenta doar pe cel negativ. In limba romana cuvantul stres este folosit intotdeauna ca ceva nefolositor sau ceva in plus si nicidecum nu se simte nici o nuanta pozitiva.
Nu am auzit inca pe nimeni sa spuna: "Sunt stresat din cauza ca toate imi merg bine". Atunci cand i se cere cuiva sa spuna ce-i produce cel mai mare stres, lista incepe cu probleme in familie, la lucru, cu prieteni.
Cea mai mare parte dintre specialisti sunt de acord sa considere ca relatiile umane constituie prima cauza a stresului.
Nu putem evita stresul, dar putem invata sa-l controlam, evitand astfel anxietatea si depresia.
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 4785
  • Export PDF: 2
Opțiuni