Craciunul - ziua de nastere a lui Isus Hristos?
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
    12345678910 0/10 X

Nasterea lui Isus Hristos pe care o serbam astazi, n-a fost serbata de crestini, decat spre sfarsitul secolului IV, pe care Conciliul de la Laodicea, probabil in anul 376, o increstineaza. In anul 357 dupa Hristos, se raporteaza despre festivalul Craciunului, sub papa Liberiu. Numai crestinii din Orient, serbau in ziua de 25 decembrie, amintirea veseala a nasterii lui Mithras, zeul ce simbolizeaza soarele, si care in Rig-Vede, cea mai veche carte a arienilor 1200 i.Hr., joaca rolul "de conducator luminos al zilei", pe cand un alt zeu inrudit cu el, "Varuna" - care il completeaza, era chemat mai ales pazitor al noptii, pe aceeasi cale a laptelui spre cer. Mithras, personaj (care reprezinta Soarele), s-a identificat cu "Sol invictus", "Soarele invinge" al Romanilor si-au fost sarbatoriti impreuna la 25 decembrie, in ziua nasterii lui "Sol invictus". Constantin cel Mare, chiar dupa ce s-a crestinat a adorat "Soarele neinvins", si asa la crestini s-a statornicit nasterea lui Isus Hristos la 25 decembrie, cand se sarbatorea din antichitatea cea mai adanca la Persi-Mithras si Romani Dies-Antalis, Sol invictus. "Cum se vede, avem un amestec de crestinism si de paganism. Batranul Craciun, e o fiinta curat mitologica, legea crestineasca nu stie nimic de un sfant cu numele "Craciun". Pe Petru si pe Ioan, ii stim din sfintele Evanghelii, iar Hristos, e intr-adevar Soarele, dar nu cel din mitologie, ci Soarele dreptatii vesnice, lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat!"

Totusi vocea cea mai autorizata si credibila in privinta cronologiei vietii Mantuitorului, este Istoria Bisericeasca Universala vol.I, Editia 1956, din care citam urmatoarele explicatii: "Desi nasterea lui Isus Hristos este cel mai insemnat eveniment din istoria omenirii, DATA EI NU SE CUNOASTE PRECIS. Era crestina, calculata de Dionisie cel Mic, este cum am spus, in minus cu cativa ani, el punand nasterea Mantuitorului, mai tarziu decat a fost la 753 a.u.c. (ab urbe condita) - era romana socotita de la 753 i.d. Hr. pe timpul lui Romulus si Remus. In realitate Isus Hristos s-a nascut inainte de anul 750 a.u.c. (intemeierea Romei), anul mortii lui Irod cel Mare, cum au si socotit unii scriitori vechi. In Evanghelii se gasesc cateva indicatii de timp privitoare la nasterea sau la varsta Mantuitorului: Domnia lui August, Proconsulatul lui Quirinus, timp de pace, un recensamant, Steaua magilor, uciderea pruncilor, moartea lui Irod, apoi inceputul activitatii publice a lui Ioan Botezatorul, care precede cu putin pe a Mantuitorului, anul XV al domniei lui Tiberiu cand Isus avea "cam 30 de ani". Luca 3:23. De asemenea aluzia la varsta Lui - Ioan 8:57 si la zidirea templului de catre Irod. Aceste indicatii indreptatesc sa se aseze anul nasterii lui Isus Hristos intre 747-750 a.u.c. (de la intemeierea Romei).

Mai probabil sunt anii 748-749, dintre care de preferat este primul 748. Era crestina asa cum este socotita, incepe deci, 3-6 ani mai tarziu decat nasterea lui Hristos. Ca si anul, nu se cunoaste nici luna, nici ziua nasterii lui Isus Hristos. Traditia crestina a fixat-o mai tarziu la 25 decembrie.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 5343
  • Export PDF: 4
Opțiuni