Curăţenia de primăvară
Autor: Cristi Dan  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de alindan2001 in 11/03/2008
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi

Una din problemele majore ale omului modern din zilele noastre este tocmai aceasta: lipsa unui ideal, dorinţa de mai bine. Mizeria economică şi spirituală, care zace asupra acestei naţiuni şi în care se zbat semenii noştri, a făcut ca omul să nu-şi mai dorească altceva decât traiul dus la limita subexistenţei umane. Lipsa de idealuri, lipsa unei viziuni, a unui scop precis provoacă dezorientare, indiferenţă şi totodată frustrare.

De aceea ne întrebăm: e bine să tindem spre perfecţiune? E bine să avem idealuri? Răspunsul cuprinde doi poli total opuşi: Da şi Nu.

De ce spun da? Pentru că odată ce îţi fixezi un ideal pe care ştii că nu-l vei putea atinge, ai totuşi satisfacţia sufletească de a te fi apropiat tot mai mult de acel ideal. Nu mai eşti purtat asemenea unei corăbii ce pluteşte în derivă, ci ai un ţel, o ţintă spre care mergi.

De ce spun nu? Pentru că atunci când nu poţi atinge acest ideal, cazi în plasa descurajării, ba chiar a renunţării. Dacă idealul tău în loc să te motiveze să urci mereu mai sus, îţi produce acel sentiment de neîmplinire şi inutilitate, atunci e cazul să îţi schimbi atitudinea sau idealul.

Însă pentru ca această naţiune lipsită de orice viziune să ajunga iarăşi pe culmile iubirii şi împlinirii, trebuie mai întâi să începem să ne schimbăm noi. Haideţi să visăm împreună pentru o lume mai bună, o lume în care iubirea şi buna înţelegere, fericirea şi bunăstarea să troneze în inima fiecărui individ.

Mă îngrozeşte indiferenţa semenilor noştri la necazurile celor de lângă ei. Şi acesta este unul dintre efectele "benefice" ale democraţiei. Nu că aş visa la o monarhie sau dictatură absolutistă, dar în ritmul ăsta nu ştiu unde vom ajunge. Pe lângă fiecare om trece un glas sugrumat, o voce joasă sau prea înaltă în care citim dezamăgirea şi alunecarea speranţei, ultima din cutia Pandorei, în groapa cu obiecte pierdute. Pe stradă, printre prieteni sau cunoscuţi, printre noi există întotdeauna vocea disperată a unei fiinţe deznădăjduite. Poate doarme prea mult sau prea puţin, poate ia droguri sau se dedă desfrâului, poate că face rău tocmai pentru a-şi sprijini acea fărâmă de speranţă, care nu se ma iveşte, din viaţă. Fiecare asemenea individ cere o speranţă care nu se mai găseşte în sine. Dureros! Din tot acest tablou lipseşte un organ vital, şi anume inima, fără de care se creează un lanţ de răceală, în faţa căruia pier, ca prin farmec, şi cuvintele, şi bucuria, şi speranţa. Rămânem încremeniţi în faţa constatării că suntem ca un organism lipsit de organul său vital. Degeaba vorbim în toate limbile pământului, degeaba ne astupăm cu diplomele noastre, căci toate se vor transforma în cenuşă. Ar trebui de fapt să gândim cu inima şi să simţim cu mintea. Marile imperii care s-au prăbuşit nu au cazut din cauza războaielor sau a factorilor interni, ci boala a venit în interior provocată de lipsa unui ţel, a unui ideal frumos! Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanilor, nici de armamentul lor. Boala o avem în suflet. Există o epidemie înfricoşătoare de meningită morală. Trăim într-o lume fără onoare şi fără limite morale. Această ciumă sufletească provoacă ravagii în rândul naţiunii, tot mai mulţi fiind aceia care cad pradă acestui monstru cu chip uman. O ţară fără un conducător iscusit se aseamănă cu un trup fără cap, căruia îi lipsesc sentimentele, raţiunea şi voinţa. Îi rămâne însă inima, care neîncetat va continua să bată în conştiinţa fiecăruia, în speranţa că ne vom trezi la realitate.

Decât să aşteptăm ajutorul din partea altora, hai să ne curăţim ograda proprie şi să omorâm aceşti monştrii aparent inofensivi, care muşca neîncetat din sufletul şi cultura neamului nostru, pentrru care s-au jertfit atâtea vieţi şi în slujba căruia s-au pus atâtea genii creatoare de frumos şi de artă. De fapt un geniu, oricare ar fi el, nu are patrie, el are doar naţionalitate, aparţinând întregii lumi.

Sub această haină a democraţiei şi a libertăţii se ascunde cel mai cumplit duşman,:stăpânul întunericului, sub robia căruia cad tot mai mulţi nevinovaţi. Este timpul să schimbăm valorile culturale şi spirituale, dacă vrem să revenim la normal. Este o intervenţie chirurgicală dureroasă, dar necesară. Jos cu oportunismul şi slugărnicia care, trebuie să o recunoaştem, ne caracterizează ca naţiune. Viaţa nu merită trăită decât în demnitate şi atât timp cât poţi fi de folos alor tăi. Să trăim deci cu demnitatea ce ne-au lăsat-o moştenire înaintaşii noştri, care nu şi-au plecat capul sub nicio stăpânire şi care nu şi-au cruţat nici măcar viaţa pentru împlinirea acestui ideal, pentru unii utopic. E vremea să şi trăim ceea ce cântam toţi românii: Deşteaptă-te, române.

Să ne deşteptăm, dar, din acest somn al morţii şi al nepăsării! Treziţi-vă, români!

subscriu
Subscriu la ce a spus doiny1979 si ar fi grozav, daca mai multi in tara asta ar lua seama la ce s-a scris si s-a spus aici. Mai ales la ce a spus doiny1979 ca "schimbarea trebuie sa se produca de la lucrurile marunte, din familie". Desi nu vreau sa par pesimista, totusi tind sa cred ca schimbarea aceasta pe care multi o doresc nu prea va fi realizabila pentru ca, asa cum scriu Scripturile, traim vremurile din urma cand ruşinea este pusa în locuri de cinste si valorile sunt aruncate in locurile ruşinoase. Poate si la asta se refera "cernerea" de care ii vorbea Domnul Isus lui Petru. Ce e valoros va ramane totusi in urma cernerii, asa cum scrie Ioan in Apocalipsa "cine e intinat sa se intineze si mai departe, cine-i sfant sa se sfinteasca mai departe". Nu vreau sa para ceva de genul "fiecare cu ale lui" dar astea sunt cuvintele scripturii si cred ca noi traim asa vremuri, din pacate. Si pentru ca nu vreau sa inchei pe un ton negativ, ma intorc la sfatul lui doiny1979 si anume: cine constientizeaza nevoia de schimbare trebuie el insusi sa porneasca la drum cu schimbarea si sa fie un exemplu: alindan2001, doiny1979, eu (pana acum suntem trei cu siguranta :=) şi alţii care vor citi si vor pune la inima.Fiţi toţi binecuvântaţi!
Adăugat în 18/03/2008
Foarte realist, comentariul tau, ai reusit sa descrii starea de fapt a lucrurilor care se intampla in noi si printre noi. Aspecte in care ne complacem si probabil ca multi se rezuma doar la a te aproba in constatarile tale dureros de realiste si adevarate. Insa problema si de altfel schimbarea trebui sa fie la nivel de \"individ \" insa din pacate mentalitatea este alterata si niciodata nu se vor vedea schimbari majore atata timp cat predomina majoritatea acelora care nu vad nici o problema in cele mai marunte lucruri care tin de \" bunul simt\" care este de fapt esential in schimbarile de care tu ai amintit. Nu stiu daca ai observat dar acest \" bun simt\" lipseste cu desavarasire si daca amintesti de el deja ai vorbit \"limba chineza\" . Este dureros cand realizezi ca vrei sa schimbi ceva si esti in procent de 1/10 care te exprimi \"PRACTIC\" prin ceva pozitiv , dar nu prea esti sustinut si aprobat.Din contra esti privit ciudat si cu indiferenta.Stii unde este problema si de unde trebui sa inceapa o schimbare????????? Din familii acolo unde se pune baza valorilor si se invata ca \" a scuipa pe jos este urat, s-au a arunca gunoiul pe unde apuci iar este o atitudine de jungla \"\" etc.Intelegi ca de la lucrurile marunte treb sa se plece. Iti dau o parere umila , in generatia in care suntem toate aceste amanunte sunt privite ca ceva de domeniul SF si tot ce ar putea insemna valori in mentalitatea acestei natiuni este: cum sa vorbesti mai urat pt ca sa iesi in evideta , cum sa traiesti mai imoral ca sa fii mai nu stiu cum , astea sunt valorile. Ce ai scris tu mai devreme ,pt multi este de alt domeniu, nu vreau sa dau o nota de pesimism , insa daca vrei sa vezi vre-o schimbare ,,, renunta la apelul trezirii din somn. Doar rugaciunea poate schimba ceva si aceasta treb sa plece de la tine daca tie ti-a dat Dumnezeu aceste ganduri at. tu esti responsabil si promotor schimbarilor. Undeva in vechiul testament nu mai stiu exact este un pasaj \",,,rugati-va pt binele cetatii in care ati fost dusi in robie , pt ca fericirea voastra ,atarna de fericirea ei\"
Adăugat în 18/03/2008
Statistici
  • Vizualizări: 4731
  • Export PDF: 1
  • Comentarii: 2
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni