Rai, copilărie şi cireşe
Autor: Simion Felix Marţian  |  Album: Eseuri  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Felix in 10/06/2013
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 8 voturi
Rai, copilărie şi cireşe

 

  Deşi vara mă invadează prin toate simţurile, cel mai mult o simt cu sufletul, când îmi bate la fereastra inimii cu cireşe coapte. Altfel n-aş putea nici să afirm că cireşele au gust de soare şi copilărie, nici să îmbrac cireşul cu pantaloni scurţi, trăgându-l de bretelele ramurilor încărcate.

  Căţăratul într-un cireş, reper crucial al copilăriei, este accesarea unui univers nou, în care timpul are altă curgere. Clipele devin palpabile, coapte, gustoase, iar infinitul pare atârnat de crengi. Nu aţi trăit o astfel de experienţă? Nu-i târziu să vă copilăriţi.

  Las amintirile să mă copleşească, vii, strălucitoare, zgomotoase, dezbrăcate de taine, dar nu-mi pot refuza o variaţie pe această temă.

  Şi iată-mă privind sfârşitul celei de-a treia zi a creaţiei, un amurg fără asfinţit, căci soarele nu fusese creat încă, în care Creatorul contempla mulţumit ceea ce tocmai plăsmuise: un ocean de verde în care se detaşau pomii de toate soiurile. „Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun”, ne spune Biblia, şi privirea Lui îmbrăţişase şi cireşul.

  După ce l-a creat pe om, Dumnezeu i-a pregătit o grădină în care binele şi frumosul se îngemănau în chip armonios. Şi pentru că acolo erau „tot felul de pomi, plăcuţi la vedere şi buni la mâncare”, cu siguranţă că cireşul era printre ei. Nu-mi pot imagina Edenul fără cireşi.

  Şi meditaţia mea continuă. Dacă omul s-ar fi lăsat sedus de cireş, aşa cum eu mă simt ispitit astăzi, istoria ar fi avut un alt curs. Dar Adam nu avusese copilărie. Nici Eva. Ei s-au „născut” adulţi şi pentru ei ispitirea venea şerpeşte din zona interzisă. Aşa că au fost izgoniţi din Rai, luând şi cireşul cu ei.

  Personajele edenice au rămas în istorie, cireşul, însă, şi-a continuat drumul prin timp, inelându-şi anual calendarul sub coajă, ajungând până la noi. Venind din Rai poartă în el un rai. Un rai al copilăriei. Priviţi-l! E încărcat cu cireşe. Cu bucurie coaptă. E bucuria din ochii lui Dumnezeu, când Îşi vede copiii jinduind, însetaţi, după neprihănire.

 

10 iunie 2013

Dumnezeu in sfinta-I intelepciune, a ales sa faca '''transfer de Creatie'' in viata noastra de copii.Atunci eram cu adevarat fascinati de creatie ,si de trairea ei.. Daca am avut sansa sa ne fi intilnit cu Domnul in gustul cireselor,prunelor, strugurilor, gutuilor... din copilarie, acum putem sa-L cautam pe Domnul si in cirese si alte fructe.Stau si ma uit la copiii americani ,care [ in mare parte n-au vazut un pom plin de fructe, decit in carti,sau Tv, computer] .Ei sunt ''straini'' si saraci de Dumnezeu si in aceasta privinta. Nu suntem noi[ romanii] dintre cei mai fericiti oameni de pe pamint?Dar si binecuvintati!
Adăugat în 10/06/2013 de sanda_tulics
Ce frumos! Inca de la Creanga, ciresul a fost o emblema a copilariei...Pentru mine, insa, mai mult zarzarul, visinul si nucul sunt copacii copilariei in care m-am catarat, din care am si cazut, ale caror fructe le-am savurat..Fiti binecuvantat!
Adăugat în 13/06/2013 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 2571
  • Comentarii: 2
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni