,, Secolul al 21-lea va fi religios, sau nu va fi deloc?"
Autor: Flavius Laurian Duverna  |  Album: Scrieri  |  Tematica: Adevărul
Resursa adaugata de Duverna in 23/01/2014
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 3 voturi

,,Secolul al 21-lea va fi religios, sau nu va fi deloc?”

                        A. Malraux

Interviu cu Flavius Laurian Duverna

Cercetaţi Scripturile - Înainte de a vă adresa alte întrebări cu privire la creaţia proprie ca poet, ce ne puteţi răspunde la această cugetare, care a fost imortalizată pe paginele istoriei scrise, pentru noi, posteritatea, care deja suntem în secolul al 21-lea?

Flavius Laurian Duverna - Dacă punem această întrebare alături de cele raportate de Evanghelia după Luca18, 8 p. doua ,,Dar când va veni Fiul omului, va găsi El credinţă pe pămănt?”, constatăm că este o asemănare identică în conţinut şi formă. Ambele întrebări puse au fost lăsate fără răspuns, ca minţile noastre să cugete, să cerceteze şi să analizeze în lumina faptelor şi evenimentelor, la ce piatră kilometrică ne aflăm, pe zbuciumatul traseu al istoriei omenirii. Şi dacă acordăm prioritate Cuvântului Veşnic al lui Dumnezeu, având în vedere cele raportate de profetul Isaia în cartea sa din capitolul 1, 9: ,, Dacă nu ne-ar fi lăsat Domnul oştirilor o mică rămăşiţă, am fi ajuns ca Sodoma, şi ne-am fi asemănat cu Gomora,” atunci răspunsul este clar şi afirmativ: Secolul al 21-lea va fi unul religios, pentrucă în el se pregăteşte o mică rămăşiţă, numită poporul lui Dumnezeu, care Il va mărturisi, dela o margine a pământului la cealaltă, şi care va întampina pe norii cerului pe Isus Hristos, Mântuitorul lumii, împlinid astfel dorinţa scumpă de veacuri a revenirii Sale a doua oară, pentru a reaşeza iaraşi creaţiunea pe făgaşul ei de normalitate. E inadmisibilă concepţia că la venirea Sa a doua oară, Domnul Hristos, nu va găsi credinţă pe pâmânt! E drept, că în zilele din urmă, premergătoare revenirii Sale, necredinţa va predomina, dar va exista o mică rămăşiţă, ca martori şi discipoli ai Săi, şi care va constitui tezaurul Său deosebit într-o lume complet răsculată împotriva voinţei lui Dumnezeu.

Cercetaţi Scripturile - De ce crede-ţi, că şi-a pus A. Malraux, această întrebare?

Flavius Laurian Duverna - E mult prea departe, ca ceeace spun, să fie un răspuns categoric şi complet, asupra gândirii lui Malraux! Totuşi, îmi sprijin opinia, pe nişte factori destabilizatori împotriva religiei, care s-au ridicat împotriva creaţionismului prin Dumnezeire. Mai întâi, curentul iluminismului, curent care a pregătit, către sfârşitul secolului al 18-lea, prin promotorii ei, revoluţia Franceză dela 1789, care a desfiinţat orice religie şi a instituit Cultul Raţiunii. Deşi Franţa a revenit din nou la sistemul eclesiastic religios în 1797, sămânţa semănată a gânditorilor vremii, a mocnit în conştiinţele noilor generaţii, dezvoltând curentul ateist până a ajuns punctul maxim la începutul secolului al 20-lea, prin revoluţia rusă dela 1917, proclmând puterea sovietică, fîră religie şi fără Dumnezeu. Puterea aceasta, bazată pe cea mai crudă tiranie şi dictatură, care prin expansiunea sa teritorială dupa cel de al doilea razboi mondial acaparase aproape toată Europa, şi care si-a întins tentaculele spionajului politic pe toate continentele, sub pretextul că sprijină naţiunile oprimate de cercurile imperialiste, cred că a fost un alt factor puternic asupra minţilor intelectuale ale vremii de oprimare a libertăţii de conştiinţă şi religie, care gândeau poate, că nu se mai sfârşeşte niciodată, având în frunte această putere politico-nucleară. După trei sferturi de veac, însă, la glasul străjerului din cer, în culmea gloriei sale, acest imperiu bazat pe forţă şi opresiune s-a destrămat în câteva luni, văzând cu ochii. Atunci când nimeni nu se aştepta, i-a venit sfârşitul, iar sufletele oamenilor au început să-L caute cu sete pe Dumnezeu. A fost o reînviere a religiei, din nou, prin acordarea dreptului la libertatea de conştiinţă şi de a te închina lui Dumnezeu, fără a te uita în stânga şi în dreapta, să apreciezi dacă nu te vede cineva şi să te toarne la securitate că ai şi practici o anumită credinţă.

Cercetaţi Scripturile - A afectat, dictatura comunistă, şi în ţara noastră, creaţia literară, inclusiv poezia religioasă?

Flavius Laurian Duverna - Desigur! Amintesc cu aceasta ocazie cateva nume: Traian Dorz, Nicolae Moldoveanu şi Costache Ioanid, care au avut de suferit pentru operele lor. Scrierea şi publicarea poeziilor religioase în timpul dictaturii comuniste, erau considerate uneltire împotriva orânduirii socialiste şi pedepsită cu pierderea libertătţii, cel mai scump drept pe care Dumnezeu l-a dat omului, atunci cand l-a creat. Încercările lui Costache Ioanid, de a-şi publica poeziile în Romania, au fost interzise. Deaceea, el şi-a văzut poeziile în volum dincolo de ocean, dupa ce a emigrat în USA.

Cercetaţi Scripturile - Cum clasificaţi poezia religioasă, până, şi după 1989, în România, ca stat naţional?

Flavius Laurian Duverna - Voi face o succintă incursiune în istoria ei, atât cât spaţiul acestui interviu ne permite, de la primele începuturi. Sentimentul religios de a crea şi a fi pus în rime potrivite, a început să se remarce şi în limba româna, odată cu dezvoltarea tiparului. Începand cu Dosoftei şi ,,Psalmii” săi, şi mai târziu cu Ion Heliade Radulescu, prin ,,Imnul Creaţiunii”, Vlahută, prin ,,Hristos a înviat”, care începe cu minunatul său vers ,,Şi-au tremurat stăpânii lumii”, Eminescu, Goga, Voiculescu, Crainic, au ţinut vie conştiinţa contemporanilor, prin scrisul lor, şi în poezie. Toţi aceştia, ne-au lăsat opere, (poezii) de mare anvergură pe teme religioase. După 1989, în literatura naţională, s-au remarcat o pleiada de poeţi liberi în exprimarea versului religios creştin. Amintesc pe, Benone Burtescu, Florin Lăiu, Iacob Coman, Daniel Chirileanu şi alţii, care prin scrisul lor, au îmbogăţit palmaresul poeziei literar-religioase, prin versurile lor de aur curăţit prin focul sacru al celei mai mari Iubiri: ,,Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,” pironit intre pământ şi cer pe crucea de la Golgota. Şi încă s-au ridicat noi poeţi valoroşi, în aşa zisele biserici neo protestante, care cântă dragostea şi harul lui Dumnezeu, pentru cea mai scumpă mântuire oferită oamenilor, în sublima Jerfă dela cruce. Libertatea a adus provocarea oportunităţii de a se scrie din nou poezie religioasă. Faptul acesta e de bun augur! Site-urile creştine îşi fac datoria promovând şi răspândind rapid peste tot pământul cunoştinţa despre dragostea lui Dumnezeu şi prin poezie. Gloria să fie a Lui, pentru că gândirea lui Chevalier de Bouflers:,,Societatea are nevoie de poeţi cum noaptea are nevoie de stele”, este viabilă şi pentru secolul al 21-lea, înflăcărând inimile copiilor poporului lui Dumnezeu în pregătirea pentru întâlnirea cu Domnul lor, când va veni pe norii cerului.

Cercetaţi Scripturile - Când şi cum v-a-ţi facut debutul în poezia religioasă, pe Internet?

Flavius Laurian Duverna - La sfârşitul anului 2004, fiind puternic marcat de cutremurul din 26 Decembrie în arhipeleagul indonezian, care a provocat catastrofalul Tsunami, am scris poezia ,,Janicul Tsunami,” pe care am trimis-o la ,,Intercer”, şi care a fost publicată în 14 Ianuarie 2005. La o săptamana, a urmat a doua poezie, cu titlul ,,După Tsunami”, şi apoi, succesiv, poeziile ,,Testimonies”, ,,Examinare de an nou”, ,,Bilant Tsunami”, deci o serie de poezii legate de acest eveniment groaznic, descris şi în ,,Verdictul Tsunami”, puţin mai târziu. De atunci şi până în prezent, am ramas un colaborator fidel la ,,Intercer”, care mi-a facilitat publicarea în continuare a poeziilor, încurajându-mă, că poeziile mele, sunt bine venite pentru Site-ul Intercer. A urmat publicarea şi pe alte Site-uri: ,,Resurse Ceştine”, ,,Misiune Ro”, ,,Eben Ezer”, ,,Cercetaţi Scripturile’’, şi mai recent ,, Spre Cer AZŞ” şi ,,Edenul Ceresc”, amintind cu satisfacţie că ele sunt reproduse şi de alte Site-uri creştine. În tot ce am realizat până acum în domeniul poeziei, am marea bucurie că şi în acest fel, cunoştinţa despre Dumnezeu şi iubirea Lui, exprimate în versuri, poate fi prilejuri de mângâiere în necazuri, şi de întărire şi încurajare în deznădejde pentru multe suflete, care bâjbâie, căutându-L pe Dumnezeu, măcar că nu este departe de fiecare dintre noi.

Cercetaţi Scripturile - Aveti o mulţime de poezii publicate. Numarul lor pe Siteul nostru trece de patru sute. Nu intentionaţi să le strângeti în volume, pentru a fi accesibile cât mai mult publicului cititor şi iubitor de poezie creştin-religioasă? Ce proiecte aveţi pentru viitor?

Flavius Laurian Duverna - M-am gândit la această problemă, şi deocamdată, am început să fac ultimele corecturi la un numar de circa o sută de poezii publicate, pentru alcătuirea şi tipărirea primului volum. Nu este o muncă uşoară, pentru că poeziile au fost scrise fără diacritce. Şi corectura aceasta îţi ia un timp îndelungat. Dar pentru dragostea lui Dumnezeu, aratată în Fiul Său Isus Hristos, în vederea mântuirii noastre, mă străduiesc să le aduc la o cât mai corectă formă, şi rimă, si ca ritm, ca ele să fie plăcute auzului si minţii, înviorând-o, prin subiectele spirituale dezvoltate.

Cercetaţi Scripturile - Şi în fine, o ultimă întrebare. Ce puteţi spune acum în prag de an nou, 2008, Site-ului ,,Cercetati Scripturile org?”

Flavius Laurian Duverna - În primul rând, apreciez străduinţele şi munca depusă a întregului colectiv de redacţie în adminisrarea lui, pentru că s-a impus în lumea Internetului prin activitatea sa neobosită, de a da slavă şi glorie lui Dumnezeu. Faptul că el este actualizat săptămânal, oferă putinţa de a fi vizitat cât mai des de către publicul dornic să afle ce s-a mai pus pe Site, de când nu l-a mai accesat. Tot ce e nou, în legatură cu dragostea lui Dumnezeu, prin planul de mântuire realizat în marea Jertfa de la Golgota, este bine primit de către publicul cititor. Mi-aduc aminte când pentru 11 Septembrie s-a publicat poezia ,,Turnurile Gemene’’ pe fond de imagini, ce efect a avut acea prezentare. Când am accesat Site-ul şi am vazut în josul paginii la numarul de vizitatori peste 550, am tresăltat de bucurie în Domnul. Era un număr impresionant! Trebuie deci, ca cei din colectivul de redacţie să sesizeze dorinţele publicului, în prezentarea cât mai atractivă a tot ceeace se publică. Este aci o tactică de menegement care trebuie fructificată spre slava şi gloria lui Dumnezeu. Inmile oamenilor trebuiesc atinse şi trezite la tot ce este adevărat şi sublim, privind dragostea lui Dumnezeu, aşa cum a fost Ea demonstrată prin planul de mântuire, desăvârşit în Jertfa de la crucea Calvarului.

Pentru anul 2008, urez tuturor, ca şi colaborator, mult succes în marele câmp al Evangheliei Veşnice, şi multe satsfacţii sfinte în lucrarea de încheiere a soliei îngerului al 3-lea! Maranata!...

31 decembrie 2007

Flavius Laurian Duverna (reluare de autor, pentru ,,Resurse Creştine.ro)

Multumiri pentru aceasta postare valoroasa pentru noi, Dumnezeu sa va insoteasca in intreaga lucrare, fiti binecuvantat.
Adăugat în 23/01/2014 de floridinmaracineni
Multumesc Domnului caci v-am cunoscut din viata poeziilor scrise penru Mintuitor, pentru slava si maretia Sa.Fiti binecuvintat in continuare cu viata,putere de munca si cu daruirea in exprimare ..de care nu duceti lipsa. ! Fiti fericit cu Iubirul Mintuitor !
Adăugat în 23/01/2014 de sanda_tulics
Statistici
  • Vizualizări: 2597
  • Comentarii: 2
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni