Despre ingrijorare
Autor: Geabou Mihail  |  Album: Consiliere  |  Tematica: Familie
Resursa adaugata de geaboumihail in 08/02/2014
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi
Despre ingrijorare

Ingrijorarea face parte din cotidian. Este la moda ca toata lumea sa se ingrijoreze de ceva. Ne-am obisnuit atat de mult cu prezenta ingrijorarii incat nu-i mai acordam nici o atentie. Face parte din ...viata. Desi majoritatea oamenilor o neglijeaza, totusi ingrijorarea constituie una din problemele majore ale vremurilor noastre. Cei mai multi nici macar nu considera ca este o problema si tocmai de aceea tot mai multi devin victime ale ingrijorarii.

Ingrijorarea este dusmanul sanatatii familiei si a trupului.

In special, tinta ingrijorarilor este sa distruga familia si sanatatea individului. De ce familia? Pentru ca pe fondul ingrijorarilor, familia nu gaseste acea atmosfera de pace, caldura, siguranta si dragoste ci dimpotriva, ingrijorarea aduce tensiune, oamenii devin mai usor iritabili, apoi vin certurile si acuzatiile reciproce, un cerc vicios adesea incheiat prin divort. Cum afecteaza ingrijorarea sanatatea? Foarte simplu- prin natura ei, ingrijorarea are de-a face cu sistemul nervos. Astfel iau nastere multe din bolile de inima, tot asa se explica si cresterea numarului de boli pe sistem nervos si multe altele legate de acestea. In cazul unora, ingrijorarea a condus chiar la sinucidere.

Ingrijorarea este dusmanul credintei in Dumnezeu.

Asa se explica de ce in vremurile noastre este asa de putina credinta in Dumnezeu. Credinta si Ingrijorarea nu pot sta impreuna. Se exclud reciproc: ori ai credinta si nu te ingrijorezi, ori te ingrijorezi si nu poti avea credinta. De aceea si Biblia afirma ca ingrijorarea este o preoblema deloc de neglijat. Domnul Isus Isi avertizeaza ucenicii de pericolul ingrijorarilor si apoi chiar apostolii Pavel si Petru vorbesc despre modul in care trebuie sa ne eliberam de mreaja ingrijorarii.

Ingrijorarea este aliatul diavolului impotriva ta.

Diavolul profita de faptul ca noi nu suntem constienti de periculozitatea ingrijorarii si o foloseste ca sa ne distruga trupul, familia si sufeltul. Daca vei fi atent, vei observa ca scopul nedeclarat al televiziunilor este ca atat prin stiri cat si prin reclame, filme sau emisiuni sa ne faca tot mai mult sa ne ingrijoram de ceva. Rolul mass-mediei este sa raspandeasca si sa accentueze tot mai mult fenomenul ingrijorarilor.

                                                                                 Ce spune Biblia despre ingrijorare

Ingrijorarea nu este tot una cu ingrijirea.

Nu trebuie sa confundam ingrijorarea cu ingrijirea. Domnul Isus ne spune „Nu va ingrijorati!” dar niciodata nu ni se spune in Biblie „Nu va ingrijiti!” Este o diferenta intre una si cealalta, nu-i asa? Unii nu fac diferenta intre acestea si in felul acesta justifica starea bolnavicioasa de ingrijorare.

Ingrijorarea este framantarea inutila a mintii.

Dar ce este ingrijorarea? Asa poate vom stii sa o identificam mai bine. Iata ce spune Biblia: Luca 12.22 Isus a zis: Nu va ingrijorati cu privire la viata voastra gandindu-va... 29. Sa nu cautati ce veti manca sau ce veti bea, si nu va framantati mintea.

Ce este deci ingrijorarea? O framantare a mintii. Ea se manifesta la nivelul gandurilor. Este o preocupare si o framantare continua a gandurilor fara vreun rezultat. Daca vrei sa afli daca si cu ce ai fost ingrijorat saptamana asta, pune-ti intrebarea: „Cu ce anume au fost framantate gandurile mele zilele trecute sau chiar in aceste momente?”

Ingrijorarea este framantarea mintii si nimic mai mult. Asa se explica si cresterea numarului de bolnavi psihic si a bolilor pe sistem nervos odata cu cresterea fenomenului numit ingrijorare. Ingrijirea insa are in vedere actiuni concrete si vizibile care demonstreaza eficienta preocuparii.

Ingrijorarea niciodata n-a dat rezultatul dorit.

Domnul Isus intreaba:”Cine dintre voi chiar ingrijorandu-se, poate sa adauge un cot la lungimea vietii lui?”(Luca 12.25). Daca ingrijorarea ar fi dat rezultate cred ca s-ar fi infiintat o facultate care sa ne invete cum anume trebuie sa ne ingrijoram ca sa avem rezultate. Experienta ne arata ca ingrijorarea nu este benefica. Dimpotriva, cei care au fost doborati de ingrijorari ajung sa ocupe paturile spitalelor de boli psihice. „Daca nu puteti face nici cel mai mic lucru, pentru ce va mai ingrijorati de celelalte?”- intreaba Domnul Isus.

Ingrijorarea are in vedere lucrurile pamantesti.

Cu privire la ce lucruri se ingrijoreaza omul: la cele spirituale sau la cele pamantesti? Veti observa ca lucrurile firesti-pamantesti sunt acelea de care ne ingrijoram. Lucrurile spirituale, sfinte nu provoaca ingrijorari. De ce? Din doua motive: pentru ca firea pamanteasca se ingrijoreaza si nu sufletul, iar in al doilea rand pentru ca asupra lucrurilor spirituale stim ca n-avem nici un control pe cand asupra lucrurilor pamantesti credem ca detinem controlul.

Nici bogatia si nici saracia nu te scapa de ingrijorari.

Probabil ca si tine, am avut si eu impresia ca daca am avea bani suficienti n-am mai avea ingrijorari. Asa am crezut pana am citit indemnul pe care Domnul Isus l-a lasat scris in Biblie: „Luati seama la voi insiva ca nu cumva sa vi se ingreuieze inimile cu imbuibare de mancare si bautura si cu ingrijorarile vietii acesteia...” (Luca 21.34) Domnul aminteste aici de „imbuibare.” Unde este imbuibare este saracie? Nu! Dimpotriva este belsug, bogatie. Totusi, in acelasi context Domnul aminteste de pericolul ingrijorarilor. Asta ma face sa inteleg ca si cei bogati au ingrijorari...si poate chiar mai multe. Deci nu bogatia te scapa de ingrijorari. Cu siguranta nici saracia. Trebuie sa fie altceva.

                       Cum vei putea scapa de ingrijorari?

Exista o singura cale de a rezolva eficient problema ingrijorarii- calea Bibliei, calea lui Dumnezeu. Avem nevoie intai de o diagnosticare corecta. Daca diagnosticul este gresit atunci cu siguranta nici reteta nu va da rezultatul asteptat.

1. Diagnosticul corect: Biblia spune ca ingrijorarea este pacat. Asa trebuie s-o privesti si tu. Iata de ce:

a) Ingrijorandu-ne facem rusine lui Dumnezeu. Ati vazut vreun copil ingrijorandu-se de hrana pentru ziua de maine?! Daca copilul dvs s-ar ingrijora, a cui ar fi rusinea? Nu a dvs ca parinte? Orice om normal stie ca parintii trebuie sa poarte de grija de nevoile copiilor. Un copil framantat de ingrijorare este rusinea parintilor. In acelasi fel, cand noi ne ingrijoram spunem ca Dumnezeu nu este capabil sa ne poarte de grija. De aceea, ca si credinciosi facem rusine lui Dumnezeu ori de cate ori suntem doborati de ingrijorare.

b) Ingrijorandu-ne ne instrainam de Dumnezeu. Am aratat mai devreme ca ingrijorarea este o framantare a mintii. Mintea, gandurile devin preocupate si prea ocupate de lucrurile pamantesti, firesti. Apostolul Pavel spunea:”Ganditi-va la lucrurile de sus nu la cele de pe pamant”(Coloseni 3.2) Cum sa te mai gandesti la Dumnezeu cand ingrijorarile nu te lasa sa te dezlipesti de pamant? Nu poti! De aceea ingrijorarea este pacat- pentru ca te instrainteaza de Dumnezeu. Nu-ti mai poti face timp pentru suflet, pentru Biserica, pentru rugaciune sau pentru Biblie. Oamenii tot mai des spun „N-am timp!” cu toate ca isi fac timp pentru lucrurile pamantesti. Asa se explica lipsa de credinta din vremurile de acum cu toate ca libertate de credinta este. Este libertate dar sunt ingrijorari. De aceea nu mai este credinta.

2. Reteta corecta: Pocainta si Credinta

Este important sa ai un diagnostic corect dar nu este suficient. Trebuie acum si o reteta corecta. Ca in fiecare caz de pacat, reteta este una singura: pocainta si credinta. Roaga-te lui Dumnezeu! Prin pocainta trebuie sa te dezici de pacatul ingrijorarii aratandu-ti dezgustul si regretul pentru faptul ca ai dezonorat pe Dumnezeu, te-ai instrainat de Dumnezeu si pentru ca ai lasat pe diavolu’ sa-ti invadeze mintea cu necredinta, trupul cu boala si familia cu intristare. Apoi, prin credinta trebuie sa-ti afirmi increderea in jertfa Domnului Isus de pe cruce unde gasim iertare pentru pacatele noastre si, de asemenea increderea ca Dumnezeu, ca Tata este capabil sa ingrijeasca de nevoile noastre. Astfel pacatul ingrijorarii nu trebuie tratat mai putin decat ceea ce este. Ingrijorarea este pacat!

3. Disciplina preventiva

Pentru ca pacatul ingrijorarii sa nu revina in viata noastra trebuie sa luam masuri de prevenire, trebuie sa ne schimbam viata. Iata ce ne invata Domnul Isus in Biblie:

Practica rugaciunea. Apostolul Pavel spune: „Nu va ingrijorati de nimic ci in orice lucru, aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu prin rugaciuni si cereri cu multumiri. Si pacea lui Dumnezeu care intrece orice pricepere va va pazi inimile si gandurile in Hristos Isus.”(Filipeni 4.6-7)

Hraneste-ti minte cu lucruri sanatoase. Mintea este ca o moara. Ea macina ceea ce introduci tu in ea. De aceea sorteaza intelept informatia. Apostolul Pavel spune: „tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna si orice lauda, la acestea sa va ganditi.” (Filipeni 4.8)

Priveste natura creata de Dumnezeu! “Uitati-va cu atentie la corbi!” a spus Domnul Isus. “Ei nu seamana, nici nu secera. N-au nici camara, nici granar. Si totusi, Dumnezeu ii hraneste. Cu cat mai de pret sunteti voi decat pasarile!?” (Luca 12.24) Da, corbii n-au putere de productie si nici de conservare a hranei si cu toate astea iata-i ca traiesc. N-am vazut corbi ingrijorati. Ei nu sunt in grija primariei ci a lui Dumnezeu. Stiu din experienta ca in gospodarie animalele mai valoroase capata o grija deosebita. Acum, in „gospodaria lui Dumnezeu” n-ar trebui noi sa intelegem ca daca asa se poarta Dumnezeu cu corbii, cu atat mai mult va avea grija de noi, oamenii? Nu suntem noi mai de pret decat corbii?

Stii tu care este valoarea ta? Daca vrei sa-ti afli valoarea in ochii lui Dumnezeu aminteste-ti de pretul care a fost dat de Dumnezeu pentru tine. Aceea iti este valoarea, sau mai bine zis, asa te pretuieste Dumnezeu. Apostolul Pavel spune: ”Dumnezeu, care n-a crutat nici chiar pe Fiul Sau ci L-a dat pentru noi toti, cum nu ne va da fara plata, impreuna cu El, toate lucrurile?”(Romani 8.32) (Acest mesaj este un comentariu la Evanghelia după Luca 12.22-34. Autor- Mihail Geabou)

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 9833
  • Export PDF: 4
  • Gramatical corect
  • Fără diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni