Jocul tăcerii
Autor: John Ortberg  |  Album: John Ortberg  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 25/02/2014
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 5 voturi
Jocul tăcerii

   Frica şi ascunderea merg mâna în mână, ca şi adolescenţa cu hormoni. Prima situţie de frică înregistrată vreodată reflectă acest adevăr: Unde eşti, Adame?

   Ţi-am auzit glasul în grădină şi mi-a fost frică, pentru că eram gol, şi m-am ascuns.

   Şi de atunci, ne tot ascundem - în spatele unor zâmbete false, în spatele unor cuvinte în care nu credem, în cea mai mare parte în spatele lucrurilor pe care le simţim cu adevărat, dar refuzăm să le spunem.

   Când eram copil, părinţii ne puneau pe mine, pe fratele meu şi pe sora mea să jucăm JOCUL TĂCERII.  Cred că ştiţi regulile: Cine poate păstra tăcerea mai mult timp, câştigă. Este un joc care place părinţilor.

   Într-o zi jucam acest joc - ore întregi, noi copiii fiind foarte buni la acest joc - când mi-am dat seama de un lucru: EU NU TREBUIE SĂ JOC JOCUL TĂCERII.

   - Nu trebuie să joc pentru că... nu prea cred că părinţii mă vor pedepsi pentru că am vorbit.

   - Nu trebuie să joc pentru că... chiar dacă m-ar pedepsi, nici o pedeapsă nu poate fi mai rea decât să stai pe bancheta din spate a maşinii fără să scoţi o vorbă, kilometru după kilometru...

   - Nu trebuie să joc pentru că... am şaptesprezece ani şi deja mi se pare ridicol.

   Nu-mi place să spun asta, dar câteodată - pentru motive cu totul diferite acum - joc încă jocul tăcerii. Prea des refuz să spun ceea ce gândesc sau simt cu adevărat, din cauza fricii. Mă tem de ce ar putea gândi cineva despre mine... sau mă tem de durerea generată de conflictul care s-ar putea genera... sau mă tem că va trebui să investesc mai multă energie în refacerea unei relaţii decât sunt gata să investesc.

   Joci jocul tăcerii când pretinzi că un anumit lucru nu te deranjează, când de fapt nu este aşa... sau când pretinzi că eşti de acord cu cineva, când de fapt nu eşti... sau când te prefaci că nu-ţi pasă, când de fapt, îţi pasă...

   Oamenii din biserici sunt adesea foarte buni la acest joc al tăcerii, în numele păcii. De fapt, nu este o pace adevărată, este doar absenţa conflictului, posibilă prin ascunderea adevărului.

   Cunosc cupluri care au jucat acest joc cu anii. Îl joacă pentru a evita certuri, dar în acest fel evită şi intimitatea.

   Cunosc angajaţi care joacă jocul tăcerii la locul de muncă - îl joacă pentru a evita să facă valuri sau să legene barca, dar şi ei petrec ani de zile în frustări şi resentimente.

   Cunosc creştini care joacă jocul tăcerii cu vecini şi prieteni care nu vin la biserică. Poate evită ruşinea sau respingerea - dar pierd şansa de a împărtăşi credinţa lor şi de a oferi viaţă spirituală celor îndepărtaţi de Dumnezeu.

   Mă întreb CU CINE JOCI TU JOCUL TĂCERII? Cu un şef?  Cu un soţ sau cu o soţie? Cu o rudă? Cu un copil cu voinţă puternică? Cu un coleg de serviciu? Cu un personaj autoritar?

   În spatele jocului tăcerii se află întotdeauna frica.

S-ar putea scrie mult ca si comentator referitor la acest text. Mă opresc însă la unele metode ''confortabile'' ale părintilor de a corecta educativ copiii atunci când cred caci alegerea lor este cea mai buna fara sa se gândeasca la reacţiile sufleteşti şi spirituale ale propriilor copii.
O astfel de''educaţie'' duce la o dubla personalitate pe care ei o pot folosi ''ca metoda de aparare'' în diferite ocazii poate chiar frcvent, unele din ele devenind minciuni care duc viata copiilor in alta directie decit cea dorita. Mai tirziu, ei sun t''obisnuiti'' cu cea de-a doua natura viata si nu mai au putrea de discernere in viata personala, in a alege ce este bine si adevarat si ce este ireal sau mincinos. In plus ,li se imprima frica, un instrument satanic cu care pot fi oresati si determinati sa accepte orice in viata distrusa din cauza unu ''joc'' ce pare inofensiv.
Goana dupa o viata usoaar mai confortabila ,chiar in viat de familie ,poate naste monstri in educatia copiilor pe care ii blestemam cu astfel de tratamente in loc sa-i binecuvintam .
Binecuvintari sfinte !
Adăugat în 26/02/2014 de sanda_tulics
Vă mulţumesc de comentariu sora Sanda.
Adăugat în 26/02/2014 de floridinmaracineni
Ma intreb daca exista vre-un crestin, caruia sa nu-i vorbeasca acest tekst.
Multumesc pentru postare.
Fii binecuvantata,
Simona.
Adăugat în 26/02/2014 de simona-cornelia
Tăcera este a doua putere a lumii după cuvânt.Omul are nevoie de doi ani ca să înveţe să vorbească şi de şaizeci de ani ca să înveţe să tacă.
Adăugat în 26/02/2014 de COSTELMARYA
Cred căci mai rar crestinii carora acest text sa nu le spuna nimic, sora Cornelia.
Mulţumesc de mesaje tuturor.
Adăugat în 26/02/2014 de floridinmaracineni
„tăcerea e de aur” dar numai la timpul ei și vorbirea este de aur dar tot la timpul ei însă tăcerea în spatele se ascunde fățărnicia religioasă este cel mai josnic lucru.
Adăugat în 02/03/2014 de Ioanhapca
"Cunosc creştini care joacă jocul tăcerii cu vecini şi prieteni care nu vin la biserică. Poate evită ruşinea sau respingerea - dar pierd şansa de a împărtăşi credinţa lor şi de a oferi viaţă spirituală celor îndepărtaţi de Dumnezeu." E cel mai trist, mai tragic lucru pe care-l putem practica: tacerea in loc de Evanghelie...
Adăugat în 03/03/2014 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 1839
  • Favorită: 1
  • Comentarii: 7
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni