De ce atât de mulţi oameni refuză să-L accepte pe Isus?
Autor: Greg Koukl  |  Album: Diverse  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Mada_O in 29/03/2014
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Materiale preluate de pe www.str.org.
Subtitrarea este furnizata de colaboratorii site-ului www.resursecrestine.ro
De ce atât de mulţi oameni refuză să-L accepte pe Isus?

Aceasta este o bună întrebare, nu-i aşa? Cred însă că are un răspuns care ne pune pe gânduri într-o oarecare măsură, dar atunci când îl ofer, nu cred că este aşa de greu de înţeles.

Aceasta implică, într-un fel, faptul că oamenii iau decizii doar din motive raţionale şi, prin urmare, dacă le prezentaţi un argument bun, rezonabil, atunci motivele raţionale prevalează. Cu cât sunt mai solide dovezile pe care le aveţi, cu atât mai mult oamenii vă vor crede. Dar dacă probele dumneavoastră nu par – pentru cei mai mulţi – suficient de bine întemeiate, atunci ei nu vă vor crede.

Însă, de fapt, sunt destul de rare situaţiile în care oamenii iau hotărâri bazate pe considerente raţionale. Mai degrabă se iau decizii bazate pe alte motive. De exemplu, multă lume ia decizii pe baza unor motive emoţionale. Poate unii au avut experienţe negative: este posibil să fi avut experienţe mai puţin plăcute cu – să zicem - creştinii, în timp ce, dimpotrivă, cu persoane aparţinând altor religii au trecut prin situaţii foarte agreabile. Alţii poate au rude sau relaţii familiale care privesc lumea şi viaţa dintr-o cu totul altă perspectivă, ceea ce face să le fie foarte greu să-şi schimbe religia. Şi, în general, există tot felul de motive emoţionale care îi determină pe oameni să creadă şi să ia decizii în consecinţă.

Daca vă gândiţi la propria dvs. experienţă de viaţă, sunt sigur că aţi remarcat că ceea ce dvs. aţi făcut, sau alţii au făcut, de multe ori nu a fost făcut cu raţiune, dar că înţelegem de ce am procedat aşa: nu pentru că am examinat cu atenţie situaţia, ci pentru că am reacţionat sub un influenţa unui impuls emoţional, de moment.

Aşadar, există motive de ordin raţional, motive de ordin emoţional, dar mai există si prejudecăţi.

Uneori oamenii nu au luat niciodată în considerare alte variante; pur şi simplu, nu sunt interesaţi în a explora alte posibilităţi.

Aceşti oameni, cu vederi înguste, sunt în mod autentic limitaţi în gândire prin faptul că nu vor să ţină cont de alte idei venind din afara propriului lor grup. Iau hotărâri mai înainte de a examina faptele, aducând astfel, cumva, atingere convingerilor altora. Ideile lor preconcepute îi determină să ia multe decizii eronate în timp ce deciziile altora ar putea fi mai inteligente, mai raţionale.

În final, al patrulea fel de motive este aceea că anumiţi oameni sunt... mândri - înțelegeți ce vreau să spun? Iar când vine vorba despre religie, cred că cel mai greu lucru să facă este să se supună; nu vor să se aşeze în genunchi. Dar îi înţeleg, pentru nici eu am vrut să-mi plec genunchii timp de 23 de ani. Aceasta este în natura noastră. Natura umană decăzută.

Şi uneori nu este vorba nici de motive raţionale, nici de motive emoţionale, nici de prejudecăţi. Câteodată este numai simpla încăpăţânare şi răzvrătire care ţin oamenii departe de a face o alegere inteligentă.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1130
  • Export PDF: 2
  • Favorită: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni