Legile farului
Prima zi a anului este renumită pentru trei lucruri: pentru fasolea mexicană, pentru meciuri şi pentru întocmirea a tot felul de liste. Unii nu mănâncâa fasole. Alţii urăsc fotbalul. Dar toata lumea face liste.
Listele au rolul de a ne linişti. Ne aduc alinare. Ne dau de înţeles că haosul înnebunitor, zumzăitor şi continuu al universului poate fi stăpânit şi domesticit în colivia unor coloane ordonate. A întocmi liste înseamnă a înţelege, a rezolva şi chiar a controla. Acesta este motivul pentru care nu putem rezista îndemnului imperios ca la sfârşit de an sa concepem liste...
Facem liste cu cele mai bune filme... cu cele mai bune cărţi... cele mai folositoare... cei mai populari... cei mai misterioşi... cei mai bine plătiţi... Salutăm ce e bun. Satirizam ce e rău. Şi comprimăm tot anul în liste.
Deşi prima zi a anului nou este pe locul întâi în lista zilelor producătoare de liste, nici în restul anului nu lipsesc listele.
- lista de cumpărături face să fie controlată vizita la supermarket;
- calendarul tău are probabil o rubrică marcată "activităţi de îndeplinit", în care treci şi ordonezi lucrurile pe care ţi-ar plăcea să le faci dar pe care probabil nu le vei face niciodată;
- programa şcolară îţi spune ce cărţi să cumperi;
- itinerariul îţi spune ce avion să iei;
- cartea de telefon îţi spune ce numere să formezi.
BIBLIA CONŢINE ŞI EA LISTE.
Moise a adus şi el una. Probail că şi Noe a folosit o listă când şi-a încărcat arca. ISUS a lăsat o listă de principii în Predica de pe Munte; Matei şi Luca prezintă genealogia lui Isus; Ioan a întocmit lista splendorilor cerului.
Există şi liste ale darurilor Duhului. Liste cu roade bune şi fapte rele. Liste care conţin saluturi şi urări. Chiar şi barca ucenicilor a intrat în acţiune după ce a înregistrat câteva lovituri ale valurilor furtunoase pe Marea Galileii.
Totuşi, cea mai importantă zi a anului pentru alcătuirea listelor rămâne prima zi a anului. Lista cea mai bună e aceea pe care eu o numesc Legile Farului.
Lista Legilor Farului conţine adevăruri neschimbătoare, inamovibile. Candidatele pentru această onoare sunt acceptate numai dacă împărtăşesc caracteristicile farului, adică:
- te avertizează asupra unui potenţial pericol;
- semnalizează un port sigur;
- sunt mai puternice decât furtuna;
- strălucesc cel mai intens în ceaţă.
Legile Farului nu sunt doar nişte idei bune, preferinţe personale şi opinii oneste. Sunt adevăruri ale lui Dumnezeu care au trecut proba timpului şi care definesc modul în care ar trebui să navigăm prin viaţă. Respectă-le şi te vei bucura de o călătorie sigură. Ignoră-le şi te vei zdrobi de stâncile aspre ale realităţii.
Mulțumim pentru masa din anul 2015! Fi binecuvântată cu puterea Duhului Sfânt sora Florica!