Singura problemă
Autor: Ph. Yancey  |  Album: Dezamăgit de Dumnezeu  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 27/01/2015
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 3 voturi
Singura problemă

   Singura problemă

   Aici există o singură biserică, unde merg şi eu. Duminica dmineaţa plec de acasă şi o iau pe deal în jos, către silueta albă a bisericii ce se profilează în depărtare, printre pini. În zilele bune ne strângem în jur de douăzeci de persoane; deseori se întâmplă să fiu singura persoană sub vârsta de şaizeci de ani şi mă simt de parcă aş lua parte la un tur arheologic al Rusiei Sovietice. Membrii bisericii reprezintă un amestec de diverse denominaţiuni; pastorul este independent, şi poartă mereu cămaşă albă. Îl cunoaşte cu adevărat pe Dumnezeu. O dată, aflându-se în mijlocul unei lungi rugăciuni de mijlocire pentru întreaga omenire - pentru darul înţelepciunii pentru conducatorii lumii, speranţă şi milă pentru cei suferinzi şi îndureraţi, ajutor pentru cei obidiţi şi, peste toate astea, harul lui Dumnezeu pentru toţi oamenii - s-a oprit brusc şi a exclamat: 

   "Doamne, Îţi aducem aceleaşi cereri în fiecare saptămână."

   După un moment de surpriză generală, pastorul a reluat rugăciunea... de atunci îmi place de el foarte mult.

                               (Annie Dillard, Holy the firm - Sfântul cel puternic)

 

   Până acum am tot evitat o anumită carte din Biblie, o carte care abordează tocmai subiectele amintite de pastorul independent, de Richard şi Meg şi de aproape toţi cei ce-şi pun întrebări despre Dumnezeu. Nici o mirare că, după ce am citit scrisoarea lui Meg, am ajuns să răsfoiesc cartea lui Iov.

   E posibil ca Iov, cea mai veche scriere a Bibliei, să fie de maximă actualitate. Portretizarea acestui om ajuns în situaţii extreme - care se confruntă cu abisul într-o lume lipsită de sens - prefigurează problemele lumii moderne. Oameni care resping întreaga Biblie, revin într-una la Iov, pentru inspiraţie. Tema recurentă a acestei cărţi - DE CE ÎNGĂDUIE UN DUMNEZEU BUN SUFERINŢA? - este "singura chestiune care merită discutată", afirmă romanciera engelză contemporană Muriel Spark, în cartea sa, The only problem - Singura problemă. Problema suferinţei este o obsesie a lumii moderne, piatra de moară a teologiei zilelor noastre, iar Iov i-a dat glas de o manieră ce nu necesită îmbunătăţiri şi ajustări.

   Richard se plângea de pierderea logodnicei, a slujbei şi a unei vieţi de familie fericite. Meg striga de durere din pricina pierderii fiului şi a fiicei sale. Cu toate acestea, indiferent de standardul avut în vedere, Iov a pierdut mai mult: 7000 de oi, 3000 de cămile, 500 de perechi de boi, 500 de măgăriţe, şi numeroşi servitori; apoi, toţi copiii lui Iov - şapte fii şi trei fiice - care au murit într-o furtună. În cele din urmă, până şi sănătatea, ultima sa mângâiere, i-a fost luată, trupul fiindu-i acoperit de bube din creştet până-n tălpi. Peste noapte, cel mai de seamă om din tot Orientul a devenit cel mai vrednic de milă.

   În Biblie, Iov este prototipul dezamăgirii pricinuite de Dumnezeu, anticipând astfel orice dezamăgire resimţită de Richard, de Meg sau de oricare dintre noi. Un rabin american a scris o carte ce s-a bucurat de mare succes, intitulată When Bad Things Happen to Good People - Când oamenilor buni li se întâmplă lucruri rele.

   Cartea Iov ridică miza: ea ni-l înfăţişează pe omul cel mai bun, căruia i se întâmplă lucurile cele mai rele cu putinţă.

Este uman chiar în creștinism să ne plângem durerile personale, căci ele ne țin ''actori în propria viața'' , pe noi și apropiații nostri ale căror probleme le plângem înaintea Tatălui ceresc.
Unii se plâng mai mut ,alții mai puțin ,după puterea răbdării, înțeelpciunii primite ,unora li se ia totul ca lui Iov sau magnaților acestei lumi ,altora li se ia doar un suflet pe care-l mai are dar aceasta este singura bogăție, alinare sprijin. Înțelg de aici căci toți suntem supuși aceluiași tratament ,acela de a trece în lumea aceasta prin suferinți mari dar depinde în Cine suntem ancorați când trecem prin ele .
Iov ..era ancorat în Dumnezeu (nici măcr soția lui nu l-a cunoscut) dar Domnul i-a dat puterea răbdării ''din dragoste pentru El și așa a putut trece, răbda, sau cel mai bine zis: suparaviețui.
Îmi place subiectul -pastor- personajul care se ruga mereu aceleași rugăciuni....
Este foarte normal! El se ruga pentru problemele oamenilor de lângă el până chiar se rezolvau.. până vezi izbăvirea. Când un om părăsește aceasta lumne nu te mai rogi pentru el și în dreptul lui . Dacă nu a a vut răspunsuri cum, să părăseasca câmpul de luptă (când în el se găsesc;copiii lui, soția, famiala lărgită ,biserica pentru care răspunde înaintea lui Dumnezeu? Deci :la rugăciune! Acolo vom rămâne calzi pentru sufletele din jur si ''arzând '' pentru Domnul .
Deosebită temă, provocatoare!Fi spornică in slujire sora Florica !
Adăugat în 27/01/2015 de sanda_tulics
Mulţumesc, sora Sanda; fiţi binecuvântată şi pentru comentariul constructiv.
Adăugat în 27/01/2015 de floridinmaracineni
Unii oameni cred pur și simplu și se pocăiesc mereu în timp ce Dumnezeu li se descoperă tot mai mult...Alții, cei mai mulți, au nevoie de multe nuiele ca să-și vadă nebunia și credința lor îndoielnică îi ține în necazuri, suferințe și experiențe care să-i apropie de Dumnezeu și apropierea este mereu încercată pt. a echilibra îndoiala și pt. ai vindeca spiritual, dar alții sunt lăsați de Dumnezeu să treacă prin experiențe grele care au menirea de-ai ajuta pe alții să vadă Măreția, Puterea, Dragostea, Îndurarea și Bunătatea lui Dumnezeu. Aceștia au fost găsiți vrednici de o mai mare slavă și li se acordă un har special în suferința care le descoperă pe Dumnezeu în plinătatea Măreției Lui „...până acum am auzit...dar acum ochii mei Te-au văzut...” Aici este o lucrare nu doar pt. ei înșiși cât pt. toți ceilalți care sunt nevrednici...Dumnezeu le dă har și acestora să vadă prin cei vrednici Slava Sa.
Adăugat în 28/01/2015 de Ioanhapca
Aşa este frate Ionică, fiţi binecuvântat.
Adăugat în 30/01/2015 de floridinmaracineni
Această singură problemă este a noastră, a tuturor....problema mea e că de fiecare dată mi se pare că mi se dă mai multă suferință decât pot să duc.....Știu că greșesc, dar dacă aș reuși să-mi pese mai mult de alții și să-i consolez....altfel, autocompătimirea mă trage la fund.
Vă mulțumim, sora Flori, pentru problema esențială dezbătută...
Adăugat în 08/03/2015 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 1081
  • Export PDF: 2
  • Comentarii: 5
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni