“In Scriptura ni se spune sa cantam “Domnului” “in inimile noastre”, “in adunarea sfintilor”, “in cortul Sau”, “in paturile noastre” si chiar si “printre neamuri” si “printre pagani”, dar niciodata pentru ei. Sunt unii pastori care cred ca scopul programului muzical este de a atrage pe cei pierduti. Nu, este de a-L slavi pe Dumnezeu.
Nu este nici un conflict aici. Romani 3:23 ne spune: “Caci toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu. “. Un program muzical care Il inalta pe Hristos va avea un impact asupra unui om pierdut care il vede sau aude, dar impactul va fi inaltarea lui Hristos, nu in atractia muzicii. Cand il glorificam pe Dumnezeu, cu Dumnezeu ca si public, omul pierdut obtine perspectiva corecta despre propria-i pacatosenie.
Una din problemele majore referitoare la muzica crestina contemporana este ca ei cred ca scopul muzicii este castigarea de suflete. Cand castigarea de suflete este scopul tau declarat, vei merge la distante mari pentru a justifica aproape tot in incercarea de a castiga pe cei pierduti. Intradevar, aceasta este exact ceea ce vedem in miscarea muzicii crestine contemporane astazi.
Oamenii spun tot timpul: “ dar adolescentii culturii de azi nu vor sa vina la biserica. Aceasta este singurul mod prin care ii putem castiga.” John Blachard raspunde acestui mod de gandire: “Este adevarat ca cei nemantuiti insista asupra muzicii? Sau este mai aproape de adevar sa spunem ca tinerii crestini care se bucura atat de mult de ea insista asupra ei ? Este adevarat ca prietenii neconvertiti ai crestinilor refuza categoric sa participe la vreo prezentare evanghelistica exceptand cele muzicale? Sau este mai adevarat sa spunem ca ei nu sunt invitati niciodata? Nu este mai adevarat ca tinerii crestini isi invita prietenii la concerte evanghelistica ca o prima solutie in loc de o ultima solutie?
Daca atat de multe mii de adolescenti sunt mantuiti in fiecare an, dupa cum se spune, prin muzica rock crestina, unde sunt ei? Putem crede cu adevarat pretentiile care le fac atat de multe grupuri de rock crestin? Amintiti-va ei ne cer sa-i judecam dupa roade. Daca ei aleg sa foloseasca muzica revoltei, ei vor produce fructul revoltei.”
(fragment din cartea Batalia pentru muzica crestina, de Tim Fisher)
"Imitarea stilului pop/rock a distrus aproape complet tehnica vocala buna din biserica. Producem putini cantareti buni. Ca un profesor de canto timp de zece ani, am putut observa clar la tinerii mei studenti ca din ce in ce mai mult veneau la scoala cu o abilitate nativa pentru cantat. Trucuri ca coborarea sau alunecare a vocii, miscari inutile a corpului – toate departau mesajul si atrageau atentia asupra interpretului. Aceste practici nu apar deodata. Ele sunt rezultatul unei expuneri constante la stilurile de interpretare ale lumii. Sunt acestea gresite?
Pavel a raspuns la aceasta intrebare cand a vorbit despre comunicarea sa cu corintenii. Pavel a fost unul dintre cei mai educati ganditori ai vremii sale, dar el nu s-a bazat pe oratoria sa sau pe puterea manipulatoare ale convingerii sale : “ Si invatatura si propovaduirea mea nu stateau in vorbirile induplecatoare ale intelepciunii, ci intr-o dovada data de Duhul si de putere, pentru ca credinta voastra sa fie intemeiata nu pe intelepciunea oamenilor, ci pe puterea lui Dumnezeu. “ ( 1 Cor 2:4-5). Pavel, in ciuda educatiei sale si a abilitatilor sale, si-a dat seama ca simpla Evanghelie avea puterea de-a face lucrarea necesara in viata omului si slujba lui Pavel era de-a prezenta adevarul Evangheliei intr-un mod simplu. Pavel era hotarat sa-L predice numai pe Hristos cel rastignit (1Cor 2:2), amintindu-si principiul Sau : “ Si dupa ce voi fi inaltat de pe pamant, voi atrage la Mine pe toti oamenii.”
Daca cantam o muzica cu un continut muzical si textual corect, nu trebuie s amanipulam multimea prin emotia si tehnica noastra. Comportarea noastra, imbracamintea, expresia si miscarile, ar trebui sa redea puterea adevarului mesajului nostru. “
(fragment din cartea Batalia pentru muzica crestina, de Tim Fisher)
“Puterea muzicii rock este in chemarea ei pentru fire. Prin ritm, volum si repetitie, muzica este destinata sa apeleze la natura noastra senzuala. Victimile sale admit ca muzica rock este adeseori mai dependibila decat drogurile. Ea are puterea sa distruga familii si sa inebuneasca adolescentii. Ea apuca trupurile noastre si inebuneste mintile noastre. Intr-un articol care protesteaza impotriva directiei noului val rock, muzicianul rock Stuard Goldman a scris ca “rock-ul pledeaza esentialmente pentru eliberarea emotiei de tirania ratiunii.” Ce o recunoastere fascinanta! Muzica rock este , prin chiar natura sa, senzuala si emotionala. “In toata muzica pop, versurile sunt de o mai mica importanta Pop-ul este muzica sentimentului, adresata in primul rand trupului si numai in al doilea rand intelectului.” Puneti acest lucru in opozitie cu faptul ca viata de crestin este caracterizata de o reinoire a mintii noastre si de o umblare in Duh. Problema este cea a trupului si emotiilor (muzica lumeasca) impotriva duhului si mintii (muzica crestina).
Inainte de mantuire, viata consta dintr-o dedicare aproape totala in a multumi trupul. Acest lucru este normal pentru nemantuiti. Fiecare decizie, incluzand stilul muzicii pe care o ascultam, este bazata numai pe cum ii face sa se simta. Daca dupa mantuire, cineva incearca sa aleaga muzica crestina pe aceleasi baze, el este condamnat sa esueze inainte chiar de a incepe (1 Petru 1:14-15). Din aceasta cauza sunt atat de multi crestini, care merg la biserici bune si care totalmente sunt frustrati in raspunsurile lor la muzica. Ei spun : “ Asta nu-mi place ca cealalta”. Stii ce ? Au dreptate! Nu le place, pentru ca firea si Duhul sunt opuse una altuia. “
(fragment din cartea Batalia pentru muzica crestina, de Tim Fisher)