Zidul plângerii din Ierusalim
Autor: Laura Daniela Marinau  |  Album: Călătorie în Israel  |  Tematica: Apologetica
Resursa adaugata de loredanam in 10/12/2016
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 3 voturi
Zidul plângerii din Ierusalim

 „Inima lor strigă către Domnul… Zid al fiicei Sionului, varsă zi şi noapte şiroaie de lacrimi! Nu-ţi da nici un răgaz şi ochiul tău să nu aibă odihnă! "Plangerile lui Ieremia 2:18

Nu știm dacă iudeii au fost inspirați de acest verset când au denumit singura porțiune rămasă din al doilea templu-„zidul plângerii”....

După cum se cunoaște, primul templu, construit de Solomon, a fost dărâmat de Nebucadnețar (in istoria profană numit Nabuccodonosor). Această construcție măreață a fost înălțată  de regele Solomon pe Muntele Moria (unde Avraam voia să-l aducă jertfă pe Isaac) identificat cu Muntele Templului din zilele noastre..

Templul lui Solomon a fost distrus, (a se citi următoarele versete din 2 Imp.25, dar și 2 Imp.24:12, și Ieremia 52:

  • 8.În ziua a şaptea* a lunii a cincea – era în anul al nouăsprezecelea al domniei lui Nebucadneţar, împăratul Babilonului –, a venit Nebuzaradan, căpetenia străjerilor, slujitorul împăratului Babilonului, şi a intrat în Ierusalim.
  • 9 A ars Casa Domnului, casa împăratului şi toate casele Ierusalimului; a pus foc tuturor caselor care aveau vreo însemnătate oarecare.
  • 10 Toată oştirea haldeenilor, care era cu căpetenia străjerilor, a* dărâmat zidurile dimprejurul Ierusalimului.”)

  în timpul cuceririi regatului Iudeii de către babilonieni, în anii 587-586 î.C. profetul Ieremia fiind martor la această tragedie..Atunci, după unele păreri, profetul ar fi ascuns chivotul mărturiei în ....dealul Golgota, într-o peșteră.

În timpul imperiului medo- persan, împăratul Cirus cel Mare a permis evreilor reclădirea Templului. Noua clădire este cunoscută în Biblie și în istorie sub denumirea de „Al doilea Templu" sau „al lui Zorobabel”. El a cunoscut o amplă extindere (în 46 de ani de renovare)  și o reală măreție în anii domniei regelui Irod cel mare.

Al Doilea Templu din Ierusalim a fost distrus de căbtre armata  lui Titus, fiul cezarului Vespasian, în timpul represiunii răscoalei evreilor din anii 66-73 d.C. contra stăpânirii romane.

Iar în anul 2016, în februarie, am avut harul să vizitez „Zidul Plângerii” din Ierusalim. La sosirea în zonă, am fost controlați ca la aeroport. De arme, desigur, deoarece, cândva, au fost atentate teroriste în acest perimetru, greu încercat în istoria ultimilor... 2600 de ani. Doar o porțiune din zidul rămas în picioare era din antichitate, restul era refăcut. În crăpăturile zidului erau înfipte bilețele de rugăciune.

Bărbații plângeau și strigau către Domnul într-o litanie impresionantă, care răsuna până în partea femeilor, singurul loc unde am avut și eu acces. Fetele și femeile nu purtau pălării tradiționale ca bărbații, ci doar o îmbrăcăminte modestă, cu fuste negre cel puțin până la genunchi, iar baticul indica starea maritală. Ele se rugau și suspinau liniștit, după modelul Anei lui Elcana. Citeau și cărți de rugăciune și Tora, desigur. Dar, separarea aceasta în plângere, ca și la sinagogă. mi-a adus aminte de alte versete:

Zaharia 12:11 În ziua aceea, va fi jale mare în Ierusalim, ca jalea din Hadadrimon în valea Meghidonului. "

 Zaharia 12:12 Ţara se va jeli, fiecare familie deosebit: familia casei lui David deosebit şi femeile ei deosebit; familia casei lui Natan deosebit şi femeile ei deosebit;

  • 3 familia casei lui Levi deosebit şi femeile ei deosebit; familia lui Şimei deosebit şi femeile ei deosebit;
  • 14 toate celelalte familii, fiecare familie deosebit şi femeile ei deosebit.
  • Și desigur, va veni momentul când se va împlini versetul care profețește întoarcerea iudeilor la Isus Mesia:
  •  Atunci voi turna peste casa lui David şi peste locuitorii Ierusalimului un duh de îndurare şi de rugăciune şi îşi vor întoarce privirile spre Mine, pe care L-au străpuns. Îl vor plânge cum plânge cineva pe singurul lui fiu şi-L vor plânge amarnic, cum plânge cineva pe un întâi născut.”
  • Poate și tu ai avut un timp din viață când ai suspinat singur la propriul tău „zid al plângerii”-ruina speranțelor tale distruse.....amintirea tristă a unei minunate părtășii apuse. Dar, nu uita...după ce ai jelit la Zid, va veni Mângâietorul și Răscumpărătorul să te ridice, să te rezidească, să te întărească!
După ultimele descoperiri, se pare că „zidul plângerii”ar fi mai degrabă o parte din fortăreața Antonia, nu din cel de-al doilea templu. Oricum, este o parte din vechiul Ierusalim, un zid al Sionului.....Căci Domnul Isus a spus că nu va rămâne „piatră pe piatră ”, deci nici un zid intact din templu.
Adăugat în 15/12/2020 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 2385
  • Export PDF: 10
  • Comentarii: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni