- Filipeni 4:13 Pot totul în Hristos, care mă întăreşte.
Recent, o femeie singură care are în jur de douăzeci de ani, mi-a trimis un email în care îmi cerea părerea. Dorința inimii ei este să se căsătorească, dar nu vede nicio posibilitate la orizont. Mi-a vorbit despre dragostea ei pentru Isus și dorința pe care o are de a se păstra pură. Această dorință a păzit-o de a se complace în frivole relații romantice în care așa de mulți adulți tineri sunt implicați.
Emailul acestei scumpe femei mi-a adus lacrimi în ochi pe măsură ce ea îmi dezvăluia singurătatea pe care o simte, dorința ei arzătoare de a fi alături de un bărbat evlavios și sentimentele dureroase ale respingerii care se nasc datorită absenței unei persoane care să te iubească.
Durerea unei iubiri pierdute
M-am regăsit în multe din emoțiile ei. Îmi amintesc că în timpul propiului meu celibat am tânjit să fiu iubită necondiționat, tânjeam după cineva care să mă prețuiască așa cum eram, cu pete, rușine și păcat. Inima îmi era rănită din cauza tânarului care mă părăsise după doi ani de relație și mă luptam din răsputeri cu sentimente de respingere.
Dumnezeu însă, în îndurarea Lui, nu m-a lăsat să rămân în acea stare. El a folosit durerea inimii mele pentru a mă apropia mai mult de El ca să găsesc alinare în Cuvântul Său din care am învățat să cred că El nu lipsește de niciun bine pe cei care duc o viață fără prihană (Psalmul 84:11).
În vremea acelui anotimp al așteptării, am citit o carte ce a marcat viziunea mea despre relații. Se numește “În căutarea iubirii” de Elisabeth Elliot. Am fost motivată să trăiesc o viață opusă culturii noastre, refuzând să mă înrolez alături de cele care urmăreau cu agresivitate un bărbat, așteptând în schimb ca bărbatul potrivit să mă urmărească pe mine. În mod deosebit, un capitol din acea carte mi-a schimbat viața. Se numea, “Căsătoria: un drept sau un dar?”
Ajutată de Elisabeth Elliot
În acest scurt capitol, am fost pusă față în față cu realitatea că am crescut așteptând să mă căsătoresc. Era ceea ce voiam, așa că mă găndeam că Dumnezeu intenționa să mă ajute cu asta. Citind-o însă pe Elisabeth Elliot, m-a ajutat să-mi corectez gândirea și să-mi redefinesc complet perspectiva.
“Dacă ești singură astăzi, înseamnă că destinul hotărât pentru tine în ziua de azi e celibatul. Este darul lui Dumnezeu. Celibatul nu trebuie văzut ca o problemă, nici căsătoria ca un drept. Dumnezeu în înțelepciunea și dragostea Lui le oferă pe oricare din ele ca un cadou.“
Celibatul ca un cadou? Îți bați joc de mine?! Am fost șocată și ofensată când ochii mei au dat pentru prima data de aceste cuvinte. Dar a fost vocea lui Elisabeth Elliot, împreună cu cea a apostolului Pavel (1 Corinteni 7:7), care m-au propulsat să nu mai stau agățată de o relație dispărută, ci cu întreaga inimă să Îl urmez pe Isus și viața pe care El mi-a dat-o s-o trăiesc.
Dacă dorești să obții ce e mai bun din celibatul tău în timp ce tânjești după căsătorie, aici sunt câteva aspecte practice pe care le-am învățat în anotimpul așteptării mele.
1. Acceptă oportunitățile unice pe care le ai ca persoană singură.
Așa cum ne amintește apostolul Pavel, persoana căsătorită are responsabilități duble, trebuind să Îl mulțumească și pe Domnul și pe partenerul ei (1 Corinteni 7:32-34).
Ca și persoană necăsătorită, tu ai o libertate unică care îți permite să slujești în moduri ce nu ar fi posibile dacă ai avea o familie. Bucură-te de timpul liber pe care ți-l îngăduie programul tău. Du-te în călătorii misionare, construiește legături puternice cu prietenii, zăbovește mai mult asupra Cuvântului Domnului și citește cărți inspiraționale care să-ți aprindă credința. Foloseste darul singurătății ca un mod de a-ți edifica și binecuvânta biserica.
2. Asumă-ți riscuri.
Crede că indiferent unde te găsești, dacă Dumnezeu are în plan ca tu să te căsătorești, El te va conduce direct la persoana potrivită, la timpul potrivit. Vă dau exemplul unor dragi prieteni de ai nostri. Amândoi erau singuri, necunoscându-se unul pe celălalt și amândoi s-au mutat într-o parte îndepărtată a Africii ca să slujească la aceeași agenție misionară. Habar n-au avut că Dumnezeu le va coordona pașii împreună în acel desert fierbinte și că se vor întoarce acasă un an mai târziu hotărâți să se căsătorească.
Prietena mea mi-a povestit. “Soțul meu m-a văzut de cele mai multe ori transpirată, fără machiaj timp de un an. Cu toate acestea tot a dorit să se căsătorească cu mine! Asta chiar că e dragoste!”
Nu lăsa frica să te paralizeze și să te împiedice să te muți în locuri dificile de teamă că nu-ți vei întâlni perechea. Dumnezeu este mai măreț decât cele mai bune planuri ale noastre.
3. Amintește-ți că sexul nu este cireașa de pe tort.
Societatea adoră să ne mintă spunându-ne că nu putem trăi fără romantism și sex. Din păcate, tot mai mulți tineri cred asta. Dumnezeu însă promite să împlinească toate nevoile noastre în Isus Hristos (Filipeni 4:19). Bucuria noastră, împlinirea și satisfacția în viață vin dacă Îl cautăm pe El, nu dacă căutăm plăcerile într-o relație, fie ea chiar și căsătoria.
Trăind o viață de puritate și devotament față de Dumnezeu ne va aduce mult mai multă bucurie decât ar putea să ne aducă orice plăcere fizică sau relațională.
4. Găsește, înainte de toate, dragostea completă și necondiționată a lui Isus.
Dorința de a fi cunoscut și iubit în întregime este împlinită doar printr-o relație reală cu Hristos. Nicio persoană nu ne poate iubi mai desăvârșit decât El. El cunoaște fie păcat secret, fiecare greșeală grosolană și, dacă suntem ascunși în El prin credință, suntem acoperiți de sângelui Lui prețios. Suntem iertați, liberi și iubiți. Prețuiește acest adevăr și crede că El poate și va fi suficient pentru tine.
În orice anotimp al așteptării pe care Dumnezeu l-a hotărât pentru tine, alege să înflorești acolo unde ești plantat. Acceptă voia Lui, indiferent dacă ești singur sau căsătorit. Ai încredere că ambele ipostaze sunt cadouri valoroase ale harului, amândouă cu dureroase și copleșitoare suferințe.
Fericirea nu se materializează atunci când îți găsești sufletul-pereche, ci atunci când îți găsești satisfacția într-un Mântuitor iubitor care declară că Îi aparții și care te-a făcut un fiu sau o fiică iubită de Rege.