Șapte tipuri de învățători falși în Biserica de azi
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 31/03/2017
    12345678910 0/10 X


Șapte tipuri de
învățători falși în Biserica de azi

Istoria bisericii lui Hristos este inseparabilă de istoria tentativelor lui Satan de-a o distruge. În timp ce provocări dificile au apărut din afara bisericii, cele mai periculoase au fost întotdeauna din interior. Căci dinăuntru apar învățătorii falși, care promoveaza erori, care se erijeaza drept învățători ai adevărului. Învățătorii falși i-au multe forme, in functie de timp, cultura și context. Aici sunt șapte tipuri de invatatori si munca lor înșelătoare, distructivă în biserica de astăzi. Vă rugăm să rețineți că, deși am urmat textele biblice în descrierea lor în termeni masculini, fiecare dintre acești învățători falși pot fi la fel de ușor femei.

Ereticul
Ereticul este cel mai proeminent și probabil, cel mai periculos dintre învățătorii falși. Petru a avertizat împotriva lui în a doua scrisoare: „În norod s-au ridicat şi proroci mincinoşi, cum şi între voi vor fi învăţători mincinoşi, care vor strecura pe furiş erezii nimicitoare, se vor lepăda de Stăpânul care i-a răscumpărat şi vor face să cadă asupra lor o pierzare năprasnică. “ (2 Petru 2: 1).
Ereticul este persoana care învață ceea ce contrazice flagrant o învățătură esențială a credinței creștine. El este o figură sociabila, un lider natural care invata suficient adevar pentru a masca erorile lui mortale. Astfel, respingand adevarul și sărbătorind ceea ce este fals, el conduce adepții săi de la siguranța credintei drepte la pericolul ereziei.
Din primele zile ale bisericii, ea a fost afectată de eretic sub diferite forme. El continuă lucrarea rea ​​astăzi, uneori contrazicand adevărul și uneori prin adăugarea la adevar. El poate reforma doctrina Trinității, așa cum a făcut Arius în secolul al treilea și ca unitarieni penticostali astăzi. El poate, ca Marcus Borg și alți oameni de știință proeminenți, nega nașterea din fecioară sau învierea lui Isus Hristos. La fel ca Martorii lui Iehova, el poate modifica cuvântul finit al lui Dumnezeu, sau ca mormonii, el poate adăuga la acesta. Întotdeauna, el alterează cu îndrăzneală  „credința care a fost dată pentru totdeauna sfinților“ (Iuda 1: 3).

Șarlatanul
Șarlatanul este persoana care folosește creștinismul ca mijloc de îmbogățire personală. Pavel il atentioneaza pe Timotei să fie în gardă împotriva unui astfel de fals învățător: „Dacă învaţă cineva pe oameni învăţătură deosebită, şi nu se ţine de cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Hristos şi de învăţătura care duce la evlavie, este plin de mândrie şi nu ştie nimic; ba încă are boala cercetărilor fără rost şi a certurilor de cuvinte, din care se naşte pizma, certurile, clevetirile, bănuielile rele, zadarnicele ciocniri de vorbe ale oamenilor stricaţi la minte, lipsiţi de adevăr şi care cred că evlavia este un izvor de câştig. Fereşte-te de astfel de oameni.“(1Timotei 6:3-5). Șarlatanul este interesat de credința creștină în măsura în care își poate umple portofelul. El folosește poziția sa de lider pentru a beneficia de averea altora.

Simon Magul a fost motivat de iubirea de bani, atunci când a încercat să cumpere puterea Duhului Sfânt (Fapte 8: 9-24). De atunci, șarlatanul, a apărut în diferite forme, căutând întotdeauna să iasă în evidență în biserică, astfel încât să poată trăi în extravaganță. Când Papa Leon al X a comandat lui Tetzel să vândă indulgențe, profiturile nu numai că au finanțat reconstrucția Bazilicii Sf. Petru, dar, de asemenea stilul său de viață luxos. În anii 1990, teleevanghelistul Robert Tilton a adus zeci de milioane de dolari în fiecare an, prin exploatarea celor vulnerabili și creduli. Astăzi Benny Hinn, Creflo Dollar, și o serie de alte persoane perpetuează evanghelia prosperității, ca să se îmbogățească din darurile enoriasilor lor.

Profetul

Profetul pretinde a avea darul de la Dumnezeu să ne vorbească  descoperiri în afara Scripturii, descoperiri noi, cuvinte cu autoritate profetică, de invățare, mustrare sau încurajare. În realitate, însă, el este comandat și împuternicit de către Satana cu scopul înșelării și tulburării bisericii lui Hristos. Ioan a oferit o atenționare cu privire la profetul fals: „Preaiubiţilor, să nu daţi crezare oricărui duh; ci să cercetaţi duhurile, dacă sunt de la Dumnezeu; căci în lume au ieşit mulţi proroci mincinoşi.“ (1 Ioan 4: 1).
Creștinii trebuie să „testeze duhurile“ pentru a determina dacă acestea au autoritate de la Duhul Sfânt sau de la un spirit demonic. Mai târziu, Ioan a declarat că Dumnezeu a vorbit pe deplin și final în Scriptură și a făcut cea mai solemnă avertizare împotriva oricărei persoane care pretinde să aducă revelația egală sau contrară Scripturii „Mărturisesc oricui aude cuvintele prorociei din cartea aceasta că, dacă va adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu îi va adăuga urgiile scrise în cartea aceasta. Şi, dacă scoate cineva ceva din cuvintele cărţii acestei prorocii, îi va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vieţii şi din cetatea sfântă, scrise în cartea aceasta.“(Apocalipsa 22: 18-19).
Profetul apare de-a lungul istoriei bisericii. Încă din secolul al doilea, Montanus și discipolii săi au pretins să vorbească în Numele Duhului Sfânt. În secolul al XIX-lea, Joseph Smith a pretins că a primit Cartea lui Mormon de la îngerul Moroni. Astăzi, undele radio sunt pline de oameni care pretind să vorbească în Numele lui Dumnezeu, prin puterea Duhului. Profețiile personale sunt doar la un apel telefonic. Sarah Young, autor de frunte de bestseller creștin, cu îndrăzneală susține că, cartea ei conține chiar cuvintele lui Isus. Profetul continuă să vorbească, să conducă pe căi greșite.

Abuzatorul
Abuzatorul folosește poziția sa de conducere pentru a profita de alte persoane. De obicei, el profită de ele să-și hrănească pofta sexuală, deși el poate dori, de asemenea, puterea. Atât Petru și Iuda au fost conștienți de desfrâul agresorului: „Mulţi îi vor urma în destrăbălările lor.
Şi, din pricina lor, calea adevărului va fi vorbită de rău.“ (2 Petru 2: 2). „Căci s-au strecurat printre voi unii oameni, scrişi demult pentru osânda aceasta, oameni neevlavioşi, care schimbă în desfrânare harul Dumnezeului nostru şi tăgăduiesc pe singurul nostru Stăpân şi Domn, Isus Hristos. “ (Iuda 4).
Agresorul susține că ajuta sufletele, dar adevăratul interes al său este profitul trupului. El lucrează în felul lui în viața femeilor, cîștigându-le încrederea, casele, și paturile. Când nu urmărește plăcerea sexuală ilicită, el poate domina oamenii ca să câștige putere, abuzându-i pe ei,  cu scopul de-a deveni faimos. El face acest lucru în numele slujirii, cu pretenția ca este uns de Dumnezeu. El fără nici o scuza se folosește și abuzează pe alții să-și hrănească poftele lui.

Tragic, istoria credinței creștine oferă nenumărate exemple de Abuzatori. Chiar și în primele zile ale bisericii, au existat din cei care au promovat sexul și alte perversiuni depravate ale „credinței
lor. Timp de secole, papalitatea a fost nu mai mult decât o luptă pentru puterea corupta. Astăzi se pare că în fiecare săptămână, aflăm de un alt lider care a fost gasit vinovat de păcatul sexual cu bărbați, femei sau chiar copii. Între timp, auzim povești triste de supraviețuitori, care au fost abuzați și aruncați deoparte, de către pofta de putere a unui lider. Abuzatorul desfășoară activitatea sa.

Dezbinătorul
Dezbinătorul folosește doctrină falsă pentru a rupe sau distruge o biserică. El este încăntat să despartă frate de frate și soră de sora. Iuda a avertizat despre el: „Cum vă spuneau că în vremurile din urmă vor fi batjocoritori, care vor trăi după poftele lor nelegiuite. Ei sunt aceia care dau naştere la dezbinări, oameni supuşi poftelor firii, care n-au Duhul. Dar voi, preaiubiţilor, zidiţi-vă sufleteşte pe credinţa voastră preasfântă, rugaţi-vă prin Duhul Sfânt, ţineţi-vă în dragostea lui Dumnezeu şi aşteptaţi îndurarea Domnului nostru Isus Hristos pentru viaţa veşnică.“(Iuda 18-21).
Dezbinătorul este lipsit de Duhul Sfânt, a cărui prim rod este dragoste și a cărui metodă specială de lucru este de-a ține credincioșii împreună în legătura păcii (Galateni 5:22, Efeseni 4: 3). Acest profesor fals aduce ceartă, nu dragoste. El genereaza factiuni, nu unitate. El dorește discordie, nu armonie.
Congregații și culte au fost adesea scindate de despărțirea promulgată de minciunile dezbinătorului. El, uneori, face o doctrină minoră să fie un semn al maturității creștine, provocând să apară dezbinări în interiorul Trupului. El poate introduce cu viclenie doctrine nebiblice, sau el poate submina lucrătorii ordinați. El face totul pentru satisfacția perversă, care vine cu distrugerea.

Îndrumatorul

Îndrumatorul este profesorul fals, care nu-i pasă de ceea ce vrea Dumnezeu și face totul pentru ceea ce doresc oamenii. El este omul care să satisfacă pe om mai degrabă decât Dumnezeu. Pavel ar fi gândit despre el că este un îndrumator dupa ureche: „Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor. Îşi vor întoarce urechea de la adevăr şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite.“(2 Timotei 4: 3-4).
Îndrumatorul tânjeste popularitate și laudă din lume. Pentru a menține respectul ascultătorilor săi, el predică doar părți din Biblie, pe care le consideră acceptabile. De aceea, el vorbește mult de fericire, dar puțin de păcat, o mare parte din cer, dar nimic din iad. El le dă doar ceea ce vor să audă oamenii. El predică o evanghelie parțială, care nu este deloc Evanghelie.
Îndrumătorul este la fel de vechi ca și biserica însăși. În secolul al XIX-lea a fost Henry Ward Beecher, iar în secolul XX a fost Norman Vincent Peale și Robert Schuller. Astăzi el este Joel Osteen, pastor al celei mai mari biserici din America, care este cunoscut în mod egal pentru zâmbetul prin care-si arată dinții și conținutul gol al mesajului său. El predică o evanghelie goală la o biserică ambalată pe dinafară. Ca și profeții falși din zilele lui Ieremia, el și mii ca el spune: „"Pace! Pace!" Şi totuşi nu este pace! “ (Ieremia 6:14).


Speculatorul

În cele din urmă, speculatorul este cel obsedat de noutate, originalitate, sau speculații. Autorul Epistolei către Evrei avertizeaza biserica lui cu privire la aceste „învățături străine“, în timp ce Pavel i-a spus lui Timotei să  protejeze biserica împotriva oricărei „doctrine diferite“ (Evrei 13: 9, 1 Timotei 1: 3). Învățătura bazată pe speculații dislocă doctrina sigură și constantă a Scripturii. Speculatorul aruncă deoparte cea mai mare parte a conținutului Bibliei și greutatea valorii Bibliei, în scopul de a preocupa despre problemele care sunt triviale sau noi. El devine obosit de adevărurile vechi și urmărește respectabilitatea prin originalitate.
Astăzi, la fel ca în orice timp, speculatorul este obsedat cu privire la Vremea Sfarsitului, cumva predicțiilor lui false nu-l descurajează nici pe el însuși, nici pe cei care-l urmează. Recent, l-am văzut ascunzând mesajul clar al Scripturii pentru a căuta coduri ascunse în Scriptură. Uneori, el se plantează în mediul academic, unde una dintre capodoperele sale recente este un dumnezeu reimaginat, care este în imposibilitatea de a vedea și cunoaște viitorul. Bine a făcut Pavel cand a etichetat pe speculator, ca un palavragiu plin de contradicții si fără respect. (1 Timotei 6: 20-21).

Concluzie
Cei mai mari ambasadori ai lui Satan nu sunt proxeneți, politicieni, sau brokeri, ci pastori. Preoții săi nu propagă o altă religie, ci o pervertire mortală a celei adevărate. Trupele sale nu fac un atac frontal, dar funcționează ca agenți, ascunși în armata inamică. Tacticile lui Satana, au fost studiate, inteligente, previzibile, eficiente. De aceea, noi trebuie să rămânem mereu vigilenți. „Păziţi-vă de prorocii mincinoşi! Ei vin la voi îmbrăcaţi în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt nişte lupi răpitori. Îi veţi cunoaşte după roadele lor.” (Matei 7: 15-16a)

(Material tradus si preluat de la: https://www.challies.com/articles/7-false-teachers-in-the-church-today , scris de Tim Challies)






 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1733
  • Export PDF: 3
  • Favorită: 2
Opțiuni