ADEVERSARII NOŞTRI DE FIECARE ZI
3. Somnul spiritual
Dacă suntem îndemnaţi să veghem, este pentru că suntem întotdeuna în pericolul de a ne lăsa prinsi în somnul spiritual:
'Să mai dormi puţin, să mai aţipeşti puţin, să mai încrucişezi puţin mâinile ca să dormi! ... Şi sărăcia vine peste tine, ca un hoţ, şi lipsa ca un înarmat. '
Nu este propriu zis intenţia de a adormi, ci numai dorinţa de puţină odihnă. Într-o dimineaţă se renunţă la o sculare mai devreme pentru a medita în prezenţa Domnului:
'Este aceasta atât de grav, dacă se întâmplă o dată? '
Într-o seară, nu este dorinţa de a merge la adunare şi rămâi acasă. Te laşi dus de puţină viaţă lumească, şi aşa mai departe până în clipa când te găseşti căzut într-un adânc somn spiritual împreună cu primele lui consecinţe, sărăcia sufletească şi lipsa de putere care în ziua luptei vor aduce în mod sigur înfrângerea, ruşinea si chiar lacrimi.
4. Descurajarea
Apostolul Pavel ne îndeamnă să nu ne pierdem tăria. Credinciosul poate să treacă prin perioade de descurajare fie la servici, fie ca urmare a unei încercări personale. De aceea încuraja Pavel pe Timotei ca să înflăcăreze darul lui Dumnezeu care era în el. Domnul ISUS este Acelaşi şi în zilele de bucurie şi în cele de suferinţă. Apostolul Pavel, atât de încercat, învăţase să fie mulţumit în el însuşi în împrejurările în care se găsea oricare ar fi fost ele.
Dacă suntem descurajaţi să cercetăm pricinile descurajării noastre şi să lăsăm povara la picioarele Domnului, Acel care a cunoscut aceleaşi încercări şi simte cu noi în slăbiciunile noastre, şi vom ţine cont de experienţa lui Pavel care, părăsit de toţi nu a descurajat fiindcă Domnul a stat lângă el şi l-a întărit.
Astfel, noi NU vom fi din acei cărora Cuvântul le spune:
'Dacă slăbeşti în ziua necazului, mică îţi este puterea'.
5. Şarpele şi leul
Satan recurge la două forme de acţiune, ilustrate una prin şarpe şi alta prin leul care răcneşte. Sub prima formă el foloseşte viclenia, minciuna; el se preface în înger de lumină ca să semene rătăcirea. . El este înşelătorul care se sileşte să strice, sa pervertească chiar mintea credincioşilor. În loc ca ei să primească simplu şi cu credinţă descoperirile lui Dumnezeu, se fac adăugiri, se fac scoateri, se fac amestecări cu propriile lor puncte de vedere. Şi, puţin câte puţin, gândurile sunt abătute de la simplitatea care este în Hristos.
Tânărul credincios, în special cel care studiază, trebuie să rămână în gardă ca să nu se lase antrenat de rătăcirea acelor nelegiuiţi.
Când Satan se manifestă ca un leu care răcneşte, diavolul recurge la violenţă, la prigoană, la omor.
Chiar dacă în ţările noastre noi nu-l mai cunoaştem de multă vreme sub acest aspect, să rămânem totuşi, vigilenţi!