Sunt multe 'nivele' diferite de depresie. Perioade de melancolie, o proastă dispoziţie trecătoare, durerea cauzată de pierderea cuiva drag pot întrerupe pentru o vreme mersul firesc al vieţii noastre. Când însă această stare de spirit diferită depăşeşte limitele evenimentului care a produs-o, poate deveni o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii noastre emoţionale. Când starea de deprimare nu se risipeste şi cheful de viaţă scade, cea mai bună şansă de vindecare pentru persoana deprimată este să se concentreze cu seriozitate asupra vieţii sale psihice şi emoţionale.
Dar uneori e greu de spus dacă ceea ce simte cineva este, într-adevăr, depresie.
De-a lungul anilor, am luat în mână cărţi despre depresie cu acest gând tainic: 'Poate că această carte mă va convinge că sufăr de depresie, într-adevăr. Atunci o să ştiu măcar că nu sunt nebună'. Alteori evitam să mă informez sperând ca gândurile acelea negre dinlauntrul meu vor sta ascunse suficient de mult aşa încât să mă pot păcăli că totul e bine.
Uneori, voiam să pot numi şi înţelege simţămintele teribile care mă tulburau, alteori voiam să mă fac să cred că ele nu există.
Persoanele afectate de depresie adesea pendulează între siguranţa că sunt deprimate şi certitudinea că nu sunt - între a voi să ştie adevărul, şi a nu voi să-l afle.
Cum ştii că ceea ce simţi e depresie? Pentru început am să-ţi pun urmatoarele întrebări:
- Am devenit indispus, ori am cumva o puternică stare de melancolie, zi de zi, în cea mai mare parte a zilei?
- Mi-am pierdut interesul faţă de oamnei, faţă de activităţi?
- Am pierdut sau am luat semnificativ în greutate în ultimile săptămâni?
- Nu reuşesc să dorm, sau mă trezesc la primele ore la zilei?
- Mă trezesc gândindu-mă mereu cum să supravieţuiesc zilei de azi ori întrebându-mă ce se întâmplă cu mine?
- Ma simt obosit toată ziua?
- N-am chef să fac nimic?
- Am un nivel scăzut de energie, ori chiar deloc?
- Folosesc droguri, pornografie, alcool sau alte componente care duc la dependenţă ca să evit confruntarea cu realitatea sau ca să fug de emoţiile mele?
- Mi-e greu să mă concentrez?
- Văd numai lucruri rele când mă uit la mine însumi?
- Mă simt anormal de agitat?
- Plâng mult?
DE UNDE VINE DEPRESIA?
Multe din cazurile de depresie au cauze biologice. Stabilitatea emoţionala este strâns legată de producerea şi funcţionarea normală a unei serii de substanţe vitale aflate în creier, numite neurotransmiţători. Aceştia sunt mesageri chimici care permit celuleor nervoase să comunice. Nurotransmiţătorii sunt secretaţi în golurile dintre celule nervoase astfel încât mesajele nervoase sa poată trece de la o celulă la alta. O producţie insuficientă de neurotransmiţători va face ca mesaje nervoase cruciale pentru stimularea diverselor zone ale creierului să nu se transmită. Schimbările care afectează neurotransmisia din acea zonă a creierului care controlează dispoziţia şi emoţiile pot duce la depresie.
Anumite boli pot cauza depresii prin faptul ca afectează producţia d eneurotransmiţători. Boli ale sistemului nervos central precum si unele boli infecţioase, bolile sistemului imunitar şi deficienţele de nutriţie pot afecta echilibrul chimic al creierului. Un dezechilibru hormonal poate produce depresie. Multe femei sunt practic paralizate de depresie la menopauză. Factorii genetici pot fi şi ei o cauză posibilă. Pe lângă cauzele fizice, sunt si cauze psihologice. Stresul este una din cauzele principale. Supraîncarcarea informatională din zilele noastre e printre primele cauze ale stresului şi depresiei. Tehnologia oferă informaţii într-un ritm care e pur şi simplu prea mare pentru mintea omului. Multora li se pare din ce în ce mai greu să-şi ţină e-mailurile la zi, ca să nu mai vorbim de SMS-uri, căsuţa poştală, bip-urile şi robotul d epe fix, faxuri, corespondenţa prin poştă. La toate acestea se adaugă nevoia constantă de a te ţine la curent cu tehnologia care pare să se schimbe zi de zi, cautând totodată să dai rezultate rapide într-un ritm tot mai rapid. Dacă mai înainte o afacere trebuia să concureze cu alta aflată la celălalt capăt al oraşului, azi afcerile se văd silite sa concureze cu lumea întreagă prin internet. Stresul de a nu putea să ţină pasul îi face pe oameni vulnerabili la depresie.
Situaţii cum ar fi pierderea serviciului, moartea cuiva drag, pierderea unui bun priete, greutăţile financiare, schimbarea şcolii - toate pot fi circumstanţe foarte stresante. Pierderile pe care le suferim în viaţă pot contribui la apariţia depresiei.
'Depresia, la fel ca şi răceala, nu face deosebire între persoane'