Identitatea creștinului și Muzica (V)
Autor: Marinela Buzaș  |  Album: https://luminipentrusuflet.com/identitatea/  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de mary_buzas1 in 22/08/2020
    12345678910 0/10 X

Urmare de AICI

Identitatea creștinului și Muzica (V)

„Voi cânta, voi suna din instrumentele mele; aceasta este slava mea!” (Psalmi 108: b)

                În Biblie, avem numeroase îndemnuri de a cânta, atât cu vocea cât și cu instrumente muzicale. “Lăudaţi pe Domnul cu harpa, lăudaţi-L cu lăuta cu zece corzi. Cântaţi-I o cântare nouă! Faceţi să răsune corzile şi glasurile voastre!” (Psalmul 33:2-3). Mulți dintre noi credem că aceste îndemnuri sunt pentru alții. Oare să fie chiar așa? Haideți să ne uităm împreună la câteva din beneficiile pe care le aduce cântatul la un instrument muzical.

Recent am ascultat mărturia fratelui Prof. univ. dr. Marius Cruceru, despre faptul că la vârsta de 36 de ani a fost diagnosticat cu fibrilație atrială  paroxistică, devenind astfel dependent de medicamente pentru reglarea pulsului și buna funcționare a inimii. În urma citirii acestui text: “Inima mea este tare, Dumnezeule, inima mea este tare; voi cânta, da, şi voi suna din instrumentele mele. Trezeşte-te, suflete! Treziţi-vă, alăută şi harpă! Mă voi trezi în zori de zi.” (Psalmi 57:7,8), fratele Marius a decis să învețe să cânte la alăută. Rezultatul a fost îmbunătățirea sănătății, până la punctul că a fost scos de pe tratamentul medical. Sunt o mulțime de studii și statistici care arată că experiența fratelui Marius, nu este una izolată.

Gabrielle Giffords, fostă membră a Congresului American, a supraviețuit după ce a fost împușcată în cap. Glonțul a pătruns partea stângă a creierului, parte care controlează limbajul, distrugând astfel centrul vorbirii. Prin terapie muzicală, alte părți ale crierului au preluat această funcție, iar la ora actuală ea poate să vorbească și să cânte. Muzica stimulează multiple zone ale creierului, astfel permițând deschiderea de noi căi și conexiuni. Aceste tipuri de conexiuni, pot fi apoi integrate în alte sarcini și moduri de gândire. Muzica poate ajuta creierul să se recupereze de la un accident vascular cerebral, de asemenea poate încetini debutul de demență, sau cel al bolii Alzheimer. Practicarea unui instrument muzical, îmbunătățește procesul de neurogeneză (formarea de noi neuroni), care are loc în zona hipocampului.
Cântatul la un instrument, poate crește coeficientul de inteligență. Dacă privim cu atenție, vom găsi că cei mai mulți dintre oamenii care sunt în poziții de conducere (din orice industrie), cântă sau au cântat la cel puțin un instrument. Albert Einstein a cântat la vioară, de copil și până la bătrânețe. Vioara pe care el a numit-o Lina, era mai tot timpul cu el, chiar și când călătoarea. Einstein a spus despre muzică: “Viața fără muzică este de neconceput pentru mine. Muzica e o mare sursă de bucurie.” Alan Greenspan, fostul președinte al Federal Reserve Bank, a cântat la clarinet și saxofon, la un nivel de profesionist.

Printre alte beneficii ale practicării unui instrument, se enumeră și următoarele: respirația profundă (cântatul la instrumente de suflat poate ajuta chiar și în cazul bolilor pulmonare), concentrarea (foarte benefică pentru cei cu tulburări de tipul ADD), îmbunătățirea sistemului imunitar, îmbunătățirea auzului, reducerea stresului, îmbunătățirea coordonării  corporale, îmbunătățirea memoriei, gestionarea eficientă a timpului, îmbunătățirea capacității de ascultare, tratarea dislexiei și a autismului, dezvoltarea aptitudinilor matematice și deprinderea unor aptitudini de înțelegere și lectură superioare.

De asemenea, muzica are un efect terapeutic asupra insomniilor, anxietății, hipertensiunii arteriale, depresiei, durerii, aritmiilor și a multor altor tulburări ale fizicului și ale psihicului. Este dovedit științific că muzica clasică, armonioasă, este foarte eficientă pentru atenuarea stresului. În 1 Samuel 16 vedem cum Saul își găsea ușurare atunci când David cânta la harpă. “David lua harpa şi cânta cu mâna lui; Saul răsufla atunci mai uşor, se simţea uşurat şi duhul cel rău pleca de la el.” (1 Samuel 16:23b).
După cum am văzut, a cânta la un instrument ne poate aduce multe beneficii, dar cel mai frumos dintre aceste beneficii, pentru creștin, este faptul că poate să aducă glorie Creatorului său. A cânta la un instrument presupune efort și perseverență. Dar Dumnezeul nostru merită acest efort. A cânta Celui care ne-a dat capacitatea să ne exprimăm prin muzică, este o onoare.

                  Noi suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Dumnezeul nostru cântă, îngerii cântă și parcă tot universul vibrează, cântând. În Apocalipsa 15:2,3 găsim scris cum “biruitorii fiarei” cântă Cântarea lui Moise și a Domnului Isus, cu alăutele lui Dumnezeu. Abia aștept să văd cum vor fi aceste instrumente muzicale, pe care chiar Dumnezeu le pregătește pentru copiii Săi. În Țefania citim că Dumnezeu se bucură scoțând strigăte de veselie. “Domnul, Dumnezeul tău, este în mijlocul tău, ca un viteaz care poate izbăvi! El se va bucura de tine nespus, te va liniști cu dragostea Lui și va striga de veselie din pricina ta.” (Țefania 3:17 NTLR). Cuvântul “ranan” de asemenea are și înțelesul de „a cânta cu voce tare, de bucurie”.

Cred că prea mulți dintre noi am acceptat verdictul că nu putem să înțelegem muzica sau să cântăm la un instrument muzical. Oare chiar nu am putea să cântăm la nici un instrument muzical, dacă ne-am pune toată energia să-l învățăm? Dacă bolnavilor de Alzheimer’s le este recomandat să învețe să cânte la un instrument, de obicei la blockflöte, de ce nu ar putea un om cu mintea intactă, să învețe să cânte la un instrument? Nu e niciodată prea târziu să înveți să cânți la un instrument muzical. Părinții și bunicii, pot învăța muzică alături de copiii sau nepoții lor. Studierea unui instrument este deosebit de importantă pentru copii. Astfel ei pot să experimenteze sentimente de mulțumire, satisfacție și încredere în propriile calități, într-un cadru în care să poată să formeze prietenii cu alți copiii care au aceleași interese. Într-o societate în care copiii devin tot mai dependenți de jocurile virtuale, cântatul la un instrument îi vor ajuta să se dezvolte sănătos.

Atunci când găsești un adevăr în Scriptură care îți marchează viața, vrei să-l împărtășești și cu alții, nu-i așa? Aceasta este ce a făcut și fratele Marius, după vindecarea dânsului: “După vindecarea mea miraculoasă am început să adun instrumente muzicale, aşa spune Psamul 57 „te voi lăuda cu instrumentele mele”. Tot cam în aceeași perioadă am descoperit că în jurul meu există copii care îşi doresc să cînte la un instrument bun, dar părinţii fie nu au viziunea, dorinţa, banii pentru a le dărui un instrument de calitate. Aici s-a legat în mintea mea istoria fratelui Niculiţă, provenit dintr-o familie nevoiaşă, cu istoria acestor copii, cărora le trebuie creată o preajmă prielnică pentru dezvoltarea darurilor pe care Dumnezeu le-a pus în ei. Am început să dăruiesc sau să împrumut dintre aceste instrumente împrejur. Atunci mi-am luat în serios această slujbă şi am început să caut instrumente pentru copii şi tineri.” Fiecare dintre noi putem deveni ori susținători or beneficiari ai acestui gen de acțiune.

Așa cum soarele răsare și peste cei buni și peste cei răi și beneficiile muzicii pot să aducă o rază de lumină și peste cei care nu sunt creștini. Dar ce trist ar fi să nu ai parte de veșnica sărbătoare cu Dumnezeu în Împărăția Lui și să nu ai chiar aici și acum bucuria mântuirii și pacea sufletească pe care numai Mântuitorul o poate dărui. Dumnezeu vrea să dea fiecărui om care vine la El o inimă nouă și o nouă identitate. Creștinul știe cine este în Hristos, știe ce scop are în viață și știe care este destinația lui finală. Doresc ca și dumneavoastră să primiți darul mântuirii prin jertfa Domnului Isus și printre multele binecuvântări pe care El dorește să vi le dea, să vă bucurați și de darul acesta, atât de minunat, și anume muzica.

Va continua.

BONUS:

 

Biblia ne învață ca să biruim rău prin bine. Un lucru bun pe care noi părinții putem să-l facem pentru copiii noștri este să investim în educația muzicală a copiilor noștii, și de ce nu și în a noastră. A cânta la un instrument, sau cu vocea, le va da copiilor o doză de bucurie și speranță mai valoroasă, zic eu, decât orice antidepresant. Această educație muzicală le va fi de folos până la adânci bătrâneți, spun experții în domeniul memorie și a sănătății mentale. Și de ce nu am ține copiii ocupați cu activități constructive? De ce nu am renunța, chiar noi, la a ne uita la știrile depresante, zi de zi, și in loc de ce nu am învăța și noi să cântăm la un instrument muzical? Mi-aș fi dorit de mică să învăț să cânt la pian, dar nu s-a putut. Nu mi-a imaginat vreodată că după vârsta de 40 de ani voi avea șansa să învăț să cânt la un instrument, dar uită că s-a întâmplat și învăț să cânt și eu la mandolină. Pentru aceasta îi sunt foarte recunoscătoare dirijorului care a venit în biserica noastră și a îndrăznit să primească membrii de toate vârstele, chiar și pe cei care nu ținusem un instrument muzical în mână în viața noastră.

Cred că prea mulți dintre noi ne credem incapabili să cântăm la un instrument, ori că ne-am dat singuri verdictul or că ni l-au pus alții. Oare chiar așa să fie? Oare chiar nu am putea să cântăm la nici un instrument dacă ne-am pune toată energia să învățăm? Există doar o modalitate de a afla răspunsul la această întrebare, și anume de a ne da toată silința, de a lua lecții de la un profesor bun și doar după o bucată bună de timp, în care ne dăm silința zilnic am putea să dăm un răspuns onest la această întrebare. Eu cred că dacă am face lucru acesta ne-am surprinde mulți pe noi înșine.

Mă despart cu greu de acest subiect și sper din toată inima ca să luați această provocare în mod personal. Dorința mea este să văd tot mai multe biserici care au orchestră, fanară și cor, dând astfel posibilitatea de a înălța pe Domnul și de ne bucura de darul muzicii în la nivel personal.

 
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 441
  • Favorită: 1
Opțiuni