Cu privire la subiectul judecății, în acest articol, aș dori să înțelegem de ce noi, creștinii, suntem acuzați de cei din lume că îi judecăm. Unul din cel mai des citat verset din Biblie, de către cei necredincioși, este cel din Matei 7:1 “Nu judecați, ca să nu fiți judecați.” La acest verset vom reveni în numerele următoare ale revistei. Cei din lume, care sunt departe de Dumnezeu, mai ales cei adânciți în păcate devastatoare lor și societății, ne acuză pe noi creștinii că îi judecăm prin faptul că noi condamnăm păcatul; cu alte cuvinte că noi spunem răului rău și binelui bine. Pentru noi creștinii, adevărul nu este un concept relativ ci unul absolut, care nu poate fi manipulat după dorințele cuiva. Astăzi însă, există o puternică mișcare de a spune răului bine și binelui rău și de a impune tuturor să accepte unele păcate ca fiind normă, chiar se luptă în această direcție, prin impunerea unor legi de stat. În prezent, sunt țari în care autoritățile amendează cetățenii, sau chiar îi pun în închisoare, pentru simplul fapt ca folosesc în vorbirea lor „genul greșit” – referindu-se la oameni prin alte cuvinte de identificare decât pronumele lor de alegere (inclusiv cuvinte recent construite, cum ar fi zie, hir…). Printre motivele pentru care cei care sunt departe de Dumnezeu se simt judecați, sunt acestea:
Adevărații creștini nu lărgesc calea și nici nu diluează Evanghelia cu învățături străine de Dumnezeu. Aceștia proclamă o singură Cale, un singur Adevăr, o singură Credință, un singur Dumnezeu. Nu sunt mai multe căi spre Dumnezeu; este numai una singură şi ea este Domnul Isus, iar pe această cale nu se intră decât cu pocăită și lepădare de sine. “Isus i-a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.” ( Ioan 14:6). Lucrul acesta este de neconceput pentru mulți din lume, care se cred liberi, buni și stăpâni pe viața lor. Când colo, de fapt ei sunt sub domnia celui rău, iar într-o zi îl vor urma în iad, primind pedeapsa veșnică. Vă dați seama cât de iritant poate să fie mesajul acesta pentru cei care Îl resping pe Hristos? Dar acesta este adevărul. Nu a fost o altă cale pentru mântuirea omului, decât calea prin care Fiul lui Dumnezeu, Domnul Isus, să moară pe o cruce, luând asupra Lui pedeapsa păcatelor noastre. Fiecare om trebuie să decidă dacă vrea să Îl urmeze pe Hristos și să se supună Lui, sau să-L respingă. Nu există a treia variantă! Cei care Îl resping pe Dumnezeu se simt judecați; și pe drept, pentru că cel care judecă nu este mesagerul, ci Mesajul, Cuvântul lui Dumnezeu. „Pe cine Mă nesocoteşte şi nu primeşte cuvintele Mele, are cine-l osândi: – Cuvântul, pe care l-am vestit Eu, acela îl va osândi în ziua de apoi.” (Ioan 12:48).
Puternic încredințați de mandatul primit, Petru și ceilalți Apostoli au proclamat Adevărul cu riscul vieții, ceea ce trebuie să facem fiecare dintre noi. „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni! Dumnezeul părinților noștri a înviat pe Isus, pe care voi L-aţi omorât, atârnându-L pe lemn. Pe acest Isus, Dumnezeu L-a înălţat cu puterea Lui, şi L-a făcut Domn şi Mântuitor, ca să dea lui Israel pocăinţa şi iertarea păcatelor. Noi suntem martori ai acestor lucruri, ca şi Duhul Sfânt, pe care L-a dat Dumnezeu celor ce ascultă de El. Când au auzit ei aceste vorbe, îi tăia la inimă şi s-au sfătuit să-i omoare.” (Faptele Apostolilor 5:29-33). Ceea ce noi facem din dragoste pentru Dumnezeu și pentru lumea pierdută, mulți văd ca fiind ură, intoleranță și judecată. Acesta este un timp prețios al milei și al harului, în care putem să spunem oamenilor despre Dumnezeu și în care noi să ne pocăim și să ne pregătim pentru a doua lui venire, când v-a veni ca Judecător. “Să credeţi că îndelunga răbdare a Domnului nostru este mântuire,” (2 Petru 3:15a). Noi de fapt iubim și chemăm oamenii la pocăință și la o relație cu Dumnezeu, ca să scape de judecata viitoare și să experimenteze bucuria, pacea și fericirea după care ei tânjesc. Chiar faptul că ne riscăm confortul, libertatea, pierderea averilor și chiar viața, ca să ajutăm un suflet să ajungă la mântuire, ar trebui să dea de gândit celor nemântuiți. Dar cum să tăcem? Cum să tăcem când odată și noi eram în acel întuneric, gros, al păcatului și am crezut și noi minciunile celui rău, care ne-a amăgit cu promisiuni goale. Dacă nouă nu ne-ar fi prezentat cineva Evanghelia, nu am fi fost și noi în aceeași situație astăzi? Cum să tăcem când Dumnezeu a turnat dragostea Lui în inimile noastre, prin Duhul Sfânt? Dragostea Domnului Isus pentru lumea pierdută nu se va stinge, ci va străluci în întunerecul acestei lumi, chiar dacă ne va consuma pe noi.
Va continua. Marinela BUZAȘ (luminipentrusuflet. com)