O asemănare adevărată a darului vorbirii în limbi
„Părintele Cleopa dorea foarte mult să ajungă să se închine la locurile sfinte din Ierusalim şi din Sfântul Munte.
Şi, cu adevărat, Dumnezeu a binevoit şi, în anul 1977, gândul său s-a împlinit. Când a sosit la Sfântul Munte, a mers pe la câteva mănăstiri, ca un pelerin smerit şi simplu, şi s-a întâlnit în cele din urmă şi cu părintele Paisie.
Părintele Cleopa vorbea româneşte, iar părintele Paisie auzea în greceşte. Părintele Paisie vorbea în greceşte, iar părintele Cleopa auzea româneşte.
K. I. : Lucrul acesta îmi aduce aminte de Cincizecime.
S. K. : Au vorbit destul de mult timp. Se înţelegeau fără nici o problemă şi s-au despărţit cu dragoste şi bucurie.
Am aflat această întâmplare de la un episcop care cunoştea foarte bine episodul întâlnirii dintre cei doi.
Părintele era foarte înţelept. Îl avem înregistrat chiar pe bandă video.”[1]
Dacă un credincios ar veni la biserică și ar începe să vorbească în diferite limbi, iar oamenii nu ar înțelege ce zice, înseamnă că se aseamănă cu vorbirea în limbi din Noul Testament atunci când apostolii vorbeau în limba evreiască și toți auzeau în limba lor diferită de cea evreiască, din toate colțurile pământului fiind ascultătorii?
Sunt cazuri de îndrăciți care spun diferite lucruri în mai multe limbi străine, chiar dacă omul îndrăcit să nu stie decăt limba țării sale.
Așadar, să luăm aminte, să nu fie sub influența duhului rău cel care vorbește în limbi străine și noi să zicem că este de la Duhul Sfânt. Mândria mea trebuie să priceapă că atunci când Sfântul Apostol Andrei a trecut prin Dobrogea el a pus mâinile peste oameni peste care s-a pogorât Duhul Sfânt și nicăieri nu scrie că dacă au devenit și preoți au și început a vorbi în limbi străine. Au fost cazuri în istorie, când a fost nevoie pentru ca oamenii să înțeleagă un sfânt ce zice, Dumnezeu i-a dat darul să vorbească cele de folos în limba acestora, dar acestea sunt cazuri rare. A generaliza, mai ales că Sfântul Apostol Pavel spune că în vremea sa darul vorbirii în limbi a încetat, duce la înșelare.
Să nu uităm să cerem ajutorul Domnului nostru Iisus Hristos ca să scăpăm de înșelare.
[1] Patericul secolului al xx-lea, ISBN: 978-973-8926-07-3