Iudeii din Berea au fost lăudați de apostolul Pavel care spunea despre ei că “aveau o inimă mai aleasă”. Ce anume îi făcea să fie așa?
- au primit Cuvântul cu râvnă, bunăvoință;
- cercetau zilnic Scripturile să verifice dacă ce li se zicea era adevărat;
- faptul că nu i-au prigonit, ci au fost dispuși să asculte și să verifice învățătura adusă de Pavel și Sila - de unde comparația “Iudeii aceștia aveau o inimă mai aleasă decât cei din Tesalonic.”.
Azi auzim multe, foarte multe învățături. Probabil atât de multe că nu reușim să le digerăm, lucru foarte dăunător pe termen mediu și lung. Predicile, articolele, mărturiile, postările pe X, Instagram, Facebook și Youtube curg ca un torent spre mintea noastră. Absența exercițiului necesar de a discerne și digera, sedimenta informația devine caracteristic unei ere digitale.
Avantajele informației obținute instant, ieftin și comod nu exclud dezavantajele ireversibile ce vor surclasa pe cele pozitive în timp. Aici mă refer la acele aspecte negative care afectează libertățile individuale, drepturile și aspectele morale, idealuri pentru generațiile trecute. Cred că sunt cel puțin două cauze majore care fac acest deznodământ așa cenușiu. Unul e “credința” că situația e în control, nu va degenera împotriva noastră și că sistemul (politic, economic, social și religios - trebuie să-l includ pentru că are un rol din ce în ce mai important) nu ne vrea rău în general. A doua cauză e cea care dintotdeauna a fost specifică naturii umane, și anume frica. Frica de a fi diferit în sens bun, frica de a susține un punct de vedere biblic, frica de a nu supăra, frica de a spune adevărul, frica, frica, frica …
Cei din Berea au rămas modele pentru noi pentru că verificau să vadă dacă ceea ce spun teologii vremii e adevărat, dacă coincide cu ce zice Scriptura. Azi dacă citești din Biblie e greșit pentru că nu înțelegi - spun teologii! Nu mai înțelegi sensul cuvintelor da, nu, sus, jos, bun, rău, păcat, sfânt, bărbat, femeie, prezbiter, adunare … Toate aceste cuvinte în accepțiunea “teologhieie” și ologilor dpdv teologic nu mai au sensul convențional, ci cel pe care ei îl redefinesc.
Culmea culmilor … iudeii din Berea nu erau teologi, dar ei aveau totuși capacitatea de a contrazice pe apostolul Pavel doar citind Scripturile! Deci, fără doctorate ei dovedeau a fi buni creștini, citind manuscrisele veterotestamentare și verificând ceea ce auzeau.
Azi acest model biblic NU mai e bun. Noi nu mai putem înțelege. Marea masă a creștinilor au ajuns pentru unii mari (te)ologi niște reduși mintal și analfabeți funcționali. Lucrarea de luminare a Duhului care locuiește aceste “biete oițe” este înlocuită prin decret ministerial de licențiații în teologie.
Verificați cu Scriptura toate inepțiile legate de divorț, rolul femeii în familie, adunare și societate, de adunare, conducerea adunării etc.
Ce bine că încă, da încă mai e libertate, că citirea Bibliei e la îndemână și încă Duhul Sfânt lucrează. Ce har! Să rămânem la ceea ce este scris și “să învăţaţi să nu treceţi peste ce „este scris” şi niciunul din voi să nu se fălească deloc cu unul împotriva celuilalt.”