A fost un martir, canonizat ca sfânt al Bisericii romano-catolice.
Sfântul Valentin s-a născut în 175 în Terni, Italia, si a fost martirizat pe 14 februarie 269 d. Hr la Roma. El a trăit, deci, în secolele II-III d. Hr. , peste 90 de ani pe care cu greu îi putem umple cu informații exacte. A fost episcop în Interamna(actual: Terni, Italia)fiind si medic. După o legendă, el ar fi cununat un păgân cu o creștină, dar nu pentru asta a fost condamnat de catre necreștini, desigur. EL a vindecat bolnavi și dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui. (florile date cuplurilor sunt probabil legendare, deoarece perechile necasatorite nu se plimbau pe atunci în locuri publice, nici chiar logodnicii). În Imperiul Roman, serviciul militar permanent dura 25 de ani, între varsta de 15 si 40 ani. Daca supravietuiau acei militari de meserie si deveneau veterani, abia atunci se casatoreau. Episcopul Valentin a fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudiu al II-lea (268-270). De aceea, a fost condamnat la moarte pe baza credinței lui și executat pe 14 februarie 269(sau 273?).
Sfântul Valentin din Terni nu figureaza în cea mai veche listă a martirilor romani- Cronografia din 354, deși un creștin bogat numit Valentinus a fost sponsorul-autor al compilării citate. Totuși, se găsește în Martyrologium Hieronymianum, panegiric care a fost compilat între 460 și 544 d. Hr. din surse locale anterioare. Sărbătoarea Sfântului Valentin din 14 februarie a fost înființată în anul 496 de către Papa Gelasius I, care a inclus pe Valentin printre acei ". . ale căror nume sunt onorate în rândul oamenilor, dar ale căror fapte sunt recunoscute numai de Dumnezeu". După cum presupune Gelasius, faptele bune din viața lui nu erau bine cunoscute.
Dar, avand în vedere moartea lui de martir, numai aceasta arata ca si traise pentru Domnul Cristos, cel putin dupa convertire pana la supliciu.
Medic fiind, poate si cu un dar spiritual de vindecare, a alinat suferintele semenilor sai si poate unii au devenit crestini, astfel.
Cununarea in Biserica a militarilor crestini cu logodnicele lor e mai putin probabila, caci pana la edictul de la Milan din 313, crestinii nu acceptau sa fie inrolati in armata imperiala. De aceea, cununia ilicita a militarilor pagani cu unele tinere crestine-pentru a nu pacatui prin curvie- e mai probabila.
Este clar ca nu incuraja concubinajul, iar sacralizarea relatiilor intime prin casatorie i s-a parut un motiv spiritual important pentru care a incalcat porunca imparatului Claudius al II-lea. Dar, pe atunci, era suficient sa fii reclamat ca ai fi crestin si sa declari aceasta solemn, cu martori, pentru a fi martirizat.
Deoarece în Scripturi scrie ca "e mai importanta ziua mortii decat a nasterii", ziua de 14 februarie celebreaza martirajul unui sfant, deci nu e o sarbatoare a libertinajului. Nici a concubinajului, nici a sexului clandestin de orice fel, caci sfantul a celebrat si confirmat casatorii in ascuns, ajungand astfel la cununa de martir. Cununiile oficiate in ciuda interdictiei imperiale i-au dat cununa de martir!
Azi, Sf. Valentin este considerat protectorul îndrăgostiților. În cinstea Sfântului Valentin, în SUA și în statele europene, mai nou(dupa 2004) și în Romania, se fac petreceri și baluri. Dar el si-ar fi dorit, desigur, sa fie omagiat prin casatorii sacre, nu prin curvii si usuratate sexuala.
Îndrăgostiții își fac cadouri, asa cum se cadorisesc și de Craciun, uitand de Sarbatorit. În calendarul ortodox, sfântul Valentin este sărbătorit pe 30 iulie.
Identificare facială. În februarie 2017, chipul Sfântului Valentin a fost reconstruit de designerul 3D Cicero Moraes folosind craniul(venerat ca moaste) din Biserica Santa Maria din Cosmedin din Roma. Oare e chiar fata lui? Doar Domnul stie.
Oare ar mai accepta azi vreun episcop martirajul, protestand impotriva sexului ilicit? Azi, se stie ca nu mai este la moda casatoria intre perechi normale, dar este in mare voga intre cei de acelasi sex. Oare de ce?
Protestand impotriva "casatoriilor" gay, unii pastori au ajuns in inchisori. Inca nu sunt omorati in direct, pentru asta. Inca nu.