Afară ninge liniştit...
Autor: Simion Felix Marţian  |  Album: Eseuri  |  Tematica: Nașterea Mântuitorului
Resursa adaugata de Felix in 14/12/2011
    12345678910 9.80/10 X
Media 9.80 din 5 voturi
Afară ninge liniştit...

  

   Afară ninge liniştit. Sau poate că nu mai ninge. Poate că nu ningea nici atunci când Coşbuc îşi începea astfel poezia „În seara de Crăciun”. Dar cu siguranţă ningea în acel tablou din copilărie şi ningea cu idilism peste amintirile lui.

   Uitându-se nedumeriţi în jurul lor, oamenii se întreabă tot mai des, chiar dacă uneori în şoaptă: unde sunt zăpezile de altădată? Şi asta fără nici o aluzie la Francois Villon. Îi încearcă sentimentul că au fost deposedaţi de ceva foarte valoros. Dar asta numai în scurtele momente de răgaz. Aparţin, oare, zăpezile trecutului? Unei perioade istorice bine determinate? Sau, mai degrabă, trecutului fiecăruia, acelui crâmpei de viaţă numit copilărie?

   Poate că pragmatismul exacerbat al omului contemporan îl împiedică să vadă ninsoarea. Sau poate că o topeşte cu laserul privirilor iscoditoare, cu temperatura ridicată a procesorului personal aflat într-o continuă activitate, pe care nici vis-coolerul iernii nu-l mai răceşte.

   Afară ninge cu versuri de Coşbuc şi cu copilărie. Omul contemporan nu vede ninsoarea. Are motoarele turate la maxim în căutarea unor noi metode de…accelerare. Cerc vicios şi…păgubos. Nimic nu poate compensa pierderea imaginilor pe lângă care trece. Când goana sa nebună îl istoveşte, răscoleşte printre amintiri. Îşi regăseşte copilăria, inocenţa, vede ninsoarea şi…pictează felicitări. Pentru Sărbătorile de iarnă pictează. Bucuria regăsită i-o simţim în aceste felicitări. Mereu aceleaşi, din elemente care compun tihna: ninsoare…liniştită, case cu ferestre luminate, nămeţi şi colindători.

  Nu-ţi sună cunoscut? Tentant? Hei, omule, cu tine vorbesc! Opeşte motoarele! Şi procesorul prea înfierbântat. Ieşi afară în noaptea de iarnă, sau măcar deschide fereastra.

   Soarbe cu privirea argintul zăpezii şi lasă-ţi inima să zburde împreună cu fulgii. O, iată şi colindătorii venind printre troienele „ca altădată”. Ei fac parte dintr-un lung şir de mesageri, urmaşi ai celor cărora îngerul le-a spus la Betleem: „astăzi în cetatea lui David vi S-a născut un Mântuitor, care este Cristos, Domnul”.

  Acum bucuria este deplină. Colindătorii îşi continuă drumul în noapte. O noapte de vis şi totuşi reală. Cu ninsoare reală, cu colindători reali, cu mesaj real: S-a născut Mesia!

 

Vulcan, dec. 2011

 

 

 

 

Să-I urăm bun venit şi să-L primim cu bucurie, deschizându-i larg uşa casei noastre şi încă şi mai larg să deschidem uşa inimii noastre. Să-I oferim locul cel mai bun, să-ngenunchem la picioarele Tronului spunând; Bine-ai venit Doamne Isuse.

foarte frumos eseu. Domnul să vă binecuvânteze.
Adăugat în 14/12/2011 de 1954adina.9mai
Am legat Craciunul de nametii de zapada,de copilarie,de colacei sau oala cu sarmale,care fierbe la foc mocnit,iar acum cand anii s-au adunat in ,,traistele noastre"rostim cu un pesimism vrednic de toata mila,,nu mai e Craciunul ca altadata"
Ai dreptate frate draga!Colindatorii fac parte dintr-un lung sir de mesageri,ce vin de undeva si pleaca undeva,ei sunt ca si vantul,nu stii de unde vin nici incotro merg,dar le auzi mesajul,,Hristos s-a nascut!
Ei,Colindatorii nu au varsta si vor purta mereu cu ei si nametii de zapada si colaceii de altadata si sarmalutele si voia buna,dar cel mai important dar al Colindatorilor este Mesajul!
Craciun fericit!
Adăugat în 16/12/2011 de martian
..Fiecare dintre noi,purtam zapezile in suflet dar inghesuiti de problemele cotidiene, mai ales in preajma sarbatorilor, a agitatiei, de a fi''totul perfect''uitam...sa dam drumul bucuriei ,zapezilor, care acopera cu albeata lor, toate evenimentele anului,lasind loc sufletului sa se bucure de Vestea cea Mare si Buna;Isus ,pentru noi s-a nascut, ca sa traim vesnic!
Adăugat în 21/12/2012 de sanda_tulics
Statistici
  • Vizualizări: 5412
  • Export PDF: 2
  • Comentarii: 3
Opțiuni