Pioritatea valorilor
Autor: Eugen Oniscu  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de EUGENIO in 09/06/2012
    12345678910 0/10 X

Unele din marile comori ale omenirii se afla in carti. De cite ori am in mina o carte ma gindesc la valoarea ei. Dar ca sa-i pot cintari valoarea, pe cintarul ratiunii si inteligentei omenesti trebuie sa o citesc. Citind patrund in inima cartii. O carte poate captiva si poate scoate in relief ceva anume depinde de tematica ei. Cartile ori contin adevaratele valori ori pot contine valori nevaloroase. Dar cum pot exista valori nevaloroase, sau mai bine zis cine are autoritatea de a creiona in fata noastra piramida valorilor pentru noi oamenii. Doresc ca prin aceste rinduri sa cuprind raspunsuri la citeva din intrebarile care mereu au framintat omenirea si mai ales generatia tinara ce apare pe scena lumii. Bazindu-mi afirmatiile pe o autoritate de necontestat dupa opinia mea.

Ce sa contemplam? Ce valori au cu adevarat pret? Cum sa iubesti aceste valori?

Cind poate o viata intreaga ai iubit alte valori. Este posibila o schimbare a valorilor? Sau mai bine zis o reasezare in forul nostru interior si in viata a valorilor. Ce ramine in mintea umana dupa terminarea unei carti: apreciere fata de continutul cartii sau poate de autor, un noian de idei  noi  izvorite din dezvoltare uneia singure. Ceva ramine, cartile ca si oamenii au o influenta. Coperta, ilustratia de pe coperta, numele autorului. Dar mai ales ceea ce poarta ascuns in paginile ei ca pe ceva tainic, maret. Ce incepe sa se deschida atunci cind incepi s-o citesti rind cu rind, pagina cu pagina. Si cartea incepe sa te influenteze sa te puna fata in fata cu continutul ei maret, nobil. Valoarea  cartii poate veni in contradictie cu valorile pe care  orice om rational le are depozitate in mintea sa si ii umplu viata.

Ce iubesti? Ce te pasioneaza? Ce te framinta? Dupa ce alergi? Ce iti produce bucurie si fericire?

Nu exista fiinta umana rationala care sa nu-si ghideze viata pentru a poseda valorile care il fac fericit si liber. Au oare valorile vreo legatura cu fericirea si libertatea? Da pentruca atunci cind omul se zbate dupa anumite valori si nu le are este trist. Fiinta umana nu poate trai fara valori, pasiuni, comuniune, dragoste, fericire si speranta.

Dar care sint  acele valori ce trebuiesc sa primeze in vietile noastre? Sistemele filozofice din atitea carti, conturi mari in banca, urcarea pe scara ierarhica  in societate, absolvirea unei facultati si obtinerea unui post, o casa confortabila, implinirea pasiunilor din interior in exterior. Dar care pasiuni? A domina masele, ai conduce pe oameni, a fi cineva in societate, a fi iubit, dorit, apreciat, respectat, sau a te distra dupa bunul plac. Nu doresc sa afirm ca a umbla dupa unele din lucrurile de mai sus este gresit insa, daca ele primeaza in viata noastra atunci avem o problema. Viata unui tinar dind prioritate totala acestor valori, poate fi pierduta, naruita un start gresit in viata. Personal cred ca exista o piramida a valorilor, unele carti contin       valori  de la abecedarul copilului, pina la cea mai stralucita carte de medicina. De fapt cine ne defineste valorile autentice? Si de ce are aceasta autoritate?

Biblia cartea inspirata de Dumnezeu cu valorile spirituale pe care le prezinta omului. Aceasta carte a cartilor are un mesaj divin pentru omul modern. Care este educat de societate sa lupte din rasputeri sa supravietuiasca fara sa tina seama de unul din marile adevaruri biblice: sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. Dar citind sau studiind aceasta carte ce poarta amprenta divinitatii iti dai seama de ce Dumnezeu este autoritatea de necontestat ce are dreptul sa ne defineasca valorile spirituale. Pentruca EL este Creatorul, rascumparatorul omenirii prin cea ce a realizat la cruce prin Isus Hristos. Este un subiect  profund de studiat pentru noi despre persoana si lucrarea lui Isus din Nazaret. Invierea sa, inaltarea sa la cer, lucrarea de mare preot si mijlocitor ce o indeplineste in ceruri pentru om. Aceasta carte il prezinta pe Dumnezeu ca pe un Tata care ne iubeste, care ne doreste fericirea, prosperitatea, si viata vesnica. Planul de mintuire este o lucrare de restaurare in cele 3 dimensiuni de baza ale existentei umane: dimensiunea spirituala, dimensiunea fizica (ne este descoperit in biblie un stil de viata sanatos) dimensiunea materiala a vietii.

Citind Biblia descoperim cele mai frumoase dorinte ale lui Dumnezeu pentru om. Si mai ales idealul sau pentru tineri in cele trei dimensiuni de baza ale vietii. Deasemenea il descoperim pe Hristos plin de dragoste, o dragoste ce se daruieste omului prin jertfa de la cruce. Aceasta iubire ne ofera libertate, pace, intelepciune si educatie cereasca. O  iubire ce naste in oameni iubire. De acea este bine s-a asezam in virful piramidei noastre cu valori suprema valoare care este Isus Hristos.

In aceasta carte a cartilor vom mai descoperii principii, standarte, invataturi crestine, ce adunate formeaza valorile spirituale ce formeaza in noi calitatea de oameni.

Incolo, fratii mei, tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna, si orice lauda, aceea sa va insufleteasca. (Filipeni 4-8)

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2256
  • Export PDF: 3
Opțiuni