"Mesagerul Pàcii."
Autor: Stàncioiu Petru.  |  Album: eseu  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de mariechen in 11/08/2012
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

Căile „ciudate“ ale lui Dumnezeu cu oamenii Săi.

În viața unui credincios există mereu situații, în care nu poate fi înțeles modul de lucru al lui Dumnezeu.

În inimă apare întrebarea: De ce lucrează Dumnezeu așa cu mine? Mulți creștini caută răspunsuri cu privire la modul de lucru al lui Dumnezeu în viața lor și nu găsesc niciunul. În legătură cu aceasta, unii credincioși au spus că nu ar trebui să întrebăm: „De ce?“, ci: „Pentru ce?“

Dar atât la întrebarea referitoare la motivul, cât și la cea cu privire la intenția lui Dumnezeu, nu avem niciun răspuns. Psalmistul se exprimă astfel: „Ți-ai croit un drum prin mare, o cărare prin apele cele mari, și nu Ți s-au mai cunoscut urmele“ (Psalm 77.19). Poate ai probleme cu astfel de întrebări, și acestea în împrejurări deosebit de dificile. Din Biblie învățăm că motivele lui Dumnezeu de a acționa într-un anumit mod, pot fi foarte diferite: Demonstrarea atotputerniciei lui Dumnezeu, respectiv a Domnului Isus.

Dacă ne gândim la relatarea despre vindecarea orbului din naștere din Ioan 9, recunoaștem unul din aceste motive. La întrebarea ucenicilor de ce tânărul s-a născut orb, Domnul Isus a răspuns: „N-a păcătuit nici omul acesta, nici părinții lui; ci s-a născut așa, ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu“ (versetul 3). Ucenicii au crezut că orbirea era o urmare a păcatelor părinților sau a păcatelor lui. Dar Domnul Isus spune foarte clar că este vorba de o demonstrare a atotputerniciei Sale ca Fiu al lui Dumnezeu.

Motive asemănătoare putem vedea în modul de lucru al lui Dumnezeu cu Daniel și cu cei trei prieteni ai săi. Oamenii au fost nevoiți să se oprească în fața puterii divine. Demonstrarea incapacității omului de a se face plăcut lui Dumnezeu, prin propria putere După o călătorie prin pustiu de 40 de ani, poporul Israel stătea aproape de granița Canaan și acolo Dumnezeu i-a arătat că prin lunga călătorie a trebuit să se dezvăluie ce era în inima poporului. A avut nevoie Dumnezeu pentru Sine să dovedească aceasta? El cunoaște sfârșitul deja de la început (Psalm 139.2-4; a se vedea și Ioan 2.25).

Nu, Dumnezeu dorește ca noi să ne cunoaștem mai bine. Noi apreciem puterea noastră de a face ceva ce Îi place Lui de cele mai multe ori mult prea înalt. În lunga călătorie prin pustiu, israeliții au trebuit să experimenteze că au pierdut mereu din vedere pe de o parte incapacitatea lor și pe de altă parte puterea și dragostea lui Dumnezeu. Mă gândesc că și pentru noi această învățare este adesea un proces lung și dureros.

Împrejurări dificile, un mijloc al lui Dumnezeu de a ne păzi Aflăm despre Ieremia că a trebuit să petreacă un timp îndelungat în închisoare în timpul asediului Ierusalimului. Aceasta a fost foarte neplăcut. Dar în capitolul 37, versetul 21 ni se spune că în fiecare zi primea o pâine din strada brutarilor. În acel timp, în cetate, necazul era așa de mare din cauza lipsei de hrană, că mulți în Ierusalim au murit de foame sau au fost nevoiți să se mențină în viață prin mijloace necomestibile. Totuși, Dumnezeu a purtat de grijă de slujitorul Său credincios prin acest mod.

Există cazuri când printr-o boală oamenilor le este luată posibilitatea de a face o călătorie sau să realizeze alte planuri, poate pentru a fi păziți de rele mult mai mari. Unele căi ale lui Dumnezeu le înțelegem deja aici, unele le vom recunoaște abia în cer.

Mesagerul păcii 4/2011 .

Împrejurări dificile, un mijloc al lui Dumnezeu de a ne aduce înapoi pe calea dreaptă Împăratul Ezechia ne relatează că o boală foarte gravă a fost pentru el o cale spre mântuire. Din gura lui aflăm: „Iată, chiar suferințele mele erau spre mântuirea mea; Tu ai găsit plăcere să-mi scoți sufletul din groapa putrezirii. Căci ai aruncat înapoia Ta toate păcatele mele!“ (Isaia 38.17). Dumnezeu acționează așa în anumite împrejurări cu credincioșii, dar El folosește astfel de căi și pentru a-i aduce pe necredincioși la pocăință.

Pastorul Wilhelm Busch relata despre un miner care era un mare batjocoritor și tăgăduitor al lui Dumnezeu și care a rămas paralizat în urma unui accident de mină. Acest bărbat i-a putut mulțumi mai târziu lui Dumnezeu pentru acest accident, pentru că a recunoscut că acesta a fost motivul pentru întoarcerea sa la Dumnezeu. Din păcate, mulți nu înțeleg această vorbire a lui Dumnezeu. Poate cugetă la aceasta, se laudă că vor merge mai departe calea lor cu Dumnezeu, dar uită de această intenție imediat ce le merge mai bine. Motive variate pentru modul de lucru al lui Dumnezeu Desigur, din Biblie și din întâmplări din viața oamenilor pot fi citate multe exemple, care arată cât de variate sunt motivele pentru modul de lucru al lui Dumnezeu cu oamenii.

Dar poate pentru credincioși sunt un motiv de a spune „Da, Tată“ la modul de lucru al lui Dumnezeu în viața noastră, chiar dacă în acest moment credem că Dumnezeu „S-a învăluit într-un nor, ca să nu străbată la Sine rugăciunea noastră“. Vrem să reținem: „Ci, când mâhnește pe cineva, Se îndură iarăși de el, după îndurarea Lui cea mare: căci El nu necăjește cu plăcere, nici nu mâhnește bucuros pe copiii oamenilor“ (Plângerile lui Ieremia 3.44, 32, 33). Cititorii mai tineri poate se gândesc: aceasta nu este o temă cu care trebuie să mă preocup. Dar nu trebuie să trecem sub această rubrică problemele de la școală sau cele în legătură cu căutarea unui loc de muncă? Poate un profesor te face mereu tocmai pe tine ținta criticii sale, pentru că te distingi dintre ceilalți prin felul tău de a fi ca creștin. Atunci poate apărea ușor gândul: „Mă străduiesc că fiu o mărturie pentru Domnul Isus, și răspunsul lui Dumnezeu la aceasta este că mereu sunt necăjit.“

Cât de ușor ne lăsăm ademeniți spre concluzii false! Dumnezeu nu ne ajută întotdeauna așa cum a făcut în cazul lui Daniel și a prietenilor săi, determinând acceptarea la profesori sau maiștri. Poate dorești să te angajezi, dar toate ușile sunt închise. Ai trimis multe cereri și ai primit întotdeauna un răspuns negativ. Colegul tău de clasă nu a trimis nici jumătate din câte cereri ai trimis tu, și deja la a doua sau la a treia a primit un răspuns afirmativ pentru a ocupa un post foarte bun. Nu poți găsi un răspuns la „De ce?“- ul tău.

Dar putem să reținem: Dumnezeu schimbă adesea macazul pentru dezvoltarea noastră într-un anumit moment, când nici măcar nu ne gândim. Eu am putut experimenta aceasta în viața mea. Noi trebuie să ne încredem în Domnul Isus, că El creează situațiile noastre cum sunt pentru noi cel mai bine. Pentru aceasta nu folosește șabloane. Acțiunea Sa este diferită de la unul la altul. Dar totdeauna desăvârșită - și spre binele nostru (Romani 8.28).

* * * Unde este Dumnezeul tău? În Psalmul 42, un necredincios adresează această întrebare provocatoare unui credincios, care trece printr-o mare încercare (versetul 10).

Să lăsăm Cuvântul lui Dumnezeu să răspundă la această întrebare: Dumnezeul nostru este deasupra noastră:

„Domnul este Dumnezeu, sus în cer și jos pe pământ“ (Deuteronom 4.39).

Dumnezeul nostru este sub noi: „Dumnezeul cel veșnic este un loc de adăpost, și sub brațele Lui cele veșnice este un loc de scăpare“ (Deuteronom 33.27).

Dumnezeul nostru este înaintea și în spatele nostru: „Domnul mergea înaintea lor, ziua într-un stâlp de nor, ca să-i călăuzească pe drum, iar noaptea într-un stâlp de foc, ca să-i lumineze“ (Exod 13.21).

„Dumnezeul lui Israel vă va tăia calea“ (Isaia 52.12).

Dumnezeul nostru este în jurul nostru: „Îngerul Domnului tăbărăște în jurul celor ce se tem de El, și-i scapă din primejdie“ (Psalm 34.7).

Dumnezeul nostru este aproape de noi: „Domnul este lângă toți cei ce-L cheamă“ (Psalm 145.18).

Dumnezeul nostru este cu noi: „Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului“ (Matei 28.20).

Dumnezeul nostru este în noi: „Nu știți că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt, care locuiește în voi?“ (1 Corinteni 6.19).

Mesagerul păcii este întocmit din diverse scrieri. Dorinţa noastră este să ofere cititorilor îmbărbătare în viaţa de fiecare zi.

Redactare: Stăncioiu Petru str. George Enescu, nr. 35 RO - 515600 - Cugir, jud. Alba

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1368
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni