Kurdistanul irakian- locul de refugiu al creștinilor din Orient
Autor: Radu Blendarencu  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 01/03/2019
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

În virtutea slujbei, am avut ocazia să fiu timp de mai multe zile în Irak. A trebuit să plec în regiunea Kurdistan a Irakului. Și prin acest articol mi-am propus să fac cunoscut despre această țară cititorilor portalului Moldova Creștină.  

 Istorie

 Una din cele mai mari nedreptăți politico-istorice este faptul că regiunea Kurdistan, cu o populație de aproximativ 30 de milioane, nu își are propria țară. Regiunea Kurdistan este întinsă în așa țări precum Turcia, Siria și Irak și doar în ultima din ea s-a reușit datorită ostașilor peshemrga care în traducere înseamnă cel care confruntă moartea, ca să obțină un statut special față de guvernul irakian. Iar din punct de vedere politic, Kurdistanul irakian este singura regiune kurdă care și-a câștigat recunoașterea oficială internațională ca entitate federală autonomă. Kurzii din Iran sunt, de asemenea, recunoscuți oficial ca minoritate, deși pe teritoriul iranian nu există nici o entitate autonomă kurdă, nu putem spune același lucru despre kurzii din Siria sau Turcia, care sunt de multe ori persecutați de guvernele acestor țări.

 Kurdistanul irakian

Capitala regiunii Kurdistan este orașul Erbil. Un oraș plin de combinații moderne și arhaice, unde mall-urile și hiper marketurile stau alături de piețile vechi specifice Orientului Apropiat. Pacea pe care o emană acest oraș este favorabilă libertății de închinare și manifestare a credinței, chiar dacă la doar 20 minute de oraș se duc lupte grele între armata kurdă cu teroriștii așa-zisului Stat Islamic. Eficacitatea acestei armate se face simțită prin liniștea din întreaga regiune Kurdistan. Datorită statutului special de care se bucură și pentru care au luptat zeci de ani, Kurdistanul este în continuare cel mai sigur loc unde creștini din această țară atât de încercată se pot refugia și își pot manifesta credința mult mai liber decât o fac frații lor din alte orașe din Irak și acest lucru se datorează faptului că populația băștinașă, kurzii, chiar au o atitudine frumoasă față de creștini.

 

Doar în orașele din Kurdistan poți găsi alături biserici creștine de toate confesiunile și moschee și nu vei întâlni cel puțin până acum ca kurzii să distrugă lăcașele de cult creștine. Mai mult decât atât, creștinii sunt înalt apreciați de populația kurdă tocmai pentru că ei sunt oameni ai păcii, exact așa cum ne învață și Sfânta Scriptură, pe când cei care promovează islamul, sunt destul de cunoscuți prin faptele lor în orașe irakiene precum Mosul, Bagdad sau Tikrit, orașe distruse de militanții Statului Islamic. Din multe orașe irakiene, dar și din atât de încercata Sirie, în Kurdistan s-au refugiat sute de mii de creștini pentru a scăpa de ororile sălbatice ale celor care își zic Statul Islamic.

 

 

Suburbia Ankawa

Una din suburbiile cu cea mai mare concentrație de biserici creștine din capitala Kurdistanului este Ankawa. Această suburbie asiriană are peste 30 de mii de locuitori, dar numai în această regiune sunt peste 10 mii de creștini. Una din cele mai mari biserici este Biserica Caldeiană care numără 2 mii de membri. La fel mare este și biserica evanghelică Alianța Internaţională sau Biserica Evanghelică Ankawa, biserici cu un mare impact în Erbil. Tot în această regiune am găsit și Colegiul de Teologie Pontificală Babel, lucru care mi-a adus încă o dată aminte că această regiune numită în vremea biblică și Mesopotamia păstrează denumiri din vechea regiune.

Provocări

Problema cea mai mare cu care se confruntă populația băștinașă este frica de atacurile permanente la care sunt supuși de către insurgenții Statului Islamic, care visează să își impună doctrina și în această regiune. Din fericire, armata kurdă ajutată de forțele aeriene ale SUA, reușește de fiecare dată să respingă orice atac al teroriștilor. Chiar și așa, situația rămâne încordată, pentru că provocările nu încetează asupra acestei regiuni atât de încercate. Din discuțiile cu oamenii pe care i-am întâlnit, aceștia sunt recunoscători lui Dumnezeu, pentru că au o oază de pace într-o țară măcinată de conflicte și instabilități militare și politice.

 

 Unii lideri religioși au început o mare lucrare printre refugiații care sunt sute de mii în întreg Kurdistanul. Aceștia, pe lângă suportul spiritual asemenea bunului samaritean, își ajută conaționalii lor indiferent de religia pe care aceștia o împărtășesc, pentru că își iubesc aproapele lor ca pe ei însăși. Să ne rugăm ca pacea să vină și peste această țară, iar oamenii să găsească multă alinare și nădejde în Cuvântul lui Dumnezeu care poate împlini această nevoie în orice situație.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 871
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni
Eclesiastul 11:9 Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cât eşti tânăr, umblă pe căile alese de inima ta şi plăcute ochilor tăi, dar să ştii că, pentru toate acestea, te va chema Dumnezeu la judecată.